Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ενα βιβλίο απ' το μέλλον του παρελθόντος"

Μοιάζει "να έρχεται στην ώρα της" η επανέκδοση του βιβλίου του Γ. Ζιούτου "Εισαγωγή στην επιστήμη του Τύπου", που γράφτηκε το 1942

Στους καιρούς της κρίσης του Τύπου και της ομηρίας του απ' το τηλεοπτικό "Λεβιάθαν", η επανέκδοση του βιβλίου του Γ. Ζιούτου "Εισαγωγή στην Επιστήμη του Τύπου" μπορεί να προσφέρει ένα κατατοπιστικό "πανόραμα" της επιστημονικής μελέτης του Τύπου σ' όλο τον κόσμο. Ακόμα μπορεί να προσφέρει ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και αναλύσεις γύρω απ' την κοινωνική και πολιτική ταυτότητα και τον ιδεολογικό ρόλο του Τύπου καθώς και το ιστορικό υπόβαθρο της ελληνικής εφημεριδογραφίας.

Το πρώτο σχεδίασμα αυτής της μελέτης γράφτηκε το 1942 και η πρώτη έκδοση έγινε το 1954. Ο ίδιος ο συγγραφέας επισημαίνει: "...σκοπός της επιστημονικής έρευνας του Τύπου δεν είναι μόνο η επαγγελματική μόρφωση των δημοσιογράφων αλλά και η μύηση... όλων, στην ουσία και την οργάνωση του Τύπου... Το κράτος πρέπει να ενθαρρύνει τις σπουδές για την επιστημονική μελέτη του Τύπου και τη διαμόρφωση μιας Ελληνικής Επιστήμης του Τύπου".

Τέτοιες σκέψεις στα χρόνια της Κατοχής ίσως έμοιαζαν με την έκδοση των καλύτερων ποιημάτων στο Βιετνάμ όταν τα Αμερικανικά βομβαρδιστικά Β52 βομβάρδιζαν τη μακρινή χώρα. Και να που, μετά από πενήντα χρόνια, η επιστημονική προσπάθεια του Γ. Ζιούτου έχει την επιστημονική αναγνώριση.

Ο Γ. Αναστασιάδης αναπληρωτής καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, κατά τη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου απ' τις εκδόσεις "University Stydio Press", τόνισε: "Σ' αυτή τη συγκυρία και ενώ η νεαρή και ασχημάτιστη ακόμη επιστήμη της δημοσιογραφίας και των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης προσπαθεί να ανοίξει τα φτερά της στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με αμήχανη ακόμα απέναντί της τη δημοσιογραφική "οικογένεια", το βιβλίο του Γ. Ζιούτου μοιάζει "να έρχεται στην ώρα του". Είναι ένα βιβλίο απ' το μέλλον του παρελθόντος".

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Γκλαβάς και ο Ν. Καραντηνός εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων - Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 αναφέρθηκαν στο ανεξόφλητο χρέος της Ενωσης να αποκαταστήσουν τον Γ. Ζιούτο ως μέλος της, απ' την οποία διαγράφτηκε σε καιρούς χαλεπούς. Στη συνέχεια ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Β. Γεωργίου μίλησε για τη γνωριμία του με τον Γ. Ζιούτο και τη δουλιά τους στο βουνό, όπου "η δουλιά του Ζιούτου ήταν πολύ δύσκολη και υπεύθυνη".

Το βιβλίο προλογίζει ο Γ. Αναστασιάδης ο οποίος περιέλαβε και ένα σπουδαίο απάνθισμα δημοσιευμάτων για τον Τύπο στις εφημερίδες του 1993-94 και του "Ελευθέρου Βήματος" (1922-1940). Επίσης στον τόμο περιλαμβάνονται και εφτά ακόμα κείμενα του συγγραφέα για την εφημεριδογραφία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Ν. Νταουντάκη και ο Ν. Κιάος,γραμματέας και αντιπρόεδρος αντίστοιχα της ΕΣΗΕΑ και ο Λ. Βουτσάς εκδότης της "Αυγής".

Η εκδήλωση έκλεισε με τη δωρεά σειράς σπάνιων εφημερίδων στη βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ απ' την Κατερίνα Μαυροκεφαλίδου - Ζιούτου,κόρης του Δ. Ζιούτου.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ