Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΚΕΛΙΩΝΑ
Οι Πειραιώτες καλούνται να πληρώσουν και γι' αυτό

"Ταφόπετρα για τον Πειραιά", χαρακτήρισε την προγραμματική σύμβαση - που συνυπέγραψαν πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το Δήμο Πειραιά - για τη μετεγκατάσταση του στρατοπέδου του Σακελίωνα στον Αυλώνα, με έξοδα του Δήμου Πειραιά, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Παναγιώτης Σαλπέας,στη διάρκεια του προχτεσινού Δημοτικού Συμβουλίου. "Εξαιτίας της προφανούς αδυναμίας οποιουδήποτε δήμου να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος, όπως υπογράμμισε, το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να παραπεμφθεί οριστικά στις ελληνικές καλένδες το υπερώριμο αίτημα της χωρίς όρους απομάκρυνσης του στρατοπέδου".

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης με αφορμή την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Μ. Μπεντενιώτη,στο δήμο. Ο τελευταίος υπερασπίστηκε την επίμαχη σύμβαση, που προβλέπει πως η απομάκρυνση του στρατοπέδου του Σακελίωνα θα ξεκινήσει σε έξι χρόνια, αφού προηγουμένως ο δήμος κάνει έργα για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον Αυλώνα, ύψους 4 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με σχέδια που θα εκπονήσει το υπουργείο, επικαλούμενος πως "το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι ενεργό και όχι παροπλισμένο, που παίζει σημαντικό ρόλο για τα στρατόπεδα της Αττικής και το ΥΕΘΑ έχει μέχρι σήμερα παραχωρήσει σε δήμους μόνο ανενεργά στρατόπεδα. Αλλωστε, δεν έχει αλλάξει η χρήση του", πρόσθεσε.

Κι όμως, "το στρατόπεδο Σακελίωνα είχε χαρακτηριστεί χώρος πράσινου", υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Τζατζάνης,υπενθυμίζοντας και τις διαβεβαιώσεις στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, από το 1981 ακόμα, ότι ο χώρος θα αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής Απόλλωνα για πράσινο, αθλοπαιδιές και άλλες εκδηλώσεις. Το '88, μάλιστα, υπήρξαν και συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις, ενώ το... έργο παρουσίασε στο πρόγραμμά του, στις πρόσφατες εκλογές, ο συνδυασμός του σημερινού δημάρχου.

Ο Π. Σαλπέας αποκάλυψε πως αν αγόραζε ο Δήμος Πειραιά ένα οικόπεδο ανάλογο της έκτασης των 35 περίπου στρεμμάτων του Σακελίωνα, θα πλήρωνε σχεδόν τα μισά χρήματα από όσα ζητά σήμερα το υπουργείο. Ο υφυπουργός υποστήριξε, ότι το ΥΕΘΑ δεν μπορεί να διαθέσει κονδύλια (!) για ν' αναλάβει το ίδιο τη μετεγκατάσταση, αλλά ο δήμος μπορεί να αναζητήσει τρίτες οικονομικές πηγές... Οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς -Αναγέννηση" κατήγγειλαν ότι οι Πειραιώτες καλούνται να διπλοπληρώσουν την αξία της γης, χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η απομάκρυνση του στρατοπέδου και κάλεσαν τους κατοίκους να αντιδράσουν πριν είναι αργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ