Πέμπτη 23 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ατμόσφαιρα τελικής μάχης

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

"Η ώρα της τελικής μάχης για τη Βοσνία έφτασε". Αυτό δήλωσε χτες ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Μομτσίλο Κράισνικ, δυο μέρες μετά την έναρξη της μεγάλης μουσουλμανικής επίθεσης. Οι συγκρούσεις εστιάζονται κυρίως στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Μαγιεβίτσα, κοντά στην Τούζλα και η αμηχανία της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Γαλλίας Ουόρεν Κρίστοφερ και Αλέν Ζιπέ συναντήθηκαν χτες το πρωί στο Παρίσι. Ζιπέ και Κρίστοφερ κατέληξαν στη διαπίστωση της "ανάγκης για επαναδραστηριοποίηση της Ομάδας Επαφής", ώστε να παραταθεί, καθώς είπαν, η ισχύς της σημερινής εκεχειρίας. Κανείς από τους δυο τους δε φάνηκε, όμως, να έχει επεξεργαστεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση για τον τερματισμό των άγριων συγκρούσεων, που μαίνονται ήδη στη Βοσνία, και που, βέβαια, δεν κατάφεραν εκ των προτέρων να αποτρέψουν.

Οι συγκρούσεις, από χτες, έχουν εστιαστεί, κυρίως, στην ορεινή περιοχή της Μαγιεβίτσα, λίγο έξω από την Τούζλα. Στόχος των μουσουλμανικών δυνάμεων, που βρίσκονται στην επίθεση στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται πως είναι η κατάληψη ή ο έλεγχος ενός στρατηγικής σημασίας διαδρόμου για τους Σέρβους, που συνδέει τα σερβοκρατούμενα εδάφη της Κράινα και της δυτικής Βοσνίας με το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και τη Σερβία. Αν οι μουσουλμανικές δυνάμεις καταλάβουν τον διάδρομο - πράγμα αρκετά απίθανο, με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων - θα προκύψουν μεγάλες δυσκολίες ανεφοδιασμού για τα στρατεύματα της Κράινα και του Μπίχατς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ