ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέρες κιθάρας

Διαλέξεις και συζητήσεις, ρεσιτάλ και μαθήματα, παρουσιάσεις νέων έργων, διαγωνισμοί και εκθέσεις είναι κάποιες από τις δραστηριότητες, που θα φιλοξενηθούν στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου - Φεστιβάλ Κιθάρας,το οποίο διοργανώνεται στην Κέρκυρα από τις 10 έως 16 του Ιούλη. Θέμα του συνεδρίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ερευνας Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Δήμο Κερκυραίων και με τη συμπαράσταση της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του ΥΠΠΟ και της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, είναι "Η διδασκαλία της κιθάρας στο τέλος του 20ού αιώνα".

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί σημαντικές προσωπικότητες του κιθαριστικού και ευρύτερου μουσικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους οι Θόδωρος Αντωνίου, Νότης Μαυρουδής, Χόρχε Μορέλ, Ελευθερία Κοτζιά, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Λήδα Ζώη κ. ά. Παράλληλα θα παρουσιαστεί η μέθοδος "Σουζούκι" για κιθάρα από τον Ιταλό εκπαιδευτή Ελιο Καλβάνιο.

"Μετά, λέει ο συνθέτης - κιθαριστής και πρόεδρος του συνεδρίου, Λεωνίδας Κανάρης,από διάφορα στάδια αμφισβήτησης και περιθωριοποίησης της κιθάρας, αλλά και από μια περίοδο μόδας, σήμερα διαπιστώνουμε μια διαδικασία ώστε η κιθάρα να γίνει ισότιμη με τα άλλα κλασικά όργανα. Τείνει να πάρει τη θέση που της αρμόζει. Επειδή το όργανο είναι σχετικά καινούριο, σε σύγκριση με το πιάνο ή το βιολί, υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια για παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά ζητήματα, που το αφορούν, για πρωτοβουλίες που αφορούν στην εξερεύνηση ακόμη και των δυνατοτήτων του, στην εξέλιξή του από κάθε πλευρά: κατασκευαστική, τεχνικής, συνθετικής, εκπαιδευτικής".

"Εχουμε την αίσθηση και την ικανοποίηση, λέει ο Λ. Κανάρης, ότι ο καθένας που ασχολείται με την κιθάρα μπορεί αποφασιστικά να παρέμβει στην εξέλιξή της και ίσως αυτό είναι που κάνει ιδιαίτερα γοητευτική αυτή τη διαδικασία".

Σημειώνοντας ότι "σήμερα η Ελλάδα είναι από εκείνες τις χώρες, που έχουν αναπτυγμένη την κιθάρα σε όλα τα επίπεδα", ο Λ. Κανάρης θα πει ότι "αν και το ενδιαφέρον μειώθηκε σε επίπεδο ποσότητας, ανέβηκε από πλευράς ποιότητας".

Ο κόσμος της Σιούξι
  • Κρατώντας στα χέρια της τον τελευταίο της δίσκο "Rapture",που σημαίνει έκσταση, έρχεται στην Ελλάδα η θρυλική ντίβα της ροκ, Σιούξι Σιουξ μαζί με το συγκρότημά της "Μπάνσιζ",για να εμφανιστεί την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 του Μάρτη στο κλαμπ "Ρόδον".

Η Σιούξι κλείνει σχεδόν μια εικοσαετία στο χώρο της μουσικής, καταφέρνοντας να καθιερωθεί ως πρότυπο μέχρι τις μέρες μας. Είπαν πως "φόρεσε περισσότερα πέπλα από τη Σαλώμη και διηγήθηκε περισσότερες ιστορίες από τη Σεχραζάτ".

  • Απόψε στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή και το Σάββατο στο "Οϊλ Κλαμπ" της Ρόδου, εμφανίζεται το, μόλις τριών ετών, ποπ συγκρότημα "Big Sleep".

Μέχρι την Παρασκευή, 24 του Μάρτη (3μμ), παρατείνεται η υποβολή των αιτήσεων για το διαγωνισμό της "Ορχήστρας των Χρωμάτων". Οπως ανακοινώθηκε, αυτό κρίθηκε αναγκαίο προς αποφυγή ενδεχόμενων αδικιών και παραπόνων, αφού λόγω της "πολύ μεγάλης προσέλευσης μουσικών για το διαγωνισμό δε στάθηκε δυνατό ν' απορροφηθούν όλες οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας". Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 36.28.074 και 36.28.819.

Τραγούδι το ελληνικό
  • Από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα 27 του Μάρτη θα βρίσκονται στο "Μετρό" η Ελλη Πασπαλά και ο Ντέιβιντ Λιντς.Μαζί θα ερμηνεύσουν κομμάτια σύγχρονων συνθετών, ενώ ο Ν. Λιντς θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τον πρώτο του δίσκο, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.
  • Μουσική της πόλης και των Δερβίσηδων (1400 - 1900) θα παρουσιάσει το συγκρότημα "Ιμερος",απόψε και αύριο στο "Ραβάναστρον" (Βαρβάκη 10, Λ. Αλεξάνδρας). Στον ίδιο χώρο, στις 24, 25, 26/3 θα συνεργαστούν οι: Μελίνα Κανά, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας.
  • Στο κλαμπ "Ελληνικόν" (Τσουμαγιάς 1, πλ. Ελευθερίας, Κορυδαλλός) εμφανίζεται, απόψε και αύριο, ο Δημήτρης Παναγόπουλος και το συγκρότημά του "Αύρα".
  • Τραγούδια από το "Ερωτόκαστρο",αλλά και παλαιότερα της εποχής των "Δυνάμεων του Αιγαίου" θα παρουσιάσει ο Χρίστος Τσιαμούλης, στις 24, 25, 26 και 31/3, καθώς και 1,2/4, στο "Ρόπτρον" (Θεμιστοκλέους, πλ. Εξαρχείων).
  • Μουσικό ταξίδι "Από τη Σμύρνη στην Αθήνα" προσφέρει ο Χρήστος Ζυγομαλάς,απόψε και αύριο, στο καφε - θέατρο "Οι βάτραχοι" (Σόλωνος 103, Αθήνα).
  • Την πορεία της από τον ήχο των μπουάτ στους μεγάλους Ελληνες συνθέτες και έπειτα στα δικά της τραγούδια, θα παρουσιάσει η Αρλέτα από 30 του Μάρτη έως 15 του Απρίλη, στο ΖΟΟΜ της Πλάκας. Μαζί της θα συμπράξουν η Σωτηρία Λεονάρδου,με κομμάτια από το "Ρεμπέτικο" και ο Στράτος Παχίδης,από τους "Αγαμους Θύτες".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ