Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβείο στην Τ.Μιλλιέξ

Πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων,η απονομή του ετήσιου Λογοτεχνικού Βραβείου "Νικηφόρος Βρεττάκος",μετά την αποδοχή της πρότασης του καθηγητή Ιπποκράτη Γιατζίδη να τιμηθεί με τη θέσπιση αυτού του βραβείου η μνήμη του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ετσι, το πρώτο βραβείο (δίνεται για το 1994), που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου, απονεμήθηκε στη συλλογή διηγημάτων της Τατιάνας Γκρίτση - Μιλλιέξ "Το αλώνι της Εκάτης" ("Καστανιώτης"). Οπως είπε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μενέλαος Παλάντιος "το βιβλίο της Μιλλιέξ επιλέχθηκε ανάμεσα σε 35 συλλογές διηγημάτων. Βραβεύεται για τη ζηλευτή ευθυβολία της να καταγράφει καταστάσεις, στις οποίες συμπυκνώνονται ουσίες της ζωής".Το βραβείο παρέλαβε ο σύντροφός της Ροζέ Μιλλιέξ ο οποίος αναφέρθηκε σε μια γραπτή μαρτυρία της συζύγου του για τον Ν. Βρεττάκο. "Η ποίησή του έχει τη διαφάνεια της ζωγραφικής του Φρα Αντζέλικο. Εχει, όμως, και το βαθύ λυγμό της ώρας της αποκαθήλωσης. Στην ποίησή του περνούν τα βάσανα αυτού του λαού και τα μεγάλα διεθνή γεγονότα, αυτά που φοβερίζουν ολόκληρη την ανθρωπότητα...".

Το Βραβείο για το 1995 θα αφορά σε έργα ποίησης, που εκδόθηκαν από 1/1/94 - 1/1/95. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν το έργο τους στο Πνευματικό Κέντρο, μέχρι 1/12/95.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ