Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ
"Εμπρηστής" η κρατική αδιαφορία...

500.000 στρέμματα δάσους καίγονται κάθε χρόνο, ενώ περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις των Δασικών Υπηρεσιών είναι κενές

Για άλλη μια χρονιά η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας βρίσκει τη χώρα μας με οξυνόμενα τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και τους υπαλλήλους των δασικών υπηρεσιών να κάνουν τρίωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας.

Μια αδιαφορία που έχει ως αποτέλεσμα τα δάση να καλύπτουν μόλις το 25% της χώρας μας, αφού κάθε χρόνο καίγονται 500.000 στρέμματα δάσους, ενώ αναδασώνονται μόλις 50.000, 700 χείμαρροι να καταστρέφουν δημόσια έργα, περιουσίες κι ανθρώπινες ζωές και είναι ορατός ο κίνδυνος της λειψυδρίας και της εξαφάνισης πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Φέτος, μάλιστα, γίναμε μάρτυρες μιας σειράς οικολογικών καταστροφών (πλημμύρες σε Γλυφάδα, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, καθίζηση στη Μαλακάσα) που αιτία τους ήταν η αποψίλωση των δασών. Το "έργο" της πολιτείας μπροστά σε αυτή την απειλητική πραγματικότητα είναι τα 1.100 δασοφυλακεία που δε λειτουργούν, τα 300 κλειστά δασονομεία, τα 87 δασαρχεία και οι 55 Διευθύνσεις Δασών που υπολειτουργούν, το 55% των κενών οργανικών θέσεων και εν κατακλείδι το 0,4% (!) του κρατικού προϋπολογισμού που δίνεται για την προστασία των δασών...

Για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει πως "αντί να ευαισθητοποιηθεί από την τραγική κατάσταση των δασών, η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση της δασοπονίας, εξασφαλίζοντας την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου για την εκμετάλλευση των δασικών οικοσυστημάτων, εφαρμόζοντας έτσι πιστά και συνειδητά τις επιταγές της ΕΕ για οικονομική ενίσχυση της ιδιωτικής δραστηριότητας στα δάση". Η πολιτική αυτή - επισημαίνει - επιβεβαιώνεται με την παραχώρηση της υλοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου ουσιαστικά σε πολυεθνικές εταιρίες, διαλύοντας υπηρεσίες του Δασικού Κτηματολογίου και των αναδασώσεων του δημόσιου τομέα, καταργώντας το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, οδηγώντας στο ξεπούλημα του οξυγόνου του λαού.

Καταλήγοντας το Αγροτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δέσμιες των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που υπηρετούν, δεν μπορούν να χαράξουν και να εφαρμόσουν φιλοδασική πολιτική. Οι κοινωνικοί φορείς και το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να παλέψουν για την υλοποίηση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάση και για μια άλλη πολιτική, που κέντρο προσοχής θα είναι ο άνθρωπος κι όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή εστιάζεται στην επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος, την εφαρμογή του Δασικού Κτηματολογίου, τη ριζική αλλαγή της δασικής νομοθεσίας, τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων, την κάλυψη των ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό - εξοπλισμό, την αλλαγή του αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, την αύξηση της χρηματοδότησης, την απαλλοτρίωση εκτάσεων ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας, την αναβάθμιση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια κ. ά.

Με ανακοινώσεις τους οι Συνεργαζόμενες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις Δασικών Υπηρεσιών, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Τεχνολόγων Δασοπονίας, η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων, η Δασολογική Ενωση Ελλάδος και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ζητούν την εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής και τη στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό των δασικών υπηρεσιών στα πλαίσια αντιμετώπισης του δάσους ως εθνικού κεφαλαίου και κοινωνικού αγαθού.

Τέλος, ας θυμηθούμε ότι ο πολιτισμός αρχίζει με την υλοτομία του πρώτου δέντρου στο παρθένο δάσος και τελειώνει με την κοπή του τελευταίου...

  • Η ΚΕΔΚΕ θα μοιράσει σήμερα δενδρύλλια για δεντροφύτευση στους μαθητές σχολείων της Αττικής που θα συγκεντρωθούν έξω από το Ζάππειο Μέγαρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ