Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μέρες κιθάρας

Διαλέξεις και συζητήσεις, ρεσιτάλ και μαθήματα, παρουσιάσεις νέων έργων, διαγωνισμοί και εκθέσεις είναι κάποιες από τις δραστηριότητες, που θα φιλοξενηθούν στα πλαίσια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου - Φεστιβάλ Κιθάρας,το οποίο διοργανώνεται στην Κέρκυρα από τις 10 έως 16 του Ιούλη. Θέμα του συνεδρίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ερευνας Καλών Τεχνών σε συνεργασία με το Μουσικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Δήμο Κερκυραίων και με τη συμπαράσταση της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του ΥΠΠΟ και της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, είναι "Η διδασκαλία της κιθάρας στο τέλος του 20ού αιώνα".

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί σημαντικές προσωπικότητες του κιθαριστικού και ευρύτερου μουσικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους οι Θόδωρος Αντωνίου, Νότης Μαυρουδής, Χόρχε Μορέλ, Ελευθερία Κοτζιά, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Λήδα Ζώη κ. ά. Παράλληλα θα παρουσιαστεί η μέθοδος "Σουζούκι" για κιθάρα από τον Ιταλό εκπαιδευτή Ελιο Καλβάνιο.

"Μετά, λέει ο συνθέτης - κιθαριστής και πρόεδρος του συνεδρίου, Λεωνίδας Κανάρης,από διάφορα στάδια αμφισβήτησης και περιθωριοποίησης της κιθάρας, αλλά και από μια περίοδο μόδας, σήμερα διαπιστώνουμε μια διαδικασία ώστε η κιθάρα να γίνει ισότιμη με τα άλλα κλασικά όργανα. Τείνει να πάρει τη θέση που της αρμόζει. Επειδή το όργανο είναι σχετικά καινούριο, σε σύγκριση με το πιάνο ή το βιολί, υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια για παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά ζητήματα, που το αφορούν, για πρωτοβουλίες που αφορούν στην εξερεύνηση ακόμη και των δυνατοτήτων του, στην εξέλιξή του από κάθε πλευρά: κατασκευαστική, τεχνικής, συνθετικής, εκπαιδευτικής".

"Εχουμε την αίσθηση και την ικανοποίηση, λέει ο Λ. Κανάρης, ότι ο καθένας που ασχολείται με την κιθάρα μπορεί αποφασιστικά να παρέμβει στην εξέλιξή της και ίσως αυτό είναι που κάνει ιδιαίτερα γοητευτική αυτή τη διαδικασία".

Σημειώνοντας ότι "σήμερα η Ελλάδα είναι από εκείνες τις χώρες, που έχουν αναπτυγμένη την κιθάρα σε όλα τα επίπεδα", ο Λ. Κανάρης θα πει ότι "αν και το ενδιαφέρον μειώθηκε σε επίπεδο ποσότητας, ανέβηκε από πλευράς ποιότητας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ