ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Η επιχείρηση εξόντωσης συνεχίζεται

ΑΓΚΥΡΑ.-

Δίχως συγκρούσεις και αιματοχυσία γιορτάστηκε το "Νεβρόζ", εθνική γιορτή των Κούρδων, από τους κουρδικούς πληθυσμούς της Τουρκίας. Οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον στο βόρειο Ιράκ, όπου τουρκικός στρατός και αεροπορία συλλαμβάνουν, βομβαρδίζουν και σκοτώνουν.

Οι επιδρομές της αεροπορίας συνεχίζονταν όλη μέρα χτες. Δεκάδες τουρκικά F-16 και F-5 πραγματοποίησαν επανειλημμένες εξόδους, βομβαρδίζοντας θέσεις του ΡΚΚ, τουλάχιστον σύμφωνα με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο. Τουρκικά στρατεύματα συγκρούστηκαν, εξάλλου, με Κούρδους αντάρτες κοντά στο στρατόπεδο Χαφτανίν της ιρακινής πόλης Ζάκο. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα θύματα των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών είναι γυναικόπαιδα, συγγενείς των ανταρτών του ΡΚΚ, που, επειδή δεν μπορούν να μείνουν στην Τουρκία από το φόβο διώξεων, έχουν καταφύγει στα στρατόπεδα αυτά του Ιράκ.Αν και η τουρκική κυβέρνηση επιμένει πως δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων των ιρακινών χωριών της περιοχής, η "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν" κατήγγειλε, χτες, το θάνατο ενός ακόμη κοριτσιού και τον τραυματισμό 4 πολιτών. Το πρακτορείο "Ρόιτερ" ανέφερε, επίσης, ότι ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε εξονυχιστικές έρευνες σε σπίτια της πόλης Ντερκάρ και συνέλαβε δεκάδες ανθρώπων, με την κατηγορία ότι ήταν συμπαθούντες του ΡΚΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από την ημέρα που άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση της Αγκυρας στα ιρακινά εδάφη, η συμμαχική δύναμη του Ιντζιρλίκ, που υποτίθεται ότι προστατεύει τους Κούρδους του Ιράκ, έχει διακόψει τις πτήσεις της. Αυτό αναγνώρισε, χτες, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της δύναμης, Πάτρικ Ράιντερ. Η δύναμη αυτή, που αποτελείται από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά αεροσκάφη, εγκαταστάθηκε στο Ιντζιρλίκ το 1991 με αποστολή την "προστασία" των Κούρδων του Ιράκ, αλλά, προφανώς, μόνο από τις επιδείξεις ισχύος της Βαγδάτης και όχι από τις άγριες επελάσεις του τουρκικού στρατού! Ασάφεια επικρατεί ως προς τους στόχους της Τουρκίας για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα τουρκοϊρακινά σύνορα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Φερχάτ Αταμάν, διαβεβαίωσε, χτες, ότι η ζώνη αυτή θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων και δε θα είναι μόνιμη.

"Η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το βόρειο Ιράκ, μόλις ολοκληρώσουν την επιχείρησή τους", δήλωσε ο Φερχάτ Αταμάν. "Ολοκλήρωση της επιχείρησης", σημαίνει σύμφωνα με τις ρητές δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, πλήρης και μέγιστη δυνατή καταστροφή των βάσεων, αληθινών ή μη, των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Υπό τη σκιά της μεγάλης αυτής στρατιωτικής επιχείρησης στο ιρακινό Κουρδιστάν, γιορτάστηκε την Τρίτη το Νεβρόζ σε ολόκληρη την Τουρκία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί, μέσα σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Τεθωρακισμένα και κλούβες είχαν αποκλείσει τις εισόδους και τις εξόδους των μεγαλυτέρων κουρδικών πόλεων, ανάμεσά τους και του Τσίζρε, που υπήρξε πάντα επίκεντρο μεταξύ Κούρδων και Αστυνομίας την ημέρα του Νεβρόζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνθήματα που κυριάρχησαν στις κουρδικές συγκεντρώσεις ήταν συνθήματα συναδέλφωσης: "Τούρκοι, Κούρδοι αδελφοί και όσοι το αρνούνται είναι δειλοί".

ΙΑΠΩΝΙΑ
Και άλλη "αίρεση";

ΤΟΚΙΟ. -

Να βρίσκεται άραγε το κλειδί του μυστηρίου της υπόθεσης του τοξικού αερίου "σαρίν" στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ιαπωνικής βουδιστικής αίρεσης "Αούν Σίνρι Κίγιο" (Υπέρτατη Αλήθεια); Οι χτεσινές πυρετώδεις έρευνες πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων σε παραρτήματα της μυστικιστικής οργάνωσης στην ορεινή τοποθεσία Φούτζι, στα κεντρικά γραφεία στο Τόκιο και σε κτίρια στο μικρό χωριό Καμίκου - Ισίκι αποδείχτηκαν ιδιαίτερα καρποφόρες, αφού βρέθηκαν μπουκάλια με ακετονιτρίλιο, το οποίο, σύμφωνα με τις παρούσες ενδείξεις, αναμείχθηκε με την ουσία "σαρίν", 700.000.000 γιεν (δηλαδή 7.900.000 δολάρια) σε ρευστό, 10 κιλά χρυσού και δεκάδες κουτιά με έγγραφα! Το ίδιο 24ωρο, οι αστυνομικοί που έκαναν έρευνες στα γραφεία της αίρεσης στο Καμίκου - Ισίκι (δυτικά του Τόκιο), αντίκρισαν με έκπληξη περίπου 50 ανθρώπους σε κωματώδη κατάσταση. Πολλοί από αυτούς ήταν υπερβολικά αδύναμοι, έδειχναν άρρωστοι ή φαίνονταν να υποφέρουν από ασιτία. Εξι από τα 50 άτομα μεταφέρθηκαν επειγόντως στα νοσοκομεία για την παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Λίγο μετά τις αποκαλυπτικές έρευνες της αστυνομίας, ο αρχηγός της παραπάνω θρησκευτικής αίρεσης, Σόκο Ασαχάρα, με τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμά του σε τοπικό ιαπωνικό σταθμό, ζήτησε από τους συνολικά 10.000 οπαδούς του να τον βοηθήσουν... θυσιάζοντας τις ζωές τους.

"Μαθητές μου, έφθασε η στιγμή να αφυπνιστείτε και να με βοηθήσετε. Οταν αντιμετωπίζετε το θάνατο, πρέπει να το κάνετε χωρίς τύψεις", έλεγε το μήνυμα του Σόκο Ασαχάρα, ενώ ο εκπρόσωπος της αίρεσής του στη Βόννη, κατηγόρησε τις ιαπωνικές αρχές ότι θέλουν να σκοτώσουν τα μέλη της οργάνωσης και να παρουσιάσουν στη συνέχεια την επιχείρηση ως ομαδική αυτοκτονία...

Στο μεταξύ, στην Καμπέρα της Αυστραλίας, η γερουσιαστής των "Πρασίνων", Κρίσταμπελ Καμαρέτ, αποκάλυψε ότι μέλη της ίδιας ιαπωνικής αίρεσης επιχείρησαν πριν από 18 μήνες να φέρουν τοξικές ουσίες στην Αυστραλία. Η γερουσιαστής έκανε την αποκάλυψη αυτή, με επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας από τον υπουργό Μεταφορών, Νικ Μπόλκους, να ερευνηθεί εάν τηρήθηκαν όλοι οι νόμοι, όταν 25 μέλη της θρησκευτικής αίρεσης "Αούν Σίνρι Κίνγιου" επισκέφθηκαν τη χώρα πριν από ενάμιση χρόνο.

Και ενώ ο αριθμός των νεκρών από τη διαρροή του τοξικού αερίου "σαρίν" στον υπόγειο σιδηρόδρομο έφθασε χτες τους 10, με 52 ακόμη άτομα να νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ΓΙΟΝΑΠ μετέδωσε από τη Σεούλ ότι 13 άτομα λιποθύμησαν σε συγκρότημα γραφείων στη νότια Σεούλ, όταν εισέπνευσαν δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.

ΒΟΣΝΙΑ
Ατμόσφαιρα τελικής μάχης

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

"Η ώρα της τελικής μάχης για τη Βοσνία έφτασε". Αυτό δήλωσε χτες ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ, δυο μέρες μετά την έναρξη της μεγάλης μουσουλμανικής επίθεσης. Οι συγκρούσεις εστιάζονται κυρίως στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Μαγιεβίτσα, κοντά στην Τούζλα και η αμηχανία της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ουόρεν Κρίστοφερ και Αλέν Ζιπέ συναντήθηκαν χτες το πρωί στο Παρίσι. Ζιπέ και Κρίστοφερ κατέληξαν στη διαπίστωση της "ανάγκης για επαναδραστηριοποίηση της Ομάδας Επαφής", ώστε να παραταθεί, καθώς είπαν, η ισχύς της σημερινής εκεχειρίας. Κανείς από τους δυο τους δε φάνηκε, όμως, να έχει επεξεργαστεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση για τον τερματισμό των άγριων συγκρούσεων, που μαίνονται ήδη στη Βοσνία, και που, βέβαια, δεν κατάφεραν εκ των προτέρων να αποτρέψουν.

Οι συγκρούσεις, από χτες, έχουν εστιαστεί, κυρίως, στην ορεινή περιοχή της Μαγιεβίτσα, λίγο έξω από την Τούζλα. Στόχος των μουσουλμανικών δυνάμεων, που βρίσκονται στην επίθεση στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται πως είναι η κατάληψη ή ο έλεγχος ενός στρατηγικής σημασίας διαδρόμου για τους Σέρβους, που συνδέει τα σερβοκρατούμενα εδάφη της Κράινα και της δυτικής Βοσνίας με το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και τη Σερβία. Αν οι μουσουλμανικές δυνάμεις καταλάβουν τον διάδρομο - πράγμα αρκετά απίθανο, με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων - θα προκύψουν μεγάλες δυσκολίες ανεφοδιασμού για τα στρατεύματα της Κράινα και του Μπίχατς.

ΝΟΤΙΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
"Καυτό" φορτίο

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Μετά τις καταγγελίες της γνωστής οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις" και τις έντονες αντιδράσεις της χιλιανής κυβέρνησης, το πλοίο "Πασίφικ Πιντέλ", που μετέφερε φορτίο 14 τόνων πυρηνικών αποβλήτων (!), απομακρύνθηκε χτες από τα χιλιανά χωρικά ύδατα του Ακρωτηρίου Χορν, χωρίς, τελικά, να μολύνει τη θαλάσσια περιοχή με το ραδιενεργό φορτίο του...

Οι 14 τόνοι ραδιενεργών πυρηνικών αποβλήτων, που προέρχονται από τη λειτουργία ιαπωνικών πυρηνικών αντιδραστήρων, μεταφέρονταν στο βρετανικό σκάφος "Πασίφικ Πιντέλ". Τα ραδιενεργά απόβλητα είχαν προηγουμένως περάσει από επεξεργασία στη Γαλλία.

Μόλις την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Χιλής έκανε έντονες διαμαρτυρίες σε Ιαπωνία, Βρετανία και Γαλλία επισημαίνοντας ότι το "Πασίφικ Πιντέλ" είχε μπει στα χωρικά ύδατα αγνοώντας επιδεικτικά τη ρητή και επίσημη σχετική απαγόρευση του Σαντιάγκο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, δήλωσε χτες πως η χώρα του σχεδιάζει να καλέσει στο τραπέζι του διαλόγου την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τη Γαλλία "με σκοπό τον τερματισμό της αποστολής φορτίων αυτού του είδους"...

Η μεταφορά φερέτρων στην Τουρκία δείχνει, πάντως, ότι η εκστρατεία

Η μεταφορά φερέτρων στην Τουρκία δείχνει, πάντως, ότι η εκστρατεία συναντά αντίσταση

  • Το Ιράκ καταδίκασε χτες την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα του εδάφους του το οποίο ελέγχεται από τους Κούρδους και προέβη στην εκτίμηση ότι πρόκειται για "παραβίαση" της κυριαρχίας του.

"Το Ιράκ θεωρεί την τουρκική επιχείρηση ως παραβίαση της κυριαρχίας του και εκφράζει τη λύπη και τις διαμαρτυρίες του μετά από αυτή την προσβολή της ακεραιότητας του εδάφους του από τις τουρκικές δυνάμεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων INA.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ