ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
28Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Νέα διοίκηση, παλιά περπατησιά;

Στη δεύτερη θέση και με τάσεις ανόδου η ΕΣΑΚ. Περιστασιακή ενίσχυση της ΠΑΣΚΕ. Συρρίκνωση ΔΑΚΕ, "ΣΥΝ". Πρόγραμμα δράσης μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων ενέκριναν οι τρεις παρατάξεις της συναίνεσης

Παραλειπόμενα

Ητανε στραβό το κλήμα το 'φαγε κι ο γάιδαρος. Ο λόγος για το 28ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που ούτως ή άλλως, δεν αποτέλεσε χώρο προβληματισμού πάνω στα σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, παρά τις προσπάθειες της ΕΣΑΚ. Δεν έφτανε η αδιαφορία των άλλων παρατάξεων, ξεκίνησε και η ιστορία με τα δύο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ και τη διάσπαση της ΔΑΚΕ, και το συνέδριο μεταφέρθηκε εντελώς στους διαδρόμους.

* * *

Μεθόδους της πάλαι ποτέ... ΕΚΟΦ, ακολούθησε η "εβερτική" πτέρυγα της ΔΑΚΕ, προκειμένου να μην προκύψει έδρα για το ψηφοδέλτιο του πρώην προέδρου της παράταξης, Χρ. Καραμπίνη. Οπως πληροφορηθήκαμε, οι εκβιασμοί σε προσωπικά θέματα, οι απειλές και άλλες παρόμοιες μεθοδεύσεις κυριάρχησαν.

* * *

Μάλιστα, οι σύνεδροι της ΔΑΚΕ, πριν ψηφίσουν περνούσαν από το δωμάτιο 3526 του ξενοδοχείου "Αφροδίτη" στο συγκρότημα του "Αστέρα", όπου παραλάμβαναν από τους "εβερτικούς" σταυρωμένο ψηφοδέλτιο, και στη συνέχεια υπέγραφαν σε φωτοτυπία του ψηφοδελτίου. Ελεγχος ασφυκτικός.

* * *

Με πανηγυρισμούς... "αυριανικού" χαρακτήρα (φωνές, ομαδικές φωτογραφίσεις, αλαλαγμούς κλπ.), υποδέχτηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης, και οι "εκσυγχρονιστές" της ΠΑΣΚΕ, που τώρα τελευταία μας είχαν συνηθίσει σε πολύ... "κυριλέ" συμπεριφορά. Φαίνεται ότι τα συνέδρια αμβλύνουν τα - επίκτητα - ήθη.

* * *

Δεν εκλέχθηκε σύνεδρος, ούτε και στη διοίκηση φυσικά, αλλά αυτός το βιολί του. Ο λόγος για το Δ. Χατζησωκράτη του "ΣΥΝ", που σε έγγραφό του στο συνέδριο λέει ότι "για ένα να είστε βέβαιοι δε θα... απαλλαγείτε από την παρουσία μου". Ποιους απειλεί, άραγε;

* * *

Πάντως, γενικώς στο "ΣΥΝ", οι προερχόμενοι από την ΕΑΡ, πήγαν... πάτο στις εκλογές, μετά κι από αλλεπάλληλες θορυβώδεις συσκέψεις της παράταξης τις μέρες του συνεδρίου. Τα συντροφικά "μαχαιρώματα" τους στέρησαν για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, την εκπροσώπησή τους στη ΓΣΕΕ...

ΕΣΑΚ
Τρία βασικά συμπεράσματα

Για "καινούριο σκηνικό" στη ΓΣΕΕ, κάνει λόγο στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΑΚ,σχετικά με το 28ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, που οι εργασίες του έληξαν την Κυριακή το βράδυ. Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις της σε 3 βασικά συμπεράσματα η παράταξη επισημαίνει τα εξής:

  • "Η ΕΣΑΚ μετά από τρία χρόνια αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη με σαφή τάση ενίσχυσης, ενώ, ταυτόχρονα, μειώνονται σημαντικά η ΔΑΚΕ και ο "ΣΥΝ" σε ψήφους και σε έδρες".
  • "Οι αποφάσεις και το πρόγραμμα δράσης που ψηφίστηκαν στο Συνέδριο από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - "ΣΥΝ" είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους και θα χρειαστεί έντονη αγωνιστική δράση της βάσης για την υπεράσπιση καταχτήσεων και δικαιωμάτων για την αλλαγή των συσχετισμών. Εμείς σε αυτή την κατεύθυνση θα δράσουμε".
  • "Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη σωστή τακτική και πολιτική της ΕΣΑΚ, που κινείται στην κατεύθυνση της ταξικής προοπτικής και αποκάλυψης των στόχων και των ευθυνών των δυνάμεων του Μάαστριχτ".

Η ΕΣΑΚ σημειώνει, παράλληλα, σχετικά με τα αποτελέσματα πως "η "άνοδος" σε έδρες της ΠΑΣΚΕ δε σημαίνει αποδοχή ακόμα και από τους συνέδρους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφού είναι γνωστό ότι στο χτεσινό συνέδριο εκφράστηκαν συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στην περίοδο 1989 - 1993 βασικά, αν επιπλέον συνυπολογιστεί η νομιμοποίηση των νόθων αντιπροσώπων της ΠΝΟ κλπ. το αντιλαμβάνεται ο καθένας ποια είναι η πραγματικότητα...".

Ποιοι εκλέχτηκαν

Η νεοεκλεγείσα 45μελής διοίκηση περιλαμβάνει αντιπροσώπους από πέντε συνδυασμούς - ψηφοδέλτια, που "κατέβηκαν" στο 28ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η διοίκηση απαρτίζεται από τους εξής:

ΕΣΑΚ (10 έδρες): Μαυρίκος Γιώργος (91 ψήφοι), Σταυρόπουλος Γιάννης (82), Ζαζόπουλος Ανδρέας (80), Κατσιώτης Χρήστος (79), Μαντζουράνης Σωκράτης (78), Σώκου Ζωή (78), Τσεντούρου Χριστίνα (75), Γεωργουδάκης Φίλιππος (68), Ταξόπουλος Παναγιώτης (67), Μανωλάκος Γιώτης (62).

ΠΑΣΚΕ (22 έδρες): Πρωτόπαππας Χρ. (203), Πολυζωγόπουλος Χρ. (176), Στάμου Σπ. (153), Παιδακάκης Γ. (146), Παυλιδάκης Γ. (144), Κοντάκης Δ. (137), Μανιάτης Γ. (135), Ορφανός Γ. (135), Αργυρίου Α. (134) Κουσελάς Δ. (134), Πολίτης Γ. (131), Τσουκάτου Π. (131), Τσικογιανόπουλος Γ. (130), Λιακόπουλος Χρ. (125), Μπάκουλης Ν. (124), Κωλέτσης Σ. (123), Φραγκιαδάκη Μ. (123), Στολίδης Σ. (122) Κοντόπουλος Ηλ. (120), Τσώλης Ζ. (117), Παπαμιχαήλ Γ. (114) Χριστοφοράκης Γ.(87).

ΔΑΚΕ (9 έδρες): Αράζου Λ. (71), Μανώλης Γ (68). Μελισάρης Δ. (66) Βουλγαράκης Δ. (61), Κυριακόπουλος Χ. (60) Ιορδανόπουλος Ε (58). Κολεβέντης Φ(41). Αρώνης Α. (38), Αυγιτίδης Α (37).

Αυτόνομη Παρέμβαση "ΣΥΝ" (3 έδρες): Καλύβης Αλ. (27), Λαιμός Στ. (24) Στρατούλης Δ. (17).

"Αντίλογος" (1 έδρα): Χαρίτος Δ. (11)

Από τις εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ