ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος οι αγώνες
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Κι ενώ οι αγρότες της Θεσσαλίας κινητοποιούνται ενωτικά και δυναμικά διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, εξελίσσεται ταυτόχρονα και η επιχείρηση αποπροσανατολισμού του αγώνα τους και διαστρέβλωσης των αιτημάτων τους. Τα κεντρικά ΜΜΕ - εφημερίδες και ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, "Μέγκα" και "Αντέννα" - εμφανίζουν ως μοναδικό αίτημα των αγροτών, την αντίθεσή τους στα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης και αποκρύπτουν παντελώς το γεγονός, ότι η αγροτιά αγωνίζεται εναντίον των αντιαγροτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητώντας να μην εφαρμοστούν και να προστατευτεί η ελληνική γεωργία.

Ο αποπροσανατολισμός αυτός βολεύει και την κυβέρνηση και τη ΝΔ, η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να σμικρύνει το εύρος και την ουσία των αγωνιστικών αιτημάτων, περιορίζοντάς τα αποκλειστικώς στο φορολογικό. Είναι φανερό, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει - εκμεταλλευόμενο τον ξεσηκωμό των αγροτών - να έχει μικροκομματικά οφέλη. Δε θέλει, όμως, να πληγεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί τα προβλήματα και με την οποία συμφωνεί απολύτως.

Οι αγρότες, όμως, γνωρίζουν πλέον, ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η επίθεση της ΕΕ, δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα και γρήγορα θα βάλουν "κάθε κατεργάρη στον πάγκο του".

"Κτυπήματα" και στόχοι

Οι αντιδράσεις των ηγεσιών των κομμάτων εξουσίας μετά από κάθε χτύπημα των τρομοκρατών διακρίνονται από την υποκρισία και την κοροϊδία. Αποδοκιμάζουν, φυσικά, την εγκληματική πράξη και διαβεβαιώνουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για την εξάλειψη του "φαινομένου" της τρομοκρατίας στη χώρα μας. Είκοσι χρόνια όμως "φούμαρα" είναι αρκετά για να μην τους παίρνει πλέον στα σοβαρά ο κόσμος.

Εκείνο, που στην ουσία επιχειρούν να πείσουν το κόσμο είναι να μάθει να ζει με την τρομοκρατία, την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναγορεύουν περίπου ως "φυσικό φαινόμενο".

Προσποιούνται ότι δε γνωρίζουν τίποτα, τόσο από τη διεθνή εμπειρία όσο και από την εγχώρια, η οποία "κραυγάζει" για τις σχέσεις τρομοκρατών και μυστικών υπηρεσιών.

Υποκρίνονται, όταν χαρακτηρίζουν "αποσταθεροποιητικά" τα τρομοκρατικά χτυπήματα, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακριβώς στη σταθεροποίηση της υπάρχουσας κατάστασης αποσκοπούν και στην τρομοκράτηση όσων θέλουν ή σκέφτονται να εξεγερθούν ενάντιά της.

ΥΓ: Να είναι άραγε τυχαίο ότι στη χώρα μας η τρομοκρατία δεν έχει "εξαρθρωθεί" όπως συνέβη σε άλλες χώρες; Μήπως, γιατί παραμένει ως ζητούμενο η περιβόητη "πολιτική σταθερότητα";

Φορούσε "παρωπίδες"

Επιχείρησε και κάτι άλλο, όμως, ο Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Να μοιράσει τα κατά τη γνώμη του "μερίδια κομματικής ευθύνης", για τα σπασμένα της κρίσης, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

"Οι τελευταίοι, είπε, που ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι. Πρώτοι υπεύθυνοι είναι όσοι με κομματικές παρωπίδες επιμένουν στην αναπαραγωγή της ίδιας πολιτικής".

Κι έτσι, όλοι κατάλαβαν, ότι ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης, όχι μόνο δεν είχε αφήσει στο σπίτι του τις "παρωπίδες", αλλά τις φορούσε κιόλας.

Περί κρυφοδεξιών...

"Εγώ δεν είμαι κρυφοδεξιός, είμαι ΠΑΣΟΚ". Με την παραπάνω δήλωση ερμήνευσε προχθές την απόφαση αποδοκιμασίας των "ανταρτών", από το ΕΓ του κυβερνώντος κόμματος, ο Δ. Τσοβόλας. Ο οποίος ως γνωστόν υπεραμύνεται του "σοσιαλιστικού" ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμα του οποίου δεν εφαρμόζεται κλπ., κλπ. Για να πιστοποιήσει έτσι, άλλη μια φορά, ότι ορισμένοι έχουν βαλθεί να υπηρετούν την εξαπάτηση και να συμβάλλουν με κάθε μέσο στον εγκλωβισμό των εργαζόμενων. Διότι, τελικά, είναι ολίγον φαιδρό, η γνωστή "σοσιαλιστική" 8ετία του "Τσοβόλα δώστα όλα", να εμφανίζεται ως αντίδοτο της "κρυφοδεξιάς" πορείας του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο, που ούτε τότε, ούτε σήμερα, το ΠΑΣΟΚ αποποιήθηκε - στην πράξη - την καθόλου κρυφή δεξιόστροφη πορεία του.

Οι προσεκτικοί και οι απρόσεκτοι...

Αναφορά στον "συνήθως προσεκτικό "Ριζοσπάστη"" κάνει η χτεσινή "Ελευθεροτυπία". Αφορμή γι' αυτό αποτέλεσε μια παλιότερη δήλωση του Κ. Σημίτη ότι "δε μας ενδιαφέρουν οι βαρκάρηδες της Σύρου", που σχολιάστηκε ανάλογα από την εφημερίδα μας. Δήλωση, που έγινε τις ημέρες των εργατικών κινητοποιήσεων στο νησί κατά της ιδιωτικοποίησης του Νεωρίου. Λέει, λοιπόν, η "Ελευθεροτυπία" ότι - τότε - και η ίδια δημοσίευσε την παραπάνω έκφραση, αλλά ο Κ. Σημίτης της έστειλε επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι η φράση "βαρκάρηδες της Σύρου" ποτέ δεν εκπορεύτηκε από το στόμα του... Και καταλήγει η "Ελευθεροτυπία" ότι "ο "Ριζοσπάστης" χρησιμοποίησε απαξιωτικά την εν λόγω φράση, παρακάμπτοντας και τις διευκρινίσεις Σημίτη και τη δική μας (σ.σ.: δική της) επανόρθωση... ".

Απλά και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας, να σημειώσουμε ότι και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο "Ρ" ήταν προσεκτικός. Το βεβαιώνουν τόσο τα αυτιά, όσο και τα κασετόφωνα των συντακτών του, που κατέγραψαν επακριβώς τι είπε τότε ο Κ. Σημίτης - και τα είπε. Μήπως, δεν προσέχει όσο χρειάζεται η "Ε";

Η ρουκέτα

Μια ρουκέτα

στον αέρα

εκτοξεύτηκ'

απ' τη λέρα,

που κρατάει

τάχα παντιέρα!

Μια ρουκέτα

πάλι ερρίφθη,

μα κανένα πια

δεν πείθει,

ο "αγώνας"

- παραμύθι!

Μια ρουκέτα,

με σωλήνα,

σε κανάλι

πήγε σφήνα,

"Μέγκα" κόλπο

και κομπίνα!

Μια ρουκέτα,

σε μια ώρα,

που στο πόδι

είν' η χώρα,

έτσι δρα

η πρακτοκαμόρα!

Ο οίστρος

Χωρίς σχόλια...

Πολλές και διάφορες είναι οι τραγικές συνέπειες των δραματικών αλλαγών, που πληρώνουν οι λαοί των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ευρώπης. Χτες, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέσ' από μια λιγόλογη και επουσιώδη από μια πρώτη ματιά είδηση, για πρόγραμμα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας από μικρά παιδιά στη Ρωσία, αποκάλυψαν μια ακόμη τραγική πλευρά της πορείας προς τον καπιταλιστικό... παράδεισο. Πεντακόσιες χιλιάδες μικρά παιδιά έχουν μείνει ορφανά και ο λόγος, που τα μαθαίνουν αγγλικά, είναι η διευκόλυνση της υιοθεσίας τους από αμερικανικές και άλλων δυτικών χωρών οικογένειες.

Χρειάζονται σχόλια..;

Υποταγή από "υπερπατριώτη"

Καλύτερο κήρυκα υποταγής από τον "σούπερ πατριώτη" πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης δεν μπορούσε να βρει το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Μέσα σε πέντε αράδες, από το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, μετέφερε ολόκληρη τη φιλοσοφία υποταγής στα αφεντικά των Βρυξελλών, που δεν είναι άλλες από τις πολυεθνικές.

Ιδού τι υποστήριξε ανερυθρίαστα, μπροστά στους αντιπροσώπους των εργαζομένων ο Αντ. Σαμαράς:

"Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση οπλίζει τους εργαζομένους με νέα δικαιώματα (!). Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να αφοπλίσει και τους κυβερνώντες από το ψεύτικο επιχείρημα ότι οι σκληρές αποφάσεις αποτελούν πάντοτε (σ. σ. πάλι καλά) οδηγία των Βρυξελλών. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και να περνά τις απόψεις της στην Ευρώπη και να εξασφαλίζει ειδικές ρυθμίσεις (!)".

Οσο πέρασε ο ίδιος τις απόψεις του για τα Σκόπια...

Αλλά οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν κάτι διαφορετικό από τον πολιτικό, που καυχάται για την υπογραφή του κάτω από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ