Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γνωστά "παιδιά" της ΚΥΠ και των πλοκαμιών της

Ο Στ. Παπαθεμελής χαρακτηρίζει τους επτά συλληφθέντες ως "πράκτορες ξένων δυνάμεων"

Παιδιά της ΚΥΠ και των παρακρατικών της πλοκαμιών ήταν σύμφωνα με πληροφορίες οι εφτά ένοπλοι που συνελήφθησαν προχτές τα ξημερώματα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η ηγεσία της κυβέρνησης φαίνεται ότι γνώριζε από καιρό την παρακρατική δράση ανθρώπων που "θήτευσαν" κατά το παρελθόν στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά, όπως αποδεικνύεται σήμερα, η δράση τους συνεχίστηκε και αργότερα χωρίς κανένα εμπόδιο. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, ώστε να ακούγονται σήμερα ανησυχητικές φωνές για ευρύτερα σχέδια αποσταθεροποίησης, υποκινούμενα από ξένες μυστικές υπηρεσίες, παρέα με ντόπιους και ξένους νοσταλγούς του Γλύξμπουργκ.

Με τη σύλληψη των εφτά προβοκατόρων το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας της Αστυνομίας καθίσταται βαρύτερο, αφού είναι πλέον βέβαιο, ότι οι προβοκάτορες δε δρούσαν μόνοι τους. Ανήκαν σε παράνομη οργάνωση που λειτουργούσε εδώ και πολλά χρόνια και χρέος των μυστικών υπηρεσιών είναι να την εξαρθρώσουν πλήρως. Το ερώτημα είναι βέβαια αν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο διακηρυγμένος και από την κυβέρνηση στόχος, όταν επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η στενή σχέση παρακράτους και μυστικών υπηρεσιών.O υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελής, με δηλώσεις του χαρακτήρισε τους συλληφθέντες εμμέσως πλην σαφώς πράκτορες ξένων δυνάμεων. "Η προσέγγιση των δύο χωρών, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ενόχλησε τόσο την Τουρκία όσο και τα Σκόπια και σίγουρα κάποιους προστάτες και της μίας και της άλλης χώρας. Οι εφτά είχαν κατά νου να διαπράξουν πράξεις που θα έθεταν σε δοκιμασία τις σχέσεις των δύο χωρών. Η ανάκριση θα φωτίσει όλες τις πτυχές του εγχειρήματος". Απαντώντας σε ερώτηση αν προκύπτουν διασυνδέσεις των εφτά και της παράνομης οργάνωσης ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου" με τον έκπτωτο μονάρχη Κ. Γλύξμπουργκ, ο Στ. Παπαθεμελής είπε ότι υπάρχει μία όσφρηση προς διάφορες κατευθύνσεις, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε οτιδήποτε περισσότερο. Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχουν και άλλα άτομα για τα οποία η Αστυνομία έχει ενοχοποιητικά στοιχεία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και νέες συλλήψεις.

Ο Στ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε ως εγκέφαλο της ομάδας τον πρώην έφεδρο ανθυπολοχαγό Γεώργιο Αναστασούλη, στο σπίτι του οποίου κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, αντίγραφο της προκήρυξης με την οποία η οργάνωση ΜΑΒΗ αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση τον Απρίλη του 94 στο στρατόπεδο της Επισκοπής καθώς και σημειώσεις με τεχνικές οδηγίες για την κατασκευή εμπρηστικών μηχανισμών. Στο σπίτι του πρώην αστυνομικού Απόστολου Καρβέλα κατασχέθηκαν μία γραφομηχανή και δύο κυνηγετικά όπλα, ενώ στο σπίτι της Ελισάβετ Αμπατιέλου, με την οποία είχαν σχέσεις οι εφτά, βρέθηκαν 20 προκηρύξεις της ΜΑΒΗ ένα κομπιούτερ και μια γραφομηχανή.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε τη σύλληψη των εφτά σαν σημαντικότατη επιτυχία της Αστυνομίας και άφησε να εννοηθεί ότι οφείλεται στην παρατηρητικότητα των πέντε ανδρών του αποσπάσματος που τους συνέλαβε. "Η λειτουργία των πέντε αστυνομικών, είπε ο Σ. Παπαθεμελής, αποδείχτηκε αποτελεσματικότατη και για το λόγο αυτό το υπουργείο θα τους επιβραβεύσει υλικά και ηθικά".

Η ομάδα των προβοκατόρων εντοπίστηκε κοντά στο Δελβινάκι στις δύο και είκοσι προχτές τα ξημερώματα ενώ επέστρεφε από την Αλβανία με δύο αυτοκίνητα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν και όταν τους ακινητοποίησαν διαπίστωσαν ότι μετέφεραν έξι πολυβόλα τύπου Καλάζνικοφ, 30 γεμιστήρες με 897 σφαίρες, δύο πιστόλια με τρεις γεμιστήρες και 40 φυσίγγια, δύο μαχαίρια, μια ξιφολόγχη, δύο μοτορόλες, έναν κόφτη περιφράξεων, κιάλια, φωτογραφική μηχανή, εννιά παντελόνια και 11 μπουφάν στρατιωτικής παραλλαγής.

Η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνα, ενώ στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας θα γίνει έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν μέρος του οπλισμού που κατασχέθηκε, προέρχεται από αυτόν που έκλεψαν οι δράστες της εισβολής στο στρατόπεδο της Επισκοπής, πριν ένα χρόνο.

Το ΜΑΒΗ συγκροτήθηκε το 1942 στα Τίρανα αλλά αυτοδιαλύθηκε αργότερα, όταν οι Ιταλοί κατακτητές εκτέλεσαν τον αρχηγό του Α. Κοκαβέση. Η οργάνωση αυτή επανεμφανίστηκε με προκηρύξεις στην Ελλάδα το 1983, ενώ τον Οκτώβρη του 1994, μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις του δικαστηρίου των Τιράνων εις βάρος των τεσσάρων στελεχών της Ομόνοιας, αποκάλυψε με προκήρυξη ότι την αιματηρή εισβολή το στρατόπεδο της Επισκοπής την είχαν πραγματοποιήσει οι "μαχητές" της.

Χτες το βράδυ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ιωαννίνων οι εφτά συλληφθέντες σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη οπλοφορία. Εκτός από τους δύο που προαναφέραμε κατηγορούμενος είναι ο Γεώργιος Παππάς και οι Βορειοηπειρώτες Μάριος Κούτουλας, Φώτης Μπέλερης, Γεώργιος Χρήστου και Χαράλαμπος Παππάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ