Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με την ομορφιά της αληθινής μουσικής

Μάγεψε η συναυλία παραδοσιακής μουσικής στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ

Ενα ταξίδι στους ρυθμούς και τις μελωδίες της ελληνικής ψυχής. Ενα οδοιπορικό στα βάθη των αιώνων, με "καράβι" το λόγο και τη μουσική της δημοτικής μας παράδοσης. Ηταν η συναυλία, που έγινε προχτές το βράδυ στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, για την ενίσχυση της προσπάθειας διάσωσης του ιστορικού αρχείου του Κόμματος, με τη συμμετοχή της Γιώτας Βέη,του κρητικού συγκροτήματος των Παντελή Δερμιτζάκη (λύρα), Βασίλη Διακομανώλη(κιθάρα) και Αντώνη Ζαχαριουδάκη (λαούτο) και του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου "Τα Σούρμενα".

Ξεκινώντας από την παραλογή, ένα από τα παλαιότερα είδη της παραδοσιακής μουσικής μας, η Γιώτα Βέη, με συντροφιά σπουδαίους οργανοπαίκτες, τον Μ. Αχαλινοτόπουλο στο κλαρίνο, τον Λ. Ευθυμίου στο βιολί, τον Κ. Πίτσο στην κιθάρα, τον Κ. Παπαπροκοπίου στο λαούτο και τον Γ. Γιεβγελή στα κρουστά, ακολούθησε μια διαδρομή στην ομορφιά της προφορικής μας παράδοσης μέχρι την προπολεμική περίοδο. "Σαμαρίνα", "Ντεληπαππά", "Μια πέρδικα παντρεύτηκε", "Βγήκα ψηλά στον Ολυμπο",ήταν κάποια από τα τραγούδια, που πρόσφερε με την ανόθευτη φωνή της σ' ένα κοινό, που ανταποκρίθηκε θερμά στην πρόσκληση. Ταξιδεύοντας και το ίδιο στην ομορφιά της απλότητας, στον αστείρευτο κόσμο της αληθινής μουσικής.

Από τη Θράκη στην Κύπρο και από τον Πόντο στην Κύπρο, ήταν η διαδρομή, που ακολούθησε η βραδιά, με αρκετές, βεβαίως, "στάσεις" σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της μουσικής της. Κρητικά τραγούδια και ποντιακοί χοροί σφράγισαν με το δικό τους, ξεχωριστό τρόπο το υπόλοιπο από το πρόγραμμα μιας εκδήλωσης, στην οποία καμιά θέση δεν είχε η πληκτική ασχήμια της βιομηχανοποιημένης και ψεύτικης μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ