Τρίτη 21 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΛΚΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι εργαζόμενοι δε θα υποταχθούν

- Πώς κρίνετε την ενέργεια του δημάρχου Λάρισας, να θέλει να προχωρήσει στην απόλυση του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων στο δήμο;

- Ο νέος δήμαρχος Λάρισας κ. Καφφές, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του αποκάλυψε τις διαθέσεις και τις προθέσεις του για τους εργαζόμενους στο δήμο. Με δηλώσεις στον τοπικό Τύπο, με μισόλογα και υπονοούμενα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των ΔΣ των δημοτικών οργανισμών κι επιχειρήσεων, αλλά και με απειλές στην καθημερινή επαφή του με συνεργάτες του, επιχείρησε τη συκοφάντηση και τρομοκράτηση των εργαζομένων. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η απόλυση εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΕΥΑΛ και ΔΕΤΠΟΛ), με τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, παρ' όλο που αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και στις θέσεις τους θα γίνουν νέες προσλήψεις.

- Με τον πρόεδρο του σωματείου τι έγινε ακριβώς;

- Αποκορύφωμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η απειλή απόλυσης του Τηλέμαχου Καλογήρου, ο οποίος είναι πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων και μέλος του ΔΣ της ΠΟΤ - ΟΤΑ. Ο κ. Καφφές έδωσε προφορική εντολή στη Διεύθυνση Καθαριότητας να μην επιτρέψει στο συνδικαλιστή να εργαστεί με το αιτιολογικό ότι θεωρεί την πρόσληψή του ως "μη γενόμενη". Ας σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος προσλήφθηκε πριν 13 χρόνια σε κενή οργανική θέση ιδιωτικού δικαίου με νόμιμες διαδικασίες. Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του κ. Καφφέ, ο οποίος μεταβλήθηκε σε ανώτατο κριτή που εμφανίζεται να καταργεί αποφάσεις άλλων οργάνων και να παίζει το ρόλο ανώτατου δικαστηρίου, δεν είναι μόνο παράνομη και αντιδημοκρατική. Είναι συγχρόνως και τρομοκρατική και στρέφεται ευθέως, όχι μόνο ενάντια στο συγκεκριμένο εργαζόμενο, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους.

- Πώς αντέδρασε το Δημοτικό Συμβούλιο και ιδιαίτερα η Κίνηση "Συνεργασία για τη Λάρισα";

- Ολες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κατέκριναν με δριμύτητα την τακτική και τις ενέργειες του δημάρχου. Ομόφωνα, επίσης, τα ΔΣ των σωματείων των εργαζομένων στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις κατήγγειλαν αυτές τις μεθοδεύσεις.

Η "Συνεργασία για τη Λάρισα", κατέθεσε επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και με ανακοινώσεις της στον Τύπο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους και αποκάλυψε τους στόχους του δημάρχου.

- Και οι εργαζόμενοι;

- Ο δήμαρχος θέλει να τους τρομοκρατήσει και ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές για να μην μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδιά του. Αμεσα θέλει να "ξεμπλέξει" με τους 140 περίπου εργαζόμενους που βρίσκονται μετέωροι, με ευθύνη της πολιτείας, παρ' όλο που εργάζονται στο δήμο με διάφορες συμβάσεις εδώ και τρία χρόνια και καλύπτουν βασικές ανάγκες των υπηρεσιών. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν. Ηδη τα σωματεία τους έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας με αίτημα την τακτοποίηση εκείνων που δουλεύουν και δεν πληρώνονται από την αρχή του χρόνου.

- Πού αλλού στοχεύει ο δήμαρχος μ' αυτές τις ενέργειες;

- Θέλει να αλλάξει και το συσχετισμό δύναμης στις διοικήσεις των σωματείων. Θέλει εργαζόμενους και σωματεία υποταγμένα στην πολιτική που εφαρμόζει στο δήμο. Που δε θα αντιστέκονται στις απαράδεκτες επιλογές της δημοτικής αρχής (ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση τομέων του δήμου, επιβολή νέων φόρων και τελών στους δημότες) και εργαζόμενους που να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να μην αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ