Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντίσταση στα ΜΜΕ

- Πριν λίγες μέρες η ΟΓΕ αρνήθηκε σε δημοσιογράφο του "Μέγκα" να δώσει στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών. Τι σας οδήγησε σ' αυτή την απόφαση;

- Κατ' αρχάς θέλω να πω ότι η ΟΓΕ καταδικάζει τις πράξεις βίας, ιδιαίτερα όταν έχουν στόχο ανθρώπινες υπάρξεις. Οι γυναίκες ανησυχούν και αναρωτιούνται για τα φαινόμενα τρομοκρατίας που ταλανίζουν τη χώρα μας επί 20 χρόνια και για την ανεπάρκεια της πολιτείας να βάλει φραγμό.

Από καιρό το γυναικείο κίνημα έχει επισημάνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ σ' ό,τι αφορά τις γυναίκες, την εικόνα, τη συνείδηση και τη στάση ζωής που προσπαθούν να επιβάλλουν. Η δυσφορία, η αγανάκτηση και η επιθυμία των γυναικών να ανατρέψουν την απαράδεκτη αυτή κατάσταση μεταφέρθηκε απ' τις συνέδρους της ΟΓΕ στο Συνέδριο. Οι 7.000 υπογραφές είναι ενδεικτικές ότι οι γυναίκες της χώρας μας δε δέχονται τους ρόλους που τους μοιράζουν. Οι 1.000 γυναίκες που κατέκλυσαν την οδό Ζαλοκώστα, για να επιδώσουν στον αρμόδιο υπουργό αυτές τις υπογραφές, δυσανασχέτησαν από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να τις ακούσει ο ίδιος. Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέστη στο Συνέδριο της ΟΓΕ, αλλά μαζί του δεν εμφανίστηκε κανένα ιδιωτικό ή κρατικό κανάλι. Το εμπάργκο, που από καιρό έχει αρχίσει, συνεχίζεται.

- Θεωρείτε ότι ο αποκλεισμός των δραστηριοτήτων του γυναικείου κινήματος, από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, γίνεται συνειδητά και για ποιους λόγους;

- Εκτιμούμε ότι μέσα στους στόχους της πολιτικής μηχανής, που έχει πλέον στα χέρια της τα ΜΜΕ, τις μεγάλες εργολαβίες, τα καζίνο και τους "κουλοχέρηδες", είναι να τοποθετήσει κοινωνικά τις γυναίκες εκεί που βολεύει τις κυρίαρχες πολιτικές, δηλαδή στους γυναικωνίτες της κοινωνίας. Οι γυναίκες μπαίνουν καθημερινά στα αζήτητα της απασχόλησης, χάνουν τα δικαιώματά τους, κυνηγούν τις "ίσες" ευκαιρίες που τους προσφέρει η ΕΕ μέσα απ' τον τζόγο και τις ροζ εκπομπές. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά τα ΜΜΕ έχουν μετατραπεί σε επίσημους προαγωγούς μιας μαζικής εκπόρνευσης των γυναικών, λες και τους προτείνουν εναλλακτική λύση μπροστά στην απελπισία της περιθωριοποίησής τους.

- Στη δήλωσή σας προς τη δημοσιογράφο του "Μέγκα" τονίσατε ότι "αρχίζει έντονη αντιπαράθεση των γυναικών σε πανελλαδική κλίμακα με όλα τα μέσα". Είναι απόφαση του 6ου Συνεδρίου;

- Τα ΜΜΕ στην πλειονότητά τους αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο εχθρό της γυναικείας υπόθεσης. Εμείς εκτιμούμε ότι οι γυναίκες μπορούν να αποτελέσουν τον κύριο όγκο μιας κοινωνικής αντίδρασης.Αυτή είναι η απόφαση του Συνεδρίου και ήδη έχει ξεκινήσει, σ' όλες τις περιοχές της χώρας, απ' τα μέλη της ΟΓΕ η υλοποίησή της. Η άρνηση για τη σχετική δήλωση στο "Μέγκα" εντάσσεται μέσα σ' αυτή την αντιπαράθεση, χωρίς αυτό να έχει να κάνει προσωπικά με τον κ. Αλέπη και την εκπομπή του.

- Με ποιους τρόπους θα γίνει αυτή η αντιπαράθεση;

- Θα περάσουμε σε μορφές πίεσης και απαίτηση για την αλλαγή αυτής της κατάστασης με μαζικές, πανελλαδικές κινητοποιήσεις, με δυσφήμιση - μποϊκοτάζ των καταναλωτικών προϊόντων που με τη διαφήμισή τους προσβάλλουν τη γυναικεία προσωπικότητα. Θα τολμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ένδικα μέσα. Θα μπούμε μπροστά σ' αυτόν τον αγώνα με τις άλλες γυναικείες οργανώσεις, με τη σύμπραξη της ΤΑ, τις οργανωμένες κοινωνικές δυνάμεις της κάθε περιοχής και τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας μας.

Μπ. Τσ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι γυναίκες των Λαϊκών Στρωμάτων στην Κοινωνική Συμμαχία (2017-02-23 00:00:00.0)
Αγώνας για ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση (2016-11-13 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η πάλη για την αληθινή ισοτιμία (2008-11-15 00:00:00.0)
Η νέα γυναίκα και τα προβλήματά της στο επίκεντρο (2005-04-17 00:00:00.0)
Παναττική Συνδιάσκεψη της ΟΓΕ (2004-05-04 00:00:00.0)
Το γυναικείο κίνημα στην κόψη του ξυραφιού (1995-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ