Τετάρτη 22 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΕΙΡΑ+ΔΚΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ+ΔΚΙΚΗ
Ναυαγεί η πώληση στην OLAYAN

Δικαστική απόφαση υπέρ άλλου ενδιαφερόμενου επιχειρηματία ματαιώνει την πώληση στην πολυεθνική. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, ζητώντας να λειτουργήσει η επιχείρηση υπό τον ΟΑΕ

Ναυαγεί η υπόθεση πώλησης του ομίλου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής",στην πολυεθνική OLAYAN με έδρα τη Σαουδαραβική Αραβία! Ο Π. Ζερίτης,ιδιοκτήτης της ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ,κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα πριν από δυόμισι μήνες εναντίον του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και της εκκαθαρίστριας εταιρίας της Π-Π Ελληνικές Εξαγωγές,διεκδικώντας το αποθηκευτικό συγκρότημα του Ομίλου στη Βαρυμπόμπη. Χτες το Πρωτοδικείο Αθηνών τον δικαίωσε! Ομως, το αποθηκευτικό συγκρότημα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ομίλου της Π-Π και, μάλιστα, μεγάλης αξίας, το οποίο διεκδικεί η πολυεθνική!

Ο Π. Ζερίτης είχε καταθέσει προσφορά στο δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, που κηρύχτηκε στις 21 Σεπτέμβρη 1994 για την αγορά της μητρικής εταιρίας ΠΕΙΡΑ+ΔΚΙΚΗ - ΠΑΤΡΑ+ΔΚΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΑΕ,όμως, όταν αποκαλύφθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει ολόκληρο τον όμιλο της Π-Π στην πολυεθνική OLAYAN, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα. Ο βιομήχανος διεκδικεί, επίσης, τις αποθήκες της Π-Π στην περιοχή του Ασπροπύργου. Για το αποθηκευτικό συγκρότημα της Βαρυμπόμπης πρόσφερε 1,150 δισ. δραχμές, ποσό καταβλητέο σε τέσσερις έντοκες ετήσιες δόσεις, όταν τα οικόπεδα του συγκροτήματος αξίζουν περίπου 3 δισ. δραχμές, ενώ το 1980 είχε γίνει επένδυση σύγχρονου μηχανογραφικού κέντρου αποθήκευσης, που είχε στοιχίσει 2,5 δισ. δραχμές!

Οσον αφορά την πολυεθνική, υπενθυμίζεται ότι έχει συστήσει όμιλο με μικρομετόχους τους Στρατοκατσαμπαίους και τον όμιλο του εφοπλιστή Ν. Βερνίκου.Η αρχική προσφορά που είχε καταθέσει, αφορούσε μόνο το εργοστάσιο της Πάτρας. Ομως, μετά από πρόταση της κυβερνητικής διοίκησης του ΟΑΕ παρουσίασε νέα βελτιωμένη προσφορά για την αγορά ολόκληρου του ομίλου.

Παράνομος ο Σακαλίδης

Χτες το πρωί έγινε συνάντηση του σωματείου των εργαζομένων στη μητρική εταιρία με τους εκκαθαριστές, οι οποίοι ενημέρωσαν τους συνδικαλιστές συνολικά για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα πώλησης των εργοστασιακών μονάδων της Π-Π. Οπως αναφέρθηκε, ο αγοραστής του εργοστασίου στη Νέα Ιωνία, Ι. Σακαλίδης,δεν έχει κάνει καν πρόσληψη, παραβιάζοντας το συμβόλαιο που υπέγραψε τόσο αυτός, όσο και ο ΟΑΕ. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχει προσλάβει 200 εργαζόμενους. Μάλιστα, υπήρχε και ειδική ρήτρα στο συμβόλαιο που... προέβλεπε ο αγοραστής να καταβάλει 200 χιλιάδες δραχμές το μήνα για κάθε μη προσλαμβανόμενο! Ο Σακαλίδης λειτουργεί το εργοστάσιο μεταφέροντας εργαζόμενους από το εργοστάσιο που διατηρεί στη λεωφόρο Θηβών. Επιπλέον, χρησιμοποιεί παράνομα στα προϊόντα που παράγει τα σήματα "ΜΟΥΤΑΛΑΣΚΗ", που ανήκουν στον όμιλο της Π-Π. Ο Σακαλίδης είχε προσφέρει 100 χιλ. δραχμές για να αγοράσει τη φίρμα, όμως οι εκκαθαριστές είχαν απορρίψει την προσφορά του, γιατί "τα σήματα ΜΟΥΤΑΛΑΣΚΗ - όπως αναφέρουν σε έκθεσή τους - είναι αξιόλογα" και η αξία τους έχει καθοριστεί πάνω από 4 εκατ. δραχμές!

Συγκέντρωση χτες στην Πάτρα, 3ωρη στάση σήμερα

Εκατοντάδες απολυμένοι τους εργοστασίου της Πάτρας συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και με πορεία προς τη νομαρχία και το δημαρχείο διαδήλωσαν την απαίτησή τους να σταματήσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος τους και να επαναλειτουργήσει τώρα ο όμιλος της Π-Π κάτω από τον έλεγχο του ΟΑΕ. Την απαίτησή τους εξέφρασαν και με το σύνθημα που αντηχούσε σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης: "Η εργατιά παλεύει και απαιτεί να επαναλειτουργήσει η "Πειραϊκή - Πατραϊκή"". Αμέσως μετά τη συγκέντρωση η διοίκηση του ΕΚ Πάτρας άρχισε συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, εξετάζοντας και την πρόταση των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ για παμπατραϊκή απεργία στις 29 του μήνα.

Ο αγώνας για την επαναλειτουργία της Π-Π συνεχίζεται και σήμερα στην Αθήνα, με 3ωρη στάση εργασίας από τις 12.30 μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 2 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας.

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ