ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Διώκονται μαθητές γιατί δεν "κάρφωσαν" καθηγητές

Καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Στον ανακριτή κατηγορούμενοι σύρθηκαν δύο μαθητές στη Μυτιλήνη, επειδή αρνήθηκαν να κατονομάσουν καθηγητές που έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα. Η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε τη διαμαρτυρία των συμμαθητών τους, που χτες έκλεισαν τα σχολεία τους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου εκείνη την ώρα κατέθεταν οι δύο μαθητές.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για τα ιδιαίτερα μαθήματα που γίνονται στην πόλη. Με βάση τα δημοσιεύματα παρέμβηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος ανάμεσα στους άλλους κάλεσε και τους δύο συγκεκριμένους μαθητές. Η άρνηση των μαθητών να αναφέρουν ονόματα τους οδήγησε στον ανακριτή, ενέργεια που καταδίκασαν έντονα οι μαθητές με την κινητοποίησή τους, ενώ ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Γραφείο της ΚΝΕ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή καταγγέλλει την τρομοκράτηση που επιχειρήθηκε σε βάρος συνολικά των μαθητών και εκτιμά ότι η ενέργεια αυτή έχει σχέση με τη γενικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης της νεολαίας και όχι μόνο. Αναφέρει δε ως παραδείγματα τις ποινικές διώξεις του εισαγγελέα Τζαννακάκη για "φθορές στα σχολεία", τη δικαστική δίωξη των αγροτών του Μανταμάδου, γιατί διεκδίκησαν αγωνιστικά τη λύση των αιτημάτων τους. Επίσης εκφράζει την αλληλεγγύη της στους δύο μαθητές και χαιρετίζει την άμεση κινητοποίηση των συμμαθητών τους, οι οποίοι με τη μαζική προέλευση στο χώρο του δικαστηρίου έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους.

Αναφερόμενη στο φαινόμενο των ιδιαίτερων μαθημάτων, τονίζει ότι το παρεχόμενο επίπεδο γνώσεων υποχρεώνει τους μαθητές και τους γονιούς να καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα. Υπογραμμίζει ότι η αβάσταχτη οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών τούς υποχρεώνει σε βάρος της αξιοπρέπειάς τους να καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα, όπως υποχρεώνονται και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι να καταφεύγουν σε δεύτερη ή τρίτη δουλιά.

"Το ΚΚΕ, τονίζει η ανακοίνωση, κατανοεί αυτό το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα δεν οδηγούν σε διέξοδο. Μοναδική διέξοδος αποτελεί η αγωνιστική διεκδίκηση των μαθητών, γονιών και καθηγητών για την αναβάθμιση των σπουδών, για επάρκεια των παρεχόμενων γνώσεων, για ουσιαστική δωρεάν παιδεία, για αξιοπρεπείς μισθούς". Παράλληλα η Νομαρχιακή Επιτροπή τονίζει τις ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών, που ουσιαστικά σιγοντάρει τη μακρόχρονη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας όλων ανεξαίρετα των κυβερνήσεων.

Απαντήστε επί της ουσίας κ. Εβερτ

Η ΚΟ του ΚΚΕ έστειλε επιστολή στον αρχηγό της ΝΔ για την πρόταση σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για τους συνταξιούχους

Δε θα είχε αντίρρηση το ΚΚΕ να συμμετάσχει στη Διακομματική Επιτροπή, για τα θέματα των συνταξιούχων, που πρότεινε για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη.Με χτεσινή επιστολή της προς τον Μ. Εβερτ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θέτει καίρια ερωτήματα για τα οποία ζητά απαντήσεις επί της ουσίας:

  • Προτείνετε ως ΝΔ να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί, αντισυνταξιουχικοί νόμοι που ψήφισε το κόμμα σας από το 1990 μέχρι το 1993;
  • Δέχεστε απόρριψη της "Λευκής Βίβλου" που πρόσφατα και το κόμμα σας δέχτηκε και η οποία "Βίβλος" δίνει εντολή για νέα χτυπήματα των συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων;
  • Ηταν σε άγνοιά σας η θέση των βουλευτών του κόμματός σας να απορρίψουν πρόταση νόμου του ΚΚΕ στις αρχές του 1994 για την προστασία των συνταξιούχων; Και αν ναι, δε θα ήταν πιο πρακτικό να προτείνετε σήμερα υποστήριξη αυτής της πρότασης νόμου;

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει στην επιστολή ότι τα ερωτήματα αυτά απασχολούν και τους συνταξιούχους, οι οποίοι πέρα από τα άμεσα αιτήματά τους, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει.

Αλληλεγγύη στους συνταξιούχους

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επίθεση των ΜΑΤ κατά των συνταξιούχων.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της καλεί τους αρμόδιους να δώσουν άμεσες ουσιαστικές αυξήσεις στους συνταξιούχους. "Η σημερινή κατάσταση των συνταξιούχων - τονίζει - είναι ένα μικρό δείγμα για το τι επιφυλάσσεται αργότερα και για τους σημερινούς εργαζόμενους, αν αυτοί σήμερα δε δυναμώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, δεν επιβάλουν τις θέσεις τους, δεν αλλάξουν τις πολιτικές προς όφελός τους".

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου θεωρεί ότι η συγνώμη του πρωθυπουργού είναι χωρίς ουσία αν δεν ανατραπεί αυτή η ανάλγητη εισοδηματική πολιτική και αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των συνταξιούχων.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΤΣΑ Αττικής, η Διοικητική Επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας Β. Ελλάδας.

Συλλαλητήριο την Τρίτη στη Ζάκυνθο

Συλλαλητήριο διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου την ερχόμενη Τρίτη 21 Μάρτη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους μαζικούς φορείς και τους εργαζόμενους του νησιού με τη μαζική συμμετοχή τους στην αγωνιστική κινητοποίηση να διαμαρτυρηθούν για την "αντιλαϊκή, φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης, να καταδικάσουν την αποβιομηχάνιση της χώρας και να εκφράσουν έτσι την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ναυπηγείου που παλεύουν για την παραμονή του στο δημόσιο". Επίσης, το ΕΚ Ζακύνθου καλεί τους φορείς του νησιού να συμμετέχουν και στην εκδήλωση, με θέμα την υγεία, που θα γίνει την Κυριακή στις 7 το απόγευμα.

Κι άλλος νεκρός από ναρκωτικά

Ενας ακόμα νέος προστέθηκε στη φετινή λίστα του "λευκού Θανάτου". Ο 32χρονος Πέτρος Καρυπίδης, κάτοικος Νίκαιας, βρέθηκε νεκρός μέσα σε παλιό εργοστάσιο στη Λεωφόρο Θηβών. Τον Καρυπίδη βρήκε υπάλληλος του Δήμου Αιγάλεω χτες στις 11 το πρωί.

Να αναπτυχθεί το φιλειρηνικό κίνημα

Συνάντηση της γγ της ΕΔΟΝ Κύπρου με στελέχη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Εμπειρίες από τη δράση τους στο χώρο της νεολαίας ανταλλάχτηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Γενική Γραμματέας της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Κύπρου Ελένη Μαύρου,με τα μέλη του Γραφείου του Συμβουλίου Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ και του γραφείου της Σπουδάζουσας, που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης.

Από τις δύο μεριές τονίστηκε ότι οι σχέσεις των δύο οργανώσεων έχουν γίνει πιο σταθερές. Το ενδιαφέρον της συζήτησης στράφηκε περισσότερο γύρω από το ζήτημα της έξαρσης του εθνικισμού που παρατηρείται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, μετά την κρίση στα Βαλκάνια και επισημάνθηκε η ανάγκη ανάπτυξης φιλειρηνικού κινήματος. Τη συζήτηση απασχόλησαν επίσης προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα και αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τον πολιτισμό και την παιδεία.

Αντίθετος ο ΙΣΑ για "Ωνάσειο"

Την αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας που δηλώνει ότι θα προασπίσει το Δημόσιο Τομέα "από τέτοιου είδους νομοθετικές αλχημείες".

Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζεται ενώ έχει αρχίσει η εισαγγελική διερεύνηση του θέματος των υπέρογκων ιατρικών αμοιβών στο "Ωνάσειο", για λόγους αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Τονίζει δε, ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που παρουσιάζεται ως μοντέλο μελλοντικής μεταρρύθμισης στα νοσοκομεία, εξυπηρετεί προφανώς τις ανάγκες συγκεκριμένης ηγετικής ομάδας στο "Ωνάσειο". "Οι επί μέρους ρυθμίσεις του - συνεχίζει - οι οποίες κατά παράξενο τρόπο έμειναν εκτός ευρέος τουλάχιστον σχολιασμού, αφήνουν έκπληκτο τον μελετητή για την απλοποίηση των διαδικασιών διοικήσεως και λήψεως αποφάσεων, για τον τρόπο της οικονομικής διαχείρισης (δημόσια επιχορήγηση, δημόσιες επενδύσεις και εκμετάλλευση οικονομικών δυνατοτήτων του Ιδρύματος αναγόμενου στον ιδιωτικό τομέα). Αυτό, όμως, το οποίο προκαλεί έκπληξη είναι η επισημοποίηση της προμήθειας (μίζας) από τις δαπάνες που γίνονται για το Ιδρυμα".

Επίδομα παραπληγικών

Ισο με το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη θα είναι το εξωιδρυματικό επίδομα που χορηγεί ο ΟΓΑ στους ασφαλισμένους του που πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία, αντί των 19 ημερομισθίων που ήταν μέχρι σήμερα. Ακόμη, αυξάνεται και το ποσό του επιδόματος της απόλυτης αναπηρίας, αφού έχει οριστεί ότι το ποσό αυτό είναι ίσο με το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος.

Καταγγελίες για "κουκουλώματα"

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου καταγγέλλει την τοπική διεύθυνση του ΙΚΑ για "απαράδεκτη ολιγωρία" στην εκδίκαση της υπόθεσης του γιατρού του Ιδρύματος, παθολόγου Ν. Μαυρογένη.

Ο γιατρός κατηγορούνταν ότι κατεύθυνε στο ιδιωτικό του ιατρείο τους ασθενείς που τον επισκέπτονταν στο ΙΚΑ. Με απόφαση του δικαστηρίου στις 8 Μάρτη ο γιατρός κρίθηκε αθώος. Σε επιστολή που έστειλε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, το διοικητή του ΙΚΑ, τους βουλευτές του Νομού Λέσβου και τη ΓΣΕΕ αναφέρει ότι η διεύθυνση του ΙΚΑ Μυτιλήνης δεν της κοινοποίησε στοιχεία από την έρευνα που είχε ζητήσει να διεξαχθεί. Ακόμη, καταγγέλλει τη διεύθυνση του ΙΚΑ ότι δεν παρέστη στο δικαστήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει από τη διεύθυνση του ΙΚΑ Μυτιλήνης να ερευνήσει τι ποσό έχουν χάσει οι ασφαλισμένοι από εξετάσεις που γίνονταν στο ιατρείο του Ν. Μαυρογένη, ενώ έπρεπε να γίνονται (από τη στιγμή που δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μηχανήματα στο ΙΚΑ) με παραπεμπτικό στο νοσοκομείο ή στο συμβεβλημένο με το ΙΚΑ γιατρό.

Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου τονίζει στην επιστολή ότι "η υπόθεση "κουκουλώνεται"" και ότι "σαν εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν είμαστε διατεθειμένοι να το αποδεχτούμε".

Γενική Συνέλευση των Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Γενική Συνέλευση, με αφορμή τις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στη δημόσια εκπαίδευση, θα πραγματοποιήσει σήμερα η Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γκίνη του ΕΜΠ στις 7 το απόγευμα. Η ΠΕΑΕ μέσα από την ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για "ευέλικτο σχολείο υπαγόμενο στις Νομαρχίες" είναι προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

"Κοινωνική βόμβα"

Η φτώχεια, η ανεργία και η αρρώστια είναι το θέμα της εκδήλωσης που οργανώνει αύριο στο Λαύριο η Ακαδημία Επαγγελμάτων Υγείας.

Είναι βέβαιο τονίζουν οι οργανωτές ότι εκατομμύρια υπερήλικες διαβιούν κάτω απ' τα όρια της φτώχειας, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν προοπτικές εισόδου στην αγορά εργασίας και εκατοντάδες χιλιάδες επίσης επαναπατριζομένων ομογενών ή μεταναστών δεν έχουν ευκαιρίες κοινωνικής επανένταξης. Πρόκειται όπως τονίζουν χαρακτηριστικά για μια "κοινωνική βόμβα".

Οι τρεις αντισυνταξιουχικοί νόμοι της ΝΔ και η εφαρμογή τους απ' το ΠΑΣΟΚ ανάγκασαν τους συνταξιούχους να κατεβούν στους δρόμους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ