Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ
Θα σταματήσουν τα εγκλήματα;

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο. Ζητούν: Να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και οι αιτίες του ναυαγίου. Να ληφθούν μέτρα, με βάση τις προτάσεις των ναυτεργατών

Το πολύνεκρο ναυάγιο του φορτηγού - "σαπιοκάραβου" ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ του εφοπλιστή Σαρλή,που βούλιαξε στα ανοιχτά της Σικελίας την περασμένη Δευτέρα, παρασέρνοντας στο θάνατο τους 12 από τους 15 ναυτικούς του πληρώματος, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γεράσιμος Αραβανής και Στρατής Κόρακας.Παράλληλα, επισημαίνουν την επιχείρηση συγκάλυψης υπουργού Εμπορικής ΝαυτιλίαςΓ. Κατσιφάρα και πλοιοκτήτη, των στοιχείων που αποδεικνούν ότι αυτοί τους έπνιξαν, προκαλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει.

"Αλλο ένα ναυάγιο καταγράφτηκε στα ημερολόγια του ΥΕΝ. Ακόμη ένα σαπιοκάραβο στο οποίο δεν είχε γίνει καν η αναγκαία συντήρηση και επισκευή, προκειμένου να καταστεί αξιόπλοο", επισημαίνουν οι βουλευτές και τονίζουν χαρακτηριστικά: "Το ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ δεν είχε ασυρματιστή, με έγκριση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και μετά από απαίτηση του εφοπλιστή Σαρλή, που με αυτό τον τρόπο αύξανε τα κέρδη του κατά 550.000 δραχμές τον μήνα, όσος θα ήταν δηλαδή ο μισθός του ασυρματιστή"! Οσον αφορά για την επιχείρηση κάλυψης για τους υπεύθυνους του ναυαγίου σημειώνουν: "Και ενώ η θάλασσα ακόμη ξέβραζε πτώματα, ο υπουργός δήλωνε ότι αιτία του ναυαγίου ήταν η θαλασσοταραχή, ενώ οι εκπρόσωποι του ΥΕΝ, με απανωτές δηλώσεις και ενέργειες, βιάζονταν να κλείσουν την υπόθεση και να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το χαμό των 12 ναυτικών". Αναφερόμενοι και στο δορυφορικό σύστημα GMDSS δηλώνουν ότι: "για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, πως το σύστημα κινδύνου που ακόμη λειτουργεί σε πειραματικό στάδιο, είναι ανεπαρκές, αλλά και επικίνδυνο, χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη ασυρματιστή στο πλοίο".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας: "Εάν θα σταματήσουν οι επιλεκτικές εγκρίσεις των συνθέσεων στα πλοία, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών μας. Εάν είναι γεγονός, ότι το σήμα κινδύνου του ΠΕΛΧΑΝΤΕΡ δημιούργησε αμφιβολία για την πραγματική ή λανθασμένη εκπομπή του, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η παροχή βοήθειας. Εάν έχει πειστεί ή όχι, αναμένοντας ίσως να χαθούν και άλλες ζωές ότι, η αδυναμία του πλοίου να επικοινωνήσει στις κρίσιμες στιγμές, φανερώνει την ανάγκη ύπαρξης ραδιοτηλεγραφητή, ακόμη και σε πλοία που διαθέτουν πλήρες σύστημα GMDSS. Εάν θα λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των προτάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτικών, που αφορούν τις συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων και τα σήματα κινδύνου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ