Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλήρης αδιαφορία για τους νεφροπαθείς

Χτες κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία της διεύθυνσης του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ

Η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ο παλιός τεχνολογικός εξοπλισμός, η έλλειψη μεταμοσχευτικού κέντρου στο ΑΧΕΠΑ και η παντελής αδιαφορία της πολιτείας, οδήγησαν χτες τους νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης σε 10ωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και σήμερα.

Στις 3 Μάρτη οι νεφροπαθείς είχαν κάνει αποχή από τα μηχανήματα με κίνδυνο της ζωής τους αλλά δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από το αρμόδιο υπουργείο. Κάθε χρόνο προστίθενται 400 περίπου νέοι ασθενείς. Οι μεταμοσχεύσεις τελευταία έχουν πτωτική τάση. Η ποιότητα της αιμοκάθαρσης είναι υποβαθμισμένη. Ασθενείς που στον τόπο διαμονής τους ή κοντά σ' αυτόν δεν υπάρχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αναγκάζονται μέρα παρά μέρα να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα. Το "πάγωμα" των προσλήψεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έπληξε ιδιαίτερα τους νεφροπαθείς. Χρέη νοσηλευτή στην τρίτη βάρδια εκτελούν οι συνοδοί των ασθενών.

Από τους πρώτους που επισκέφθηκαν χτες τους καταληψίες νεφροπαθείς ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός ο οποίος τους εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα που κάνουν για τη ζωή τους. "Κινδυνεύουμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή ατύχημα μέσα στη Μονάδα εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού", είπε στον βουλευτή του ΚΚΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Β. Ελλάδας Ε. Σχίζας."Πηγαίνεις να κάνεις "νεφρό" - πρόσθεσε - και περιμένεις πολλές φορές και ώρες γιατί το μηχάνημα είναι χαλασμένο".

Μια ασθενής - νεφροπαθής δήλωσε στο "Ρ": "Τέσσερις ώρες είμαστε κάτω από το μηχάνημα, βγαίνουμε "κουρέλια", 24 ώρες είμαστε "ερείπια" κι ώσπου να συνέλθουμε, ερχόμαστε πάλι. Τρεις φορές την εβδομάδα γίνεται αυτό το πράγμα. Οπως καταλαβαίνετε, ούτε ζωντανοί είμαστε, ούτε πεθαμένοι. Η πολιτεία όμως, δεν κάνει τίποτα για μας. Είμαστε εγκαταλειμμένοι στο έλεος του Θεού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ