Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αγώνας και αιτήματα ζωής για τους αγρότες

Συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους αρμόδιους της κυβέρνησης, αποφασίστηκε χτες να ζητήσουν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής

Αργά χτες το απόγευμα συνεδρίασε στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών και αποφάσισε να ζητήσει να συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Γεωργίας (η συνάντηση γίνεται στις 10 π.μ.) και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.Στις συναντήσεις θα ζητήσει από την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να σταθούν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες που παίρνουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κινητοποιήσεις και στους τέσσερις νομούς και τους καλεί να παραμείνουν στις επάλξεις μέχρι τη δικαίωση του αγώνα. Ταυτόχρονα καλεί όλα τα άλλα κοινωνικά στρώματα να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών που είναι κοινός και αφορά στη διάσωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα - ντοκουμέντο με τα αιτήματα των αγροτών που κατέληξε ομόφωνα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα τονίζεται:

Ο ξεσηκωμός των αγροτών της Θεσσαλίας και των υπόλοιπων αγροτικών περιοχών της χώρας, δείχνει την οξύτητα των προβλημάτων που έφεραν σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες, σαν αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ο αγροτικός πληθυσμός μαζί και οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην απόγνωση με την πολιτική συρρίκνωσης, υποβάθμισης και καταστροφής όλων των μεσογειακών προϊόντων που παράγει η χώρα μας όπως και των κτηνοτροφικών. Η νέα ΚΑΠ, η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν που μέχρι στιγμής υιοθετούνται πιστά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, θα σημάνουν το τέλος της αγροτικής μας οικονομίας. Στα πλαίσια αυτής της λογικής έρχεται σαν ενισχυτικό μέτρο των αντιαγροτικών επιδιώξεων των Βρυξελλών, ο φορομπηχτικός νόμος φορολόγησης των αγροτών και κτηνοτρόφων με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση αφανισμού της αγροτιάς της χώρας μας, όλοι οι αγρότες παλεύουν ενωμένοι για την ανατροπή αυτών των σχεδίων. Ξέρουμε ότι αυτός ο αγώνας δημιουργεί ορισμένα προβλήματα. Ομως δε γίνεται αλλιώς. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία. Ζητάμε:

  • Να μην εφαρμοστούν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για το βαμβάκι, τα οπωρολαχανικά, τα αμπελο - οινικά, τον καπνό, την κτηνοτροφία και συνολικά για τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας.
  • Να απαιτήσει η κυβέρνηση ασκώντας το δικαίωμα του βέτο, εξαίρεση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας από τις δεσμεύσεις και συμφωνίες των ΚΑΠ - ΓΚΑΤΤ.
  • Να ασκηθεί για ένα μεταβατικό στάδιο εθνική αγροτική πολιτική με σχέδιο και προσανατολισμό την ανάπτυξη, έτσι ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί ισότιμα τις άλλες ισχυρές αγροτικές οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ.
  • Να εφαρμοστεί άμεσα από την κυβέρνηση μια πολιτική συμπίεσης του μεγάλου κόστους παραγωγής για τα αγροτικά προϊόντα. Στη βάση αυτή, άμεσα ή έμμεσα η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ή να μειώσει την κρατική φορολογία και το ΦΠΑ στα μέσα εφόδια - καύσιμα που χρησιμοποιούν οι αγρότες για την καλλιέργεια των χωραφιών τους. Δημιουργία των απαιτουμένων έργων υποδομής και άμεση υλοποίηση του έργου της εκτροπής του Αχελώου.
  • Αμεση και ολοκληρωτική αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις πλημμύρες του Οκτώβρη του 1994.
  • Αμεση ενίσχυση των καπνοπαραγωγών από εθνικούς πόρους για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους.
  • Μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας και δασμών στα εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα με αυστηρό έλεγχο της ποιότητάς τους.
  • Να εφαρμοστεί για φέτος ο προηγούμενος φορολογικός νόμος και να εξεταστεί με τη συμμετοχή και των αγροτών, νέος φορολογικός νόμος όπου ο καθένας θα πληρώνει σύμφωνα με αυτά που παράγει και εισπράττει και όχι αυτά που θα του ορίζει το υπουργείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ