ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10Η ΠΑΝΑΘΗΝΑ+ΔΚΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
"Να γίνουν πράξη τα οράματα"

Στόχοι της Οργάνωσης η ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας, η συσπείρωση γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ και η μαζικοποίηση της ΚΝΕ

"Οργάνωση Αθήνας γερή και μαζική μέσα στη νεολαία, πρωτοπόρα στους αγώνες της". Με αυτό το στόχο η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ συνεχίζει με αισιοδοξία τη δράση της μέσα στους νέους της Αθήνας τα επόμενα δύο χρόνια. Αισιοδοξία βάσιμη που αντλείται από τις εμπειρίες που μεταφέρθηκαν και τον πλούσιο και γόνιμο προβληματισμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της 10ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες της Αθήνας συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την ανάπτυξη των αγώνων της νεολαίας, τη μαζικοποίηση της ΚΝΕ και τη συσπείρωση των νέων γύρω από την πολιτική και την ιδεολογία του ΚΚΕ. Τη μάχη για να ακουστεί η φωνή των νέων κομμουνιστών, όπου υπάρχουν νέοι που βιώνουν την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, που βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται, που βλέπουν τα ΜΜΕ να πλαστικοποιούν τα όνειρά τους.

Την παρουσίαση της εισήγησης έκανε ο απερχόμενος γραμματέας της Αθήνας Γιάννης Νάκης,ο οποίος τόνισε: "Η 2χρονη περίοδος που διανύσαμε ανέδειξε την αναντίρρητη αναγκαιότητα, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε η Οργάνωσή μας να γίνει ακόμα πιο γερή μαζική και μαχητική μέσα στη νεολαία και πρωτοπόρα στους αγώνες της. Εκείνο που φοβάται η αστική τάξη και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της δεν είναι τόσο η σημερινή αριθμητική μας δύναμη όσο η δυναμική που μπορεί να έχει η Οργάνωσή μας. Γιατί γνωρίζουν ότι η δραστηριότητα του κάθε ΚΝίτη σε κάθε χώρο πιάνει τόπο. Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος για να προλάβουν επικίνδυνες γι' αυτούς αντιδράσεις παίρνουν τα μέτρα τους προωθώντας την πολιτική συναίνεση, τον συνεταιρισμό της αντιλαϊκής σύμπραξης. Οι προσπάθειές μας στο τελευταίο 2χρονο για την ανάπτυξη αγώνων μας, μας έκαναν πιο ώριμους ενώ έδειξαν τις δυνατότητες να πιάνουν τόπο οι παρεμβάσεις μας στους χώρους της νεολαίας. Τα θετικά παραδείγματα στις τελευταίες κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας, η πρωτοπόρα δράση στην έναρξη των αγωνιστικών σκιρτημάτων στα ΤΕΙ από τις δυνάμεις μας, στη ΣΤΕΦ - Αθήνας και Πειραιά, στα Λύκεια Ν. Φιλαδέλφειας, η υιοθέτηση, ιδιαίτερα στα λύκεια, των θέσεών μας από τους μαθητές, αλλά ακόμη και τα μικρά αλλά θετικά παραδείγματα από τη δράση μας σε επίπεδο νέων στα συνδικάτα δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες".

Πιο κοντά στην ΚΝΕ οι νέοι

Η εμπειρία από τη δράση και την επαφή με τους νέους της Αθήνας που μεταφέρθηκε από τους αντιπροσώπους κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης απέδειξε ότι οι νεολαίοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο υιοθετούν τις θέσεις της ΚΝΕ και ενισχύουν τις πρωτοβουλίες της.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η ομιλία του Μιχάλη Γιόση,από τον τομέα των νυχτερινών μαθητών ο οποίος επισήμανε ότι "οι νυχτερινοί μαθητές φάνηκαν να κατάλαβαν ότι το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα που έρχεται κοντά τους να πάρει ψήφους γι' αυτό και το συντονιστικό τους όργανο υιοθέτησε παμψηφεί την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τη νυχτερινή εκπαίδευση".

Η Γιώτα Ζαγγανά μέλος του ΔΣ των Λιθογράφων και μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αθήνας τόνισε την αναγκαιότητα της πολιτικής παρέμβασης και της αγωνιστικής δράσης της ΚΝΕ μέσα στα συνδικάτα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εμπειρία που μεταφέρθηκε από το χώρο των ΤΕΙ. Η Βούλα Πάχου,σπουδάστρια ΤΕΙ, τόνισε στην ομιλία της ότι "πρέπει να οξύνει η ΚΝΕ την πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο χώρο των ΤΕΙ, να κάνει κατανοητό στους σπουδαστές ότι τα προβλήματα δεν είναι ξεκομμένα από τη γενικότερη πολιτική υποβάθμισης της εκπαίδευσης και ότι θα λυθούν με τη συνεργασία σπουδαστών και εργαζόμενων". Ενόψει των εκλογών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κοινή θέση ήταν ότι πρέπει οι εκλογές να γίνουν μια μάχη στην οποία θα συμμετάσχει η Οργάνωση στο σύνολό της.

Αισιόδοξα μηνύματα από την εμπειρία τους στα σχολεία, όπου η ΚΝΕ είχε αξιόλογη παρέμβαση, έφεραν οι αντιπρόσωποι - μαθητές. Ο Βασίλης Θεοχάρης,μέλος του ΤΣ των Βορειοδυτικών συνοικιών, σημείωσε την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των μαθητικών αγώνων αλλά και ότι ο ΚΝίτης θα πρέπει στο χώρο του σχολείου να αποτελεί πρότυπο τόσο από την αγωνιστική του δράση όσο και από την απόδοσή του στα μαθήματα.

Ο Παναγιώτης Μαρίνος,μέλος της Οργάνωσης της ΚΝΕ στις ιδιωτικές σχολές, υπογράμμισε την ασυδοσία του κεφαλαίου σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση. Κατήγγειλε επίσης το κλίμα αστυνόμευσης, αυταρχισμού και τρομοκρατίας που επικρατεί στο χώρο των ιδιωτικών σχολών και που εκφράζεται με αποβολές από την τάξη, των μαθητών που δεν πληρώνουν έγκαιρα τα δίδακτρα. Επισήμανε ότι από την πλευρά της Οργάνωσης χρειάζεται συνεχής παρουσία στο χώρο και επιμονή.

Τέλος, έγινε η εκλογή των νέων οργάνων. Γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ επανεκλέχτηκε ο Γιάννης Νάκης.

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
"Εχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες"

Την αισιοδοξία του για την επιτυχή δράση της οργάνωσης στα επόμενα δύο χρόνια εξέφρασε μιλώντας στη Συνδιάσκεψη ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός. Σημειώνοντας ταυτόχρονα τη σταθερή ανοδική πορεία της ΚΝΕ, αλλά και την αναντιστοιχία με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

"Νομίζω, - είπε - ότι η ΚΝΕ έχει ριζώσει στην Αθήνα. Φυσικά διαφορετικής φύσης και έντασης προβλήματα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να συζητήσουμε σήμερα σαν ΚΝΕ και πρώτα από όλα στην Αθήνα μιας και η Οργάνωση της Αθήνας δίνει το πανελλαδικό στίγμα της. Οι αντιπρόσωποι μετέφεραν την εικόνα και την εμπειρία της Οργάνωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και τον προβληματισμό των στελεχών μας. Τις διαπιστώσεις και τους προβληματισμούς που ανταλλάσσουμε δεν πρέπει να τους αφήσουμε εδώ, δεν πρέπει τα προβλήματα που εντόπισαν οι ομιλητές, να μείνουν σε αυτήν την αίθουσα ή να μεταθέσουμε τις λύσεις των προβλημάτων αυτών στα παραπάνω όργανα. Δεν πρόκειται να ξεπεραστούν αν εμείς δεν ανοίξουμε μια διαδικασία ώστε αυτά να ξεπερνιούνται σταδιακά.

Με την ολοκλήρωση των Συνδιασκέψεων σε όλη την Ελλάδα διαγράφουμε μια σταθερά ανοδική πορεία. Αυτή η σταθερή και ανοδική πορεία που έχει η ΚΝΕ είναι σε αναντιστοιχία με τις δυνατότητές της. Σήμερα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει άνοδος των αγώνων στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Εχουμε αγώνες πανελλαδικούς με ένταση για προβλήματα που έχουν ως αιτία την πολιτική της υποτέλειας στην ΕΕ. Αυτό μπορεί πιο εύκολα σήμερα να κατανοηθεί από τον νέο άνθρωπο.

Γι' αυτό λοιπόν μπαίνει πιο επιτακτικά για την ΚΝΕ το καθήκον να πρωτοστατήσει στην άνοδο των αγώνων της νεολαίας και τη συσπείρωση των νέων γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ και των γραμμών μας. Εχουμε συγκεντρώσει εμπειρίες, έχουμε βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τολμηρό άνοιγμα στη νεολαία. Αυτό το άνοιγμα δεν είναι υπόθεση κάποιων άλλων, είναι υπόθεση του στελεχικού δυναμικού που βρίσκεται εδώ. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορούμε να αισιοδοξούμε και να πατάμε σταθερά στα πόδια μας. Αυτή η αισιοδοξία βασίζεται στη μέχρι τώρα εμπειρία που αποχτήσαμε μέσα από τη δράση μας. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε".

Η ταυτότητα των αντιπροσώπων

Στην επιτυχία της 10ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης συνέβαλε αναμφισβήτητα και η πολυμορφία που υπήρχε ανάμεσα στους αντιπροσώπους που πήραν μέρος σε αυτή. Πολυμορφία που αποδεικνύει την ανάπτυξη της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους, στους μαθητές, στους σπουδαστές και την ουσιαστική παρέμβασή της μέσα στο χώρο ζωής και δράσης της νεολαίας.

Η ταυτότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης είχε ως εξής: Αγόρια 52%, κορίτσια 48%, από τα οποία το 30,3% είναι μέλη γυναικείων συλλόγων. Κνίτικη ηλικία 6,6 χρόνια. Το 49% είναι μέλη του ΚΚΕ.

Μορφωτικό επίπεδο: Ανώτατη εκπαίδευση 12%, ανώτερη 11,1%, μέση 69,8% και κατώτερη 4,9%. Επαγγελματική κατάσταση: Εργαζόμενοι 41.3% (από τους οποίους το 37.7% είναι μέλη σωματείων), άνεργοι 14,7%, επαγγελματοβιοτέχνες 3,7%, μαθητές 17,5%, (όλοι εκλεγμένοι σε μαθητικά συμβούλια), σπουδαστές 8,3%, νυχτερινοί μαθητές 2,8% και σπουδαστές ιδιωτικών σχολών 2,8%

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤIΑΝΟΣ
Αγώνες για συνολική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην παρέμβασή του στο Βασίλης Καλαματιανός,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Οι θέσεις, όπως εκφράστηκαν μέσα από την εισήγηση του Συμβουλίου Πόλης αποτελούν ένα καθοδηγητικό ντοκουμέντο για την παραπέρα δουλιά της Οργάνωσης. Είναι οι διαπιστώσεις των ομιλητών για τη συμφωνία με την πολιτική και τις θέσεις του Κόμματος, είναι οι επισημάνσεις για μεγαλύτερη βοήθεια από την Κομματική Οργάνωση, είναι η συγκεκριμένη πείρα που ήρθε μέσα από τις κινητοποιήσεις και τα στοιχεία ουσιαστικής αυτοκριτικής. Ιδιαίτερα στα θετικά στοιχεία της συζήτησης θέλουμε να επισημάνουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα που εκφράστηκε για τη βελτίωση της ανοδικής πορείας της Οργάνωσης.

Θέλω σε ένα σημείο να επιστήσω την προσοχή σας: ότι καθημερινά οι θέσεις του ΚΚΕ διαδίδονται σε ευρύτερες μάζες λαού και νεολαίας. Αυτό πρέπει να το στρέψουμε και στην προοπτική της ανάπτυξης των αγώνων. Αυτό είναι το ένα μέρος. Από την άλλη πρέπει τις κινητοποιήσεις αυτές να τις στρέψουμε σε συνολική καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Β. Καλαματιανός στη σημασία της ατομικής προσπάθειας στα πλαίσια της ΟΒ και των οργάνων της ΚΝΕ και έκλεισε την ομιλία του με τη διαπίστωση: "Οπως φάνηκε από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, υπάρχει στην ΚΝΕ αξιόλογο στελεχικό δυναμικό, ικανό να προχωρήσει τη δουλιά στην Αθήνα και να κάνει πράξη τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης". Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στόχοι που μπήκαν στη Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθούν.

Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη 10η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη, που έγινε το Σαββατοκύριακο στον Περισσό

Στιγμιότυπο από τη διαδικασία των ψηφοφοριών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ