Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουν οι καπνοπαραγωγοί

Σε σύσκεψη εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των καπνοπαραγωγικών περιοχών, που έγινε προχτές το βράδυ στην Κατερίνη, αποφασίστηκε εκστρατεία ενημέρωσης για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Σε νέο συντονισμό του αγώνα τους προχωρούν μέσα στη βδομάδα οι καπνοπαραγωγοί όλης της χώρας, με στόχο την κλιμάκωσή του με συλλαλητήρια και αποκλεισμούς δρόμων από τη Ροδόπη μέχρι το Αγρίνιο.

Ηδη, στη Ροδόπη αποφασίστηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του νομού συλλαλητήριο την Παρασκευή στις Σάππες, στην Πιερία μέσα στη βδομάδα θ' αποφασίσουν για συλλαλητήριο, ενώ στην Ελασσόνα υπάρχουν προτάσεις για κλείσιμο των Τεμπών την ερχόμενη Τετάρτη.

Ανάλογες απόψεις και προτάσεις υπάρχουν σε όλους τους καπνοπαραγωγικούς νομούς, καθώς είναι πλέον φανερό ότι και για φέτος οι επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και όσα επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ, οδηγούν τα αγροτικά εισοδήματα σε δραματική μείωση και τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας.

Στο Αγρίνιο από πέρσι 4.000 οικογένειες έχουν ήδη εγκαταλείψει την καπνοκαλλιέργεια, στη Φθιώτιδα κινδυνεύουν σε πολλές περιοχές να μείνουν απούλητα τα καπνά γιατί οι παραγωγοί αρνήθηκαν να υπογράψουν τα "λευκά συμβόλαια" των εμπόρων, ενώ σε όλη τη Β. Ελλάδα τα καπνά είναι απούλητα και οι τιμές είναι 25% κάτω από πέρσι. Οσο για τα πριμ, η νέα υπουργική απόφαση που θα ισχύει μόνο για την παραγωγή 1994 επιβάλλει την πληρωμή τους μετά την αγορά των καπνών από τους εμπόρους και όχι ταυτόχρονα με τη δεματοποίηση και το ζύγισμα του καπνού στις αποθήκες των παραγωγών, όπως ζητούν οι καπνοπαραγωγοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιπτώσεις της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια έχουν μειώσει την εθνική παραγωγή κάτω ακόμα και από την εθνική ποσόστωση! Πέρσι η παραγωγή ήταν 138.000 τόνοι, ενώ φέτος έπεσε στους 122.000, όταν η εθνική ποσόστωση είναι 126.000 τόνοι.

Προχτές στην Κατερίνη συνεδρίασε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των καπνοπαραγωγών και εξέτασε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κίνημα των καπνοπαραγωγών από τη Θράκη μέχρι τη Στερεά Ελλάδα. Εντοπίστηκαν οι αδυναμίες, αλλά και τα θετικά μηνύματα που στέλνουν οι καπνοπαραγωγοί όλης της χώρας μέσα από την εκφρασμένη θέλησή τους ν' αντισταθούν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από κυβέρνηση, εμπόρους και Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποφασίστηκε τις επόμενες μέρες όλες οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα να βγουν στα χωριά και να ενημερώσουν τους παραγωγούς για την κλιμάκωση του αγώνα. Συμμετείχαν εκπρόσωποι από Ροδόπη, Ζαγκλιβέρι, Β. Χαλκιδική, Ελασσόνα, Λάρισα, Φθιώτιδα, Αγρίνιο, Πιερία και την Πέλλα."Προσπάθησαν να υπονομεύσουν το κίνημα των καπνοπαραγωγών, τόνισε στη σύσκεψη ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αλλά δεν το κατόρθωσαν. Τα μηνύματα είναι θετικά και οι αγρότες στηρίζουν τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα. Το συντονιστικό όργανο υπάρχει λόγω της απραξίας και ανυπαρξίας της ΓΕΣΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ, που αδιαφορούν για την κατάσταση των καπνοπαραγωγών". Και πρόσθεσε: "Εχουμε καταφέρει να δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας διεθνώς με ξεκάθαρα αιτήματα. Δε διεκδικούμε θέσεις, παρά την ικανοποίηση των αιτημάτων και την επίλυση των προβλημάτων των καπνοπαραγωγών, που είναι κοινά από τη Ροδόπη μέχρι το Αγρίνιο. Δεν αποκλείουμε κανέναν, τους καλούμε όλους να στηρίξουν τους αγώνες των παραγωγών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ