Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοφανής ενωτική κινητοποίηση

"Δεν αποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε" δηλώνουν οι πολλές χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται στους αποκλεισμένους δρόμους, διεκδικώντας ν' αλλάξει η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης

Η πιο μαζική και δυναμική αγροτική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα.Οι αγρότες του νομού με πάνω από 3.000 τρακτέρ απέκλεισαν από τις 11 π.μ. την Εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, σε τέσσερα σημεία: Μπροστά από το εργοστάσιο της "Βιοκαρπέτ", στον κόμβο της εθνικής οδού Λάρισας - Βόλου, στον κόμβο του Συκουρίου και στο ύψος των διοδίων των Τεμπών. Ταυτόχρονα έκλεισαν και το δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας.Χιλιάδες αγρότες βρίσκονται συνεχώς στους τόπους αποκλεισμού, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Η Νομαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, ελέγχει τα σημεία αποκλεισμού. Το πλέον χαρακτηριστικό σημάδι αυτής της κινητοποίησης είναι ο ενωτικός της χαρακτήρας.Μια κατάκτηση την οποία κανείς δεν επιτρέπει να υπονομευτεί από ενέργειες - υπόγειες και φανερές - κυβερνητικών και άλλων τοπικών παραγόντων. Κανείς, επίσης, δεν επιτρέπει τον αποπροσανατολισμό του αγώνα, από ύποπτες τακτικές της ΝΔ, η οποία προσπαθεί να συρρικνώσει το εύρος και την ουσία των αιτημάτων της αγροτιάς, προβάλλοντας μόνο το φορολογικό και αποσιωπώντας τα κύρια αιτήματα που αφορούν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο "μπλόκο" των Τεμπών, πάνω από 600 τρακτέρ από τα γύρω χωριά, έχουν τοποθετηθεί πριν και μετά τα διόδια, σε μήκος χιλιομέτρων. Ο Τάκης Δημηράς,πρόεδρος της Κοινότητας Γόννων, λέει στο "Ρ": "Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ, για πολλά μερόνυχτα. Παλεύουμε για να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Για να σώσουμε την καπνοκαλλιέργεια και τα άλλα προϊόντα από την καταστροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για να δείξουμε στην Ελληνική κυβέρνηση ότι οι Ελληνες αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να υποταχθούν στη μοίρα τους. Θ' αντισταθούμε. Κι όσο αυτοί δε θα μας ακούν, θα μας εμπαίζουν, θα μας απειλούν, τόσο εμείς θα πεισμώνουμε. Να δούμε ποιος θα λυγίσει στο τέλος".

Λίγο πιο κάτω στο "μπλόκο" του Συκουρίου, πάνω από 500 τρακτέρ είναι τοποθετημένα, άλλα κάθετα κι άλλα κατά μήκος του δρόμου. Ο Κώστας Παπαγεωργίου,από το χωριό Ελευθέριο, λέει: "Ο αγώνας που ξεκινήσαμε δεν μπορεί παρά να φέρει αποτελέσματα. Αλλωστε δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αν ισχύσουν οι προτάσεις της Κομισιόν οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν μεγάλο πλήγμα. Ηδη δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε σιτηρά, καλαμπόκι αφού δε "βγαίνουμε" με τις τιμές που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αχελώο ακούμε και νερό δε βλέπουμε, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε καλοκαίρι η ξηρασία να καταστρέφει την παραγωγή μας. Κι έχουμε από πάνω τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που θέλει να μας φορολογήσει με δήθεν αντικειμενικά κριτήρια. Σαν δε ντρέπονται. Τι να πληρώσουμε όταν δεν ξοδεύουμε;".

Στο "μπλόκο" του κόμβου της οδού Λάρισας - Βόλου τα τρακτέρ είναι ακόμη περισσότερα, ξεπερνούν τα 800. "Προσπάθησαν "λυτοί και δεμένοι" να υπονομεύσουν τον αγώνα μας - λέει ο Πέτρος Σίμος.Δεν το κατάφεραν. Εμείς δεν αγωνιζόμαστε ούτε μόνο ούτε κυρίως για το φορολογικό. Παλεύουμε για να γλιτώσουμε τις καλλιέργειές μας και να προστατέψουμε το εισόδημά μας. Οι μαύρες σημαίες στα τρακτέρ δείχνουν την απόγνωσή μας και οι σφιγμένες γροθιές μας την οργή, την αγανάκτηση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε. Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε. Ας το χωνέψουν καλά όλοι αυτό. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η κυβέρνηση, αλλά και όσοι από την αντιπολίτευση θέλουν να επενδύσουν πάνω μας, για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες, για να έχουν πολιτικά οφέλη".

Πάνω από 800 τρακτέρ είναι παραταγμένα στην Εθνική οδό στο ύψος του εργοστασίου της "Βιοκαρπέτ" και άλλα τόσα στο δρόμο Λάρισας - Καρδίτσας. Παντού η ίδια αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα.

Στα Τρίκαλα

"Οδοφράγματα" στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έστησαν χτες με τα τρακτέρ τους οι αγρότες του Νομού Τρικάλων. Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί, βαμβακοπαραγωγοί και καλλιεργητές άλλων αγροτικών προϊόντων καθώς και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν από νωρίς το πρωί κεντρικές και περιφερειακές οδικές αρτηρίες, δηλώνοντας αποφασιστικά ότι ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, υπερέβη ακόμα και την πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Τρικάλων, Σπύρου Τσιοτινού: "Ηταν τόσο μεγάλη η συμμετοχή των αγροτών που για να 'μαστε ειλικρινείς ούτε εμείς οι ίδιοι την περιμέναμε. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγρότες άρχισαν να συνειδητοποιούν και να αισθάνονται τις επιπτώσεις αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής".

Στις 11 π.μ. τα τρακτέρ των αγροτών των Τρικάλων, με υψωμένες μαύρες σημαίες, απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων σε τέσσερα σημεία του νομού:Στον Εθνικό δρόμο Τρικάλων - Καλαμπάκας στο ύψος της διασταύρωσης της Θεόπετρας, στον δρόμο Τρικάλων - Λάρισας στο ύψος της Φαρκαδώνας, στο δρόμο Τρικάλων - Καρδίτσας στη γέφυρα Γλίνους και στα χωριά Ταξιάρχες και Ζάρκο. Ολα τα σημεία αποκλεισμού επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και κλιμάκια της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των αγροτών.

"Επρεπε να είχαμε ξεσηκωθεί από καιρό. Τώρα για μας ο κόμπος έφτασε στο χτένι", τόνισε στο "Ρ" ο Χρήστος Χατζιάρας, κάτοικος της Θεόπετρας, ενός χωριού που η συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών του ζει από τα καπνά. "Αυτή τη στιγμή τα καπνά μας είναι απούλητα. Η κατάστασή μας τραγική", συμπληρώνει. "Μας έχουν εξοντώσει κυριολεκτικά. Ολοι αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αφού δεν έχουμε άλλα έσοδα. Εχουμε φτάσει σε σημείο απόγνωσης και δε θα υποχωρήσουμε έως ότου δικαιωθούν τα αιτήματά μας", επισήμανε ο Θανάσης Καραούλης από το καπνοχώρι Πλάτανος.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και βαμβακοπαραγωγοί του νομού. "Πέρα από τα γενικότερα προβλήματα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις πλημμύρες. Δεν ήταν για μας καταστροφική μόνο η πλημμύρα της 23ης Οκτώβρη, γιατί από τότε έχουν ακολουθήσει άλλες πέντε! Εμείς όμως ακόμα περιμένουμε τις αποζημιώσεις", τόνισε ο Βάιος Πλατιάς,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του χωριού Κεραμιδίου. Το συγκεκριμένο χωριό, μαζί με τη Φαρκαδώνα, το Ζάρκο και άλλα χωριά δεν έχουν απλά πληγεί αλλά αυτή τη στιγμή τα χωράφια τους - που θα έπρεπε να σπείρονται - είναι γεμάτα νερό...

Στην Καρδίτσα

Με περισσότερα από 5.000 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, οι αγρότες της Καρδίτσας απέκλεισαν την Εθνική οδό προς Αθήνα, στο Δέλτα και το Νέο Μοναστήρι όπου είναι κλειστή και η σιδηροδρομική γραμμή, και προς Τρίκαλα στα φανάρια της διασταύρωσης έξω από το παράρτημα της Αστυνομικής Σχολής. Επίσης, στους επαρχιακούς δρόμους στήθηκαν οδοφράγματα στη διασταύρωση Λουτρά - Σμοκόβου και Φαναριού - Παλαιόκκληστου.

Τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν οι έμποροι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και το Εργατικό Κέντρο του νομού, ενώ οι υπάλληλοι της ΕΓΣ Καρδίτσας πραγματοποίησαν στάση εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του νομού Γιώργος Τσιμπούκας,από το οδόφραγμα του Δέλτα τόνισε ανάμεσα σ' άλλα: "Σήμερα δώσαμε ένα δυναμικό παρών. Θεωρούμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ώστε να δει με καλό μάτι την αγροτιά. Γιατί τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις μας έχουν παρατήσει".

Ο Βαγγέλης Μπούτας,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κατήγγειλε τις δυνάμεις του δικομματισμού που προσπαθούν, όπως είπε, να παραπλανήσουν τους αγρότες προτάσσοντας μόνο το φορολογικό και ζητώντας τους να πειθαρχήσουν στις αντιαγροτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, κάλεσε όλους τους αγρότες να συνεχίσουν να παλεύουν συσπειρωμένοι και να είναι έτοιμοι ώστε ο αγώνας να μπορεί να περνάει από τη μια μορφή της κινητοποίησης στην άλλη. "Ο αγώνας δε θα είναι για μια μέρα, αλλά θα είναι μακροχρόνιος", τόνισε ο Β. Μπούτας.

Στο Βελεστίνο

Το πρώτο μπλόκο, μετά τη Λάρισα προς την Αθήνα, ήταν στον κόμβο του Βελεστίνου.Αγρότες από το Βελεστίνο,το Ρυζόμυλο,το Στεφανοβίκιο,το Μικρό Περιβολάκι,το Μεγάλο Μοναστήρι και άλλα χωριά, είχαν φτιάξει ένα φράγμα από 600 τρακτέρ.Μια μεγαλειώδης εκστρατεία επιβίωσης είχε αρχίσει. "Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ. Η ΕΕ και η κυβέρνηση μας έχουν εξαντλήσει", τόνισε ο Δημήτρης Πάσχος,μέλος της "Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα".

Στον Αλμυρό

Στο ύψος του Αλμυρού πάνω από 1.500 τρακτέρ.Η αγροτιά του Αγχίαλου,της Ευξεινούπολης,της Σούρπης και του Πλάτανου είχε δημιουργήσει έναν αδιαπέραστο σιδερένιο κλοιό! "Σε λίγο κανείς αγρότης δε θα μπορεί να καλλιεργεί. Εμείς πώς θα ζήσουμε;", έλεγε αγανακτισμένος ο Δημήτρης Νανάς,μέλος της Συντονιστικής.

Στην Πελασγία

Στα διόδια της Πελασγίας,αγρότες από το Βαθύκοιλο,το Μύλο,τη Σπαρτιά,το Αχλάδι και τις Ράχες.Πάνω από 280 τρακτέρ και 400 αγροτικά οχήματα είχαν τοποθετηθεί από το πρωί εκεί, με σκοπό την παραμονή επ' αόριστο. "Εδώ παίζουμε το τελευταίο μας χαρτί. Είμαστε αποφασισμένοι και θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά. Δεν πρόκειται να δεχτούμε τη θανατική μας καταδίκη", τόνισε ο Δημοσθένης Περιβολιώτης.

Στις Θερμοπύλες

Στις Θερμοπύλες περίπου 300 τρακτέρ έχουν τοποθετηθεί εκεί δημιουργώντας ένα ακόμα σιδερένιο "οδόφραγμα". Αγρότες από το Λιανοκλάδι,τη Λυγαριά,το Σταυρό,το Μοσχοχώρι,την Ανθήλη και τα Ηράκλεια."Είμαστε αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος", είπε ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι: "Ο αγώνας θα κρατήσει για πολύ. Θα φτάσουμε με τα τρακτέρ ως την Αθήνα για να βρούμε το δίκιο μας", λένε με ένα στόμα.

Στο Δομοκό

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν χτες σύσσωμοι και οι αγρότες των 36 χωριών της Επαρχίας Δομοκού του Νομού Φθιώτιδας. Οι αγρότες οδήγησαν πολλές εκατοντάδες τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στο Δέλτα, λίγο έξω από την πόλη του Δομοκού και απέκλεισαν άλλο ένα σημείο της Εθνικής οδού Αθηνών - Καρδίτσας. "Φτάσαμε σε σημείο να έχει 28 δραχμές το κιλό το στάρι και 60 δραχμές τα πίτουρα" (!) μας είπε ο 60χρονος αγρότης Α. Ευθυμιόπουλος από το χωριό Θαυμακό και οι γύρω του συμπλήρωσαν: "αν συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία θα προχωρήσουμε μέχρι και στο κάψιμο των τρακτέρ μας...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ