Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δυναμικό "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις

Κλειστοί θα είναι σήμερα από το πρωί οι δρόμοι Ηρακλείου - Καστελίου και Ηρακλείου - Βιάνου, καθώς οι κάτοικοι των κοινοτήτων Αγ. Παρασκίων, Αστριτσίου και Αγ. Σύλλα εντείνουν με αυτόν τον τρόπο τις κινητοποιήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις κοινότητές τους και να τους εντάξει σε δήμους - "φαντάσματα".

Με επιστολή της προς τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες, η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων Αγ. Παρασκίων και Αστριτσίου καταγγέλλει ότι η αναγκαστική συνένωση των δύο κοινοτήτων σε ένα δήμο έγινε "χωρίς υποδομή, χωρίς προδιαγραφές και προοπτικές ανάπτυξης". Υπενθυμίζουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση επέβαλε αυτήν τη συνένωση, έχει κηρυχτεί ήδη από το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ ως αντισυνταγματικό και ζητούν την επίσπευση των διαδικασιών για τη συζήτηση του θέματος και στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στη σημερινή κινητοποίηση θα συμμετέχουν και οι κάτοικοι του Αγ. Σύλλα, οι οποίοι επίσης εξαναγκάστηκαν σε συνένωση με το Δήμο Τεμένους.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για προχειρότητα και τονίζει ότι η υποχρεωτική συνένωση των κοινοτήτων σε δήμους έγινε "χωρίς την απαιτούμενη λαϊκή συναίνεση", στα πλαίσια μιας "φορομπηχτικής πολιτικής". Η ΝΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί δήμους "με ζηλευτή προχειρότητα" και προσθέτει ότι "ο νέος αυτός θεσμός δε θα περπατήσει χωρίς τη λαϊκή στήριξη".

Το πρόβλημα έφεραν επίσης στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Δ. Κουμπούρης, οι οποίοι, αφού περιγράφουν την κατάσταση, ρωτούν τον υπουργό Εσωτερικών "πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναστάτωση στην περιοχή και την έντονη αντίδραση των κατοίκων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ