Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Διώκονται μαθητές γιατί δεν "κάρφωσαν" καθηγητές

Καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ

Στον ανακριτή κατηγορούμενοι σύρθηκαν δύο μαθητές στη Μυτιλήνη, επειδή αρνήθηκαν να κατονομάσουν καθηγητές που έκαναν ιδιαίτερα μαθήματα. Η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε τη διαμαρτυρία των συμμαθητών τους, που χτες έκλεισαν τα σχολεία τους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια της πόλης, όπου εκείνη την ώρα κατέθεταν οι δύο μαθητές.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για τα ιδιαίτερα μαθήματα που γίνονται στην πόλη. Με βάση τα δημοσιεύματα παρέμβηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος ανάμεσα στους άλλους κάλεσε και τους δύο συγκεκριμένους μαθητές. Η άρνηση των μαθητών να αναφέρουν ονόματα τους οδήγησε στον ανακριτή, ενέργεια που καταδίκασαν έντονα οι μαθητές με την κινητοποίησή τους, ενώ ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Γραφείο της ΚΝΕ.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή καταγγέλλει την τρομοκράτηση που επιχειρήθηκε σε βάρος συνολικά των μαθητών και εκτιμά ότι η ενέργεια αυτή έχει σχέση με τη γενικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης της νεολαίας και όχι μόνο. Αναφέρει δε ως παραδείγματα τις ποινικές διώξεις του εισαγγελέα Τζαννακάκη για "φθορές στα σχολεία", τη δικαστική δίωξη των αγροτών του Μανταμάδου, γιατί διεκδίκησαν αγωνιστικά τη λύση των αιτημάτων τους. Επίσης εκφράζει την αλληλεγγύη της στους δύο μαθητές και χαιρετίζει την άμεση κινητοποίηση των συμμαθητών τους, οι οποίοι με τη μαζική προέλευση στο χώρο του δικαστηρίου έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους.

Αναφερόμενη στο φαινόμενο των ιδιαίτερων μαθημάτων, τονίζει ότι το παρεχόμενο επίπεδο γνώσεων υποχρεώνει τους μαθητές και τους γονιούς να καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα. Υπογραμμίζει ότι η αβάσταχτη οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών τούς υποχρεώνει σε βάρος της αξιοπρέπειάς τους να καταφεύγουν στα ιδιαίτερα μαθήματα, όπως υποχρεώνονται και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι να καταφεύγουν σε δεύτερη ή τρίτη δουλιά.

"Το ΚΚΕ, τονίζει η ανακοίνωση, κατανοεί αυτό το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα ιδιαίτερα μαθήματα δεν οδηγούν σε διέξοδο. Μοναδική διέξοδος αποτελεί η αγωνιστική διεκδίκηση των μαθητών, γονιών και καθηγητών για την αναβάθμιση των σπουδών, για επάρκεια των παρεχόμενων γνώσεων, για ουσιαστική δωρεάν παιδεία, για αξιοπρεπείς μισθούς". Παράλληλα η Νομαρχιακή Επιτροπή τονίζει τις ευθύνες της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών, που ουσιαστικά σιγοντάρει τη μακρόχρονη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας όλων ανεξαίρετα των κυβερνήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ