Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΑ}

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ

Αλλο ένα "θα" από την κυβέρνηση

  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ
  • Με επανακρίσεις η κυβέρνηση μεθοδεύει τον περιορισμό των δικαιούχων σύνταξης

Αλλο ένα "θα" ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, χτες στη Βουλή, στο ζήτημα της επαναχορήγησης των συντάξεων στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που είχε καταργήσει η ΝΔ. Επίσης αποκαλύφθηκε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι - διά της πλαγίας οδού και συγκεκριμένα μέσω των επανακρίσεων - να μειωθεί ο αριθμός των αντιστασιακών, που τελικά θα ξαναπάρουν τη σύνταξή τους. Το θέμα έφερε - για άλλη μια φορά - στην εθνική αντιπροσωπεία το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Σπ. Στριφτάρη, υπογραμμίζοντας:

- Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα καταργήσει τις διατάξεις του Ν. 1976/91, βάσει των οποίων καταργήθηκαν οι συντάξεις των αντιστασιακών.

- Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση δεσμευόταν πως θα έλυνε το θέμα μέχρι το Φλεβάρη του 1995. Ιδια υπήρξε και η δέσμευση του υπουργού των οικονομικών, όταν στις 2/12/1994 απαντούσε σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ.

Παρ' όλα αυτά έχουμε μπει στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη και το θέμα παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Τι απάντησε η κυβέρνηση

Απαντώντας στην ερώτηση του ΚΚΕ ο υφυπουργός οικονομικών Ν. Κυριαζίδης, αφού παραδέχτηκε τις παραπάνω δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στους λόγους που κρατούν το θέμα σε εκκρεμότητα, λέγοντας πως ήδη είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο για επαναχορήγηση των συντάξεων, το οποίο όμως έχει σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. "Μόλις - συμπλήρωσε - ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση με εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου του 1995".

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές προθέσεις απέναντι στους αντιστασιακούς ξεκαθάρισε ότι "παράλληλα θα υπάρξει και μια επανάκρισις των περιπτώσεων που εγκρίθηκαν από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές κρίσης των νομαρχιών. Σε περίπτωση που η κρίση των νομαρχιών - συνέχισε - είναι αρνητική θα διακόπτεται η σύνταξη, αλλά δε θα ζητείται αναδρομικά η επιστροφή των καταβληθεισών συντάξεων".

Τέλος, αναφερόμενος στο ύψος των συντάξεων που θα δοθούν ο Ν. Κυριαζίδης είπε πως θα είναι περίπου 19.000 δρχ.

Ο Σπ. Στριφτάρης

"Το πρόβλημα παραμένει παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της κυβέρνησης, είπε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.Και αυτή τη φορά με όσα είπε ο υπουργός το θέμα δε λύνεται οριστικά. Δεν ξέρω τι σκέπτεται η κυβέρνηση και κωλυσιεργεί, εκτός κι αν δεχτούμε ότι κωλυσιεργεί, ώστε να απαλλαγεί δια του φυσικού θανάτου πολλών αντιστασιακών και να μην αποδοθεί, έστω κι αυτό το μικρό εισόδημα σ' αυτούς τους ανθρώπους". Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής, αφού θύμισε τις κατά καιρούς κυβερνητικές δεσμεύσεις, αλλά και το γεγονός ότι οι αντιστασιακοί, ενώ πρόσφεραν τόσα για την πατρίδα τους ταλαιπωρούνται κατ' αυτό τον τρόπο στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους υπογράμμισε: "Θέλω να πιστεύω πως αυτή η συζήτηση που κάνουμε θα είναι η τελευταία και το θέμα δε θα χρειαστεί να ξαναέρθει στη Βουλή. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ικανοποιητική την απάντηση του κ. υφυπουργού. Τα ίδια έχουν ειπωθεί πολλές φορές, περνάει ο καιρός και λύση, όμως, δε δίνεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ