Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΓΚΡΙΝΠΙΣ"
Αφανίζονται τα δελφίνια

Με αφανισμό κινδυνεύουν χιλιάδες δελφίνια της Μεσογείου, από την απόρριψη τοξικών ουσιών στη θάλασσα, από την ανεξέλεγκτη και καταστροφική αλιεία και τη χρήση καταστροφικών αλιευτικών εργαλείων.Η θέσπιση νομοθεσίας για την προστασία των δελφινιών είναι απαραίτητη. Αυτό επισημαίνει η "Γκρινπίς",στην έκδοση βιβλίου της με θέμα: "Δελφίνια σε κίνδυνο", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, σε εκδήλωση με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της οργάνωσης, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι 13.000 δελφίνια και άλλα κητώδη βρέθηκαν νεκρά στη Μεσόγειο από τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα του ιταλικού αλιευτικού στόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, ένας ακόμα σημαντικός λόγος για τον αφανισμό χιλιάδων δελφινιών είναι και η επιδημία που έπληξε τα δελφίνια της Μεσογείου, εξαιτίας της θαλάσσιας ρύπανσης από τοξικές ουσίες. Αυτή είναι και η αιτία για το θάνατο 324 κητωδών που βρέθηκαν νεκρά στις ελληνικές παραλίες στο διάστημα από τον Ιούλη του 91 έως τον Ιούνη του 93.

"Η προστασία των δελφινιών της Μεσογείου θα είναι ανώφελη αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία του οικοσυστήματος. Είναι αναγκαία η θέσπιση νομοθεσίας σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, καθώς και η τήρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους οικότοπους. Αυτή είναι η μόνη εγγύηση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής", τονίζει στο βιβλίο η "Γκρινπίς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ