ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Ομόφωνη αντίδραση

Αποφασισμένοι ν' αντιδράσουν δυναμικά στην προοπτική της εγκατάστασης του αεροδρομίου στα Σπάτα, δηλώνουν οι κάτοικοι των Μεσογείων Αττικής. Την Κυριακή σε κοινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ανατολικής Αττικής με τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια της περιοχής, αποφασίστηκε η ομόφωνη έκφραση της αντίθεσής τους στην κατασκευή του νέου αεροδρόμιου. Στα πλαίσια αυτά οι ΟΤΑ αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ' όλες τις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και ειδικότερα στη συμβολική κατάληψη του χώρου του αεροδρομίου,η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Πολλοί ομιλητές κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αποκρύψει τους σχεδιασμούς, τις αποφάσεις και τα σχέδια συμβάσεων για το νέο αεροδρόμιο, από τους κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενους, τους κατοίκους δηλαδή της περιοχής. Ιδιαίτερα προβλήθηκε η απαίτησή τους να κατατεθούν άμεσα στους ΟΤΑ από την επιτροπή μεγάλων έργων και τα συναρμόδια υπουργεία, τα σχέδια μελέτης, οι σχετικές προσφορές και αποφάσεις καθώς και τα σχέδια συμβάσεων.Μ' επανειλημμένες αποφάσεις τους οι δήμοι και οι κοινότητες της Μεσόγαιας έχουν απαιτήσει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όλο θέμα και να διερευνηθούν οι εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη από αυτές είναι η επέκταση του αεροδρομίου του Ελληνικού προς τη θάλασσα, η δεύτερη αφορά τη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Τανάγρας και η τρίτη την αξιοποίηση και ανάπτυξη περιφερειακών αεροδρομίων.

Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Νίκος Στεφανίδης,ο αγώνας κατά της κατασκευής νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, είναι αγώνας κατά της οικονομικής εξάρτησης της χώρας. "Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ πρέπει ν' αντιτάξουν τη δικιά τους πολιτική" είπε και κατήγγειλε ότι για τα περισσότερα ΜΜΕ η κατασκευή του νέου αεροδρόμιου είναι τελειωμένη υπόθεση και μ' αυτό τον τρόπο την παρουσιάζουν. Επίσης ανέφερε ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν αυταπάτες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης που θα κάνουν τις επόμενες μέρες οι ΟΤΑ της Μεσόγαιας στα όργανα της ΕΕ, με την επίσκεψη που θα κάνει αντιπροσωπεία τους στις Βρυξέλλες. Ο λαός της περιοχής, όπως ανάφερε, θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται για να σωθεί ο κάμπος της Μεσόγαιας που είναι πλέον ο μοναδικός πνεύμονας της Αθήνας. Με την κατασκευή του νέου αεροδρόμιου θα διαταραχτεί η οικολογική ισορροπία στην Αττική, ενώ θα ενταθεί το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων στο νομό, σε βάρος της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στην κοινή τους απόφαση οι ΟΤΑ της Μεσόγαιας επισημαίνουν "την εκκόλαψη ενός νέου οικονομικού σκανδάλου που σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του έργου, τα ποσοστά των εταίρων και τον τρόπο ανάθεσης. Τα οικονομικά δεδομένα καθώς και το είδος της υπό υπογραφή σύμβασης, αμφισβητεί ακόμα καιεθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα".

Οι κεραίες προκαλούν αντιδράσεις

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας "Τελεστέτ" κατέθεσε χτες στο Πρωτοδικείο Πειραιά ο Δήμος Κορυδαλλού. Με αυτή ζητά να "απαγορευτεί η εγκατάσταση και λειτουργία κεραίας, η οποία έχει τοποθετηθεί - χωρίς άδεια των αρμοδίων αρχών και ειδικά της πολεοδομίας (!)- στο δώμα πολυώροφης οικοδομής, στην οδό Πέλοπος 29, δεδομένης της καταστροφικής βλάβης που προκαλεί η λειτουργία της στην υγεία των περιοίκων, εξαιτίας της ακτινοβολίας".

Στην αγωγή του Δήμου επισημαίνεται ότι εκπέμπονται ηλεκτρομαγνητικά κύματα και ακτινοβολίες ιδιαίτερα υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται σχολικό συγκρότημα που στεγάζει 2.500 μαθητές.Αντιδράσεις και στην Αθήνα

Την έντονη διαμαρτυρία τους στον ενδεχόμενο εγκατάστασης του κεντρικού συστήματος πομπών - κεραιών της κινητής τηλεφωνίας "Πάναφον" σε κτίριο απέναντι από το Σεράφειο Κολυμβητήριο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κατοίκων Πετραλώνων, Θησείου, Ρουφ, Βοτανικού και Κεραμεικού. Ταυτόχρονα κατηγορούν τη διοίκηση της "Πάναφον" και τα αρμόδια υπουργεία για την αδράνεια και αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στην υγεία των κατοίκων από την ακτινοβολία των κεραιών αυτών. Με στόχο να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του συστήματος κινητής τηλεφωνίας, οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών, πραγματοποιούν σήμερα, στις πέντε το απόγευμα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό της οδού Πειραιώς, μπροστά από το κτίριο της "Πάναφον".

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας θα γίνει σήμερα στις 7.00 μ.μ., και στη συμβολή των οδών Πατησίων και Κύπρου, με στόχο να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι επίσημα για το αν δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία ή όχι από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Από τους οργανωτές της συγκέντρωσης προτείνεται η άμεση αναστολή λειτουργίας των κεραιών, μέχρι να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Στη συγκέντρωση συμπαρίσταται και η Επιτροπή Κρητικών Γαλατσίου, η οποία, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αγανάκτησή της για την καθυστέρηση των αρμοδίων υπουργείων να λάβουν θέση στο θέμα των επιπτώσεων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην υγεία.

Συνέλευση Αντιστασιακών

Την καθιερωμένη ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 26 Μάρτη και ώρα 9.30 π.μ., ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.Η συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στην οδό Βερανζέρου 1, στο 2ο όροφο. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ο απολογισμός της δράσης του απερχόμενου ΔΣ, ο οικονομικός απολογισμός, η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η έγκριση απολογισμού δράσης, οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού. Επίσης θα γίνει εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογή νέου 21μελούς ΔΣ και νέας τριμελούς Εξελεγκτικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που στην καθορισμένη γενική συνέλευση δεν υπάρχει απαρτία, έχει προγραμματιστεί άλλη για την Κυριακή 2 Απρίλη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συμβολική κατάληψη σήμερα

Συμβολική κατάληψη των γραφείων διοίκησης των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας θα κάνουν αύριο με απόφαση της ομοσπονδίας τους τα μέλη των συλλόγων του υπουργείου. Οι υπάλληλοι διεκδικούν τη χορήγηση 60.000 δραχμών ανά τρίμηνο σε κάθε εργαζόμενο στη διοίκηση, καθώς και το επίδομα των 18.000 δραχμών σε όλους τους υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις. Επίσης ζητούν την εξαίρεση όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας από τον νόμο για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επειδή, όπως αναφέρουν, η ένταξή τους στους οργανισμούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και γενικότερα τις εργασιακές τους σχέσεις. Για το θέμα αυτό οι υπάλληλοι των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Συλλόγων του υπουργείου Παιδείας συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις θα προχωρήσει σε 24ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία στις 28 Μάρτη και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας να απεργήσουν κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για το Δημόσιο (το διενεργούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας), καθώς και στις Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που γίνονται τον Ιούνη.

Κατάληψη και στο ΕΜΠ

Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό από το υπουργείο Παιδείας, ο Σύλλογος του Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού των ΑΕΙ, πραγματοποιεί σήμερα κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης ΕΜΠ Ζωγράφου.

Τα θεσμικά και οικονομικά τους αιτήματα, εστιάζονται στην ένταξή τους στο Πανεπιστημιακό Μισθολόγιο και την αύξηση των αποδοχών τους κατά 35%.

Στα πλαίσια της κατάληψης του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποίησε χτες το ΕΔΤΠ, έγινε συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου των απεργών, στο χώρο της κατάληψης, με τον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη. Οι συνδικαλιστές εξέθεσαν, για άλλη μια φορά, τα αιτήματά τους και ζήτησαν την ενεργή υποστήριξη της Πρυτανείας.

Μετά τη συνάντηση και με την παρέμβαση του Αντιπρύτανη κ. Δρακόπουλου, προγραμματίστηκε συνάντηση, για σήμερα Τρίτη στις 11.00, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας με το Σύλλογο του ΕΔΤΠ, παρουσία του Αντιπρύτανη. Τέλος, η πρυτανεία δέχτηκε να επανεξετάσει σε θετική κατεύθυνση, το αίτημα της μη προσφυγής του Πανεπιστημίου στο Εφετείο κατά πρωτόδικων θετικών αποφάσεων, σχετικά με το επίδομα των 18.000 αναδρομικά.Η Γενική Συνέλευση της κατάληψης αποχώρησε από το κτίριο στις 9 μ.μ. και θα πραγματοποιήσει σήμερα συγκέντρωση στις 10.00 στο Υπουργείο Παιδείας, την ώρα της συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου.

Το συνολικό τους πλαίσιο κινητοποιήσεων περιλαμβάνει καταλήψεις για σήμερα και αύριο, 3ωρες στάσεις εργασίας για τις 27, 28, 29 Μαρτίου και 48ωρη απεργία για τις 30 και 31 Μαρτίου.

Δεν έχουν καθηγητές

Την κατάληψη του κτιρίου της σχολής στο Πεδίο του Αρεως στο Βόλο, αποφάσισαν οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής Θεσσαλίας, ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου, λόγω της ύπαρξης σοβαρών προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του Τμήματός τους.

Βασικά αιτήματα των φοιτητών του Τμήματος είναι η κάλυψη των κενών σε διδακτικό προσωπικό, που έχει ως συνέπεια τη διακοπή της διδασκαλίας μαθημάτων, καθώς επίσης και η κάλυψη σε υλικοτεχνικές ανάγκες. Παράλληλα, οι φοιτητές ζητούν την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την άμεση ίδρυση φοιτητικής λέσχης στο Βόλο.

ΠΟΛΙΧΝΗ
Να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί δίκαια το πρόβλημα των αυθαιρέτων της Πολίχνης, με βάση τις στεγαστικές ανάγκες των κατοίκων και τις οικονομικές τους δυνατότητες, τόνισε την Κυριακή σε συνέλευση των συλλόγων των ενδιαφερομένων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,ο οποίος μετά από πρόσκληση των δημοτικών συμβούλων της Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Πολίχνης Ν. Κατσιάνου και Β. Μητσιά παραβρέθηκε σε συνελεύσεις των κατοίκων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ιδιαίτερα ότι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του λαού, πρέπει να αποτελεί αντικείμενο φροντίδας και υποχρέωσης του κράτους και επισήμανε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη διαιώνιση του προβλήματος των αυθαιρέτων της Πολίχνης. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι στις τοποθετήσεις τους, τόνισαν ότι η δημοτική Αρχή δεν επιθυμεί τη λύση του προβλήματος, γεγονός που διατηρεί κλίμα αβεβαιότητας στους κατοίκους αλλά αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέες καταπατήσεις και απώλεια της δημοτικής γης. Στις συνελεύσεις τους οι Σύλλογοι των ενδιαφερομένων κατοίκων, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ