Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Ομόφωνη αντίδραση

Αποφασισμένοι ν' αντιδράσουν δυναμικά στην προοπτική της εγκατάστασης του αεροδρομίου στα Σπάτα, δηλώνουν οι κάτοικοι των Μεσογείων Αττικής. Την Κυριακή σε κοινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου ανατολικής Αττικής με τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια της περιοχής, αποφασίστηκε η ομόφωνη έκφραση της αντίθεσής τους στην κατασκευή του νέου αεροδρόμιου. Στα πλαίσια αυτά οι ΟΤΑ αποφάσισαν να συμμετάσχουν σ' όλες τις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις της συντονιστικής επιτροπής αγώνα και ειδικότερα στη συμβολική κατάληψη του χώρου του αεροδρομίου,η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες.

Πολλοί ομιλητές κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αποκρύψει τους σχεδιασμούς, τις αποφάσεις και τα σχέδια συμβάσεων για το νέο αεροδρόμιο, από τους κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενους, τους κατοίκους δηλαδή της περιοχής. Ιδιαίτερα προβλήθηκε η απαίτησή τους να κατατεθούν άμεσα στους ΟΤΑ από την επιτροπή μεγάλων έργων και τα συναρμόδια υπουργεία, τα σχέδια μελέτης, οι σχετικές προσφορές και αποφάσεις καθώς και τα σχέδια συμβάσεων.Μ' επανειλημμένες αποφάσεις τους οι δήμοι και οι κοινότητες της Μεσόγαιας έχουν απαιτήσει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όλο θέμα και να διερευνηθούν οι εναλλακτικές λύσεις. Η πρώτη από αυτές είναι η επέκταση του αεροδρομίου του Ελληνικού προς τη θάλασσα, η δεύτερη αφορά τη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου της Τανάγρας και η τρίτη την αξιοποίηση και ανάπτυξη περιφερειακών αεροδρομίων.

Οπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Νίκος Στεφανίδης,ο αγώνας κατά της κατασκευής νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, είναι αγώνας κατά της οικονομικής εξάρτησης της χώρας. "Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ πρέπει ν' αντιτάξουν τη δικιά τους πολιτική" είπε και κατήγγειλε ότι για τα περισσότερα ΜΜΕ η κατασκευή του νέου αεροδρόμιου είναι τελειωμένη υπόθεση και μ' αυτό τον τρόπο την παρουσιάζουν. Επίσης ανέφερε ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν αυταπάτες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης που θα κάνουν τις επόμενες μέρες οι ΟΤΑ της Μεσόγαιας στα όργανα της ΕΕ, με την επίσκεψη που θα κάνει αντιπροσωπεία τους στις Βρυξέλλες. Ο λαός της περιοχής, όπως ανάφερε, θα συνεχίσει ν' αγωνίζεται για να σωθεί ο κάμπος της Μεσόγαιας που είναι πλέον ο μοναδικός πνεύμονας της Αθήνας. Με την κατασκευή του νέου αεροδρόμιου θα διαταραχτεί η οικολογική ισορροπία στην Αττική, ενώ θα ενταθεί το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού και δραστηριοτήτων στο νομό, σε βάρος της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στην κοινή τους απόφαση οι ΟΤΑ της Μεσόγαιας επισημαίνουν "την εκκόλαψη ενός νέου οικονομικού σκανδάλου που σχετίζεται με τον προϋπολογισμό του έργου, τα ποσοστά των εταίρων και τον τρόπο ανάθεσης. Τα οικονομικά δεδομένα καθώς και το είδος της υπό υπογραφή σύμβασης, αμφισβητεί ακόμα καιεθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ