ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλη απεργία στις μεταφορές

ΠΑΡΙΣΙ. -

"Μαύρη Πέμπτη" χαρακτηρίστηκε η χτεσινή ημέρα για τη Γαλλία, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο μετρό, αλλά και στις εσωτερικές αεροπορικές γραμμές, απαιτώντας αύξηση των μισθών και των θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερες συνθήκες δουλιάς.

Από τις οκτώ το πρωί, παρέλυσε κυριολεκτικά το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, μήκους ακόμα και 14 χλμ., δημιουργήθηκαν στις μεγάλες λεωφόρους και στους δεκάδες περιφερειακούς δρόμους του Παρισιού. Στην απεργία, η οποία θα λήξει σήμερα τα ξημερώματα, φαίνεται ότι υπήρξε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Αν και δεν έγιναν εκτιμήσεις από τους ίδιους τους διοργανωτές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", επικαλούμενο έγκυρες κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροδρόμια λειτούργησαν, χτες, μόνο με προσωπικό ασφαλείας ενώ, από τις 13 γραμμές του μετρό, λειτούργησαν μόνο οι 6 και μάλιστα η συχνότητα των δρομολογίων ήταν μειωμένη κατά 30%. Οσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρέλυσαν σε ποσοστό 60-70%.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ χαρακτήρισε "κατανοητή" την απεργία των εργαζομένων, ενώ δήλωσε ότι συμμερίζεται τα αιτήματά τους. Η ίδια, δε, η γαλλική γνώμη εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική απέναντι στους απεργούς και τα αιτήματά τους, αν και τέτοιου εύρους απεργία δεν είχε, ποτέ, πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία η επιλογή της χτεσινής ημέρας από τη γαλλική κυβέρνηση, για να ανακοινώσει ότι οι άνεργοι μειώθηκαν το Φλεβάρη κατά 10.000 - 15.000. Βέβαια, αυτή η ανακοίνωση δεν μπορεί να κάνει τους Γάλλους εργαζομένους να ξεχάσουν ότι η κυβέρνηση Μπαλαντίρ θέλει να περικόψει τις επιδοτήσεις προς τις υπηρεσίες συγκοινωνιών και μεταφορών σε μια προσπάθεια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα που ανέρχεται στα 300 δισ. γαλλικά φράγκα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Επίθεση εναντίον αρχηγού της αστυνομίας

ΤΟΚΙΟ.-

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει από χτες οι ιαπωνικές δυνάμεις ασφαλείας, μετά την επίθεση που δέχτηκε το πρωί, έξω από το σπίτι του, στο Τόκιο, ο αρχηγός της αστυνομίας Τακάτζι Κουνιμάτσου, όταν άγνωστος πυροβόλησε εναντίον του έξι φορές, τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο στομάχι.

Η παραπάνω επίθεση "πυροδότησε" τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και την παρακολούθηση με βιντεοκάμερες 150 σταθμών του μετρό, καθώς τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δέχτηκαν τηλεφωνήματα για περαιτέρω τρομοκρατικές επιθέσεις, σε περίπτωση που η αστυνομία εντείνει τις έρευνές της για τις σχέσεις της μυστικιστικής οργάνωσης "Υπέρτατη Αλήθεια" με την πρόσφατη επίθεση στο μετρό του Τόκιο με το δηλητηριώδες τοξικό αέριο "Σαρίν".

Ο πρωθυπουργός Τομιίτσι Μουραγιάμα, καταδικάζοντας την επίθεση κατά του γενικού διευθυντή της αστυνομίας της χώρας, διέταξε εξονυχιστική έρευνα, αλλά και τη λήψη εκτάκτων μέτρων ασφαλείας και προστασίας σε όλα τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Το ίδιο 24ωρο, το ιαπωνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των χημικών όπλων και την επιβολή ποινής μέχρι και ισόβιας κάθειρξης σε όσους συλλαμβάνονται να παρασκευάζουν δηλητηριώδη τοξικά αέρια, όπως το νευροπαραλυτικό "Σαρίν".

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας κατέληξαν χτες σε συμφωνία, που προβλέπει την "άνευ όρων" επανέναρξη των συνομιλιών για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσα στις αρχές του ερχόμενου μήνα.

Η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης 11μελούς κλιμακίου αξιωματούχων της ιαπωνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μίτσιο Γουατανάμπε στην Πιονγκ - Γιανγκ και αναμένεται να οδηγήσει στην αναθέρμανση των σχέσεων Ιαπωνίας - Λ. Δ. Κορέας, καθώς ο διάλογος που είχε αρχίσει το 1991 σταμάτησε ένα χρόνο μετά, λόγω των προβλημάτων που ανέκυψαν με αφορμή το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Προετοιμασία του 30ού Συνεδρίου

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΝΑΝΤΕΖΝΤΑΣ ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με την προετοιμασία του 30ού Συνεδρίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων- ΚΚΣΕ ασχολήθηκε πρόσφατα η κοινή Ολομέλεια του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του ΠΣ Ολέγκ Σένιν. Εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν τα ντοκουμέντα που θα αποτελέσουν τα κύρια θέματα του Συνεδρίου: "Αλλαγές και προσθήκες στο Πρόγραμμα της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ" (εισήγηση Γιεγκόρ Λιγκατσόφ), "Αλλαγές στο Καταστατικό της ΕΚΚ - ΚΚΣΣ" (εισήγηση Γεβγκένι Κόπισεφ), "Αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ" (εισήγηση Ταμάζ Μουντζούρι).

Η Ολομέλεια αποφάσισε το 30ο Συνέδριο να διεξαχθεί στη Μόσχα στις 1-2 Ιούλη 1995. Αποφασίστηκε, επίσης, κατά πλειοψηφία, ο τρόπος εκπροσώπησης στο Συνέδριο, η οποία θα είναι αναλογική, δηλαδή 1 αντιπρόσωπος στα 1.000 μέλη, ενώ τα κόμματα, που έχουν κάτω από 4.000 μέλη, θα μετέχουν με 10μελή αντιπροσωπεία. Με την απόφαση αυτή, δε συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων και αυτών που δρουν σε συνθήκες παρανομίας και δεν μπορούν να παρουσιάσουν λίστες κομματικών μελών. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν επίσης το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας και το Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας. Η εν λόγω απόφαση εκπροσώπησης ευνοεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα με 550.000 μέλη, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να επηρεάσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις αποφάσεις του 30ου Συνεδρίου.

Η Ολομέλεια απηύθυνε έκκληση προς όλους τους κομμουνιστές - μέλη του ΚΚΣΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία να ενισχύσουν την ενότητα του κομμουνιστικού κινήματος και να ενταχθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα ΚΚ της Ρωσίας, που είναι μέλη της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ (δηλ. ΚΚΡΟ, ΚΕΚΡ, Ενωση Κομμουνιστών). Προτείνεται στις ηγεσίες αυτών των κομμάτων να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης των κομμουνιστών της Ρωσίας σ' ένα ενιαίο κόμμα.Η Ολομέλεια ενέκρινε τα αποτελέσματα του 2ου Συνεδρίου των Λαών της ΕΣΣΔ και κάλεσε τα ΚΚ να πάρουν μέρος στη διοργάνωση τοπικών συνεδρίων και να βοηθήσουν στην οργανωτική ισχυροποίηση του κινήματος ανασυγκρότησης της ΕΣΣΔ. Καλούνται, επίσης, τα ΚΚ να εντείνουν την προπαγάνδιση της μαρξιστικολενινιστικής θεωρίας και προβάλουν τη σημασία του προλεταριακού διεθνισμού στον αγώνα για την ανασυγκρότηση της ΕΣΣΔ, ενάντια στις αποχωριστικές τάσεις, τον εθνικισμό και το σοβινισμό.

Με την ευκαιρία των 50 χρόνων από τη νίκη του σοβιετικού λαού κατά του γερμανικού φασισμού, η Ολομέλεια υιοθέτησε διακήρυξη, στην οποία τονίζεται πως η υφαρπαγή από το σοβιετικό λαό των καρπών της Νίκης, που στοίχισε τεράστια θύματα και θυσίες, αποτελεί το μεγαλύτερο έγκλημα, προδοσία της ηρωικής γενιάς των νικητών του φασισμού. Η Ολομέλεια καλεί όλους σε όσους είναι πολύτιμο το παρελθόν και το μέλλον της ΕΣΣΔ να απαιτήσουν την απομάκρυνση από τις γιορταστικές εκδηλώσεις των αξιωματούχων που ευθύνονται για την προδοσία της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Τέλος, η Ολομέλεια ενέκρινε την ένταξη ως πλήρους μέλους της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ του ΚΕΚΡ και ως συνδεδεμένων μελών του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας και του ΚΚ Μολδαβίας. Ετσι, σήμερα η ΕΚΚ - ΚΚΣΕ συσπειρώνει 22 Κομμουνιστικά Κόμματα που δρουν στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ και έχουν στις γραμμές τους 1.300.000 μέλη.

ΙΡΑΚ
Χειρονομία προς τον ΟΗΕ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μέχρι τις 10 του Απρίλη η ιρακινή κυβέρνηση θα αποκαλύψει λεπτομέρειες του προγράμματος βιολογικού εξοπλισμού, το οποίο κατέχει. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Ενημέρωσης Χαμέντ Γιουσέφ.

Τη δέσμευση αυτή ανέλαβε η ιρακινή κυβέρνηση απέναντι στον Ραλφ Εκέους, πρόεδρο της ειδικής επιτροπής, που έχει συστηθεί από τον ΟΗΕ για την επίβλεψη του αφοπλισμού του Ιράκ.

Η κίνηση αυτή του Ιράκ εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να προλάβει τη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα πραγματοποιηθεί μετά τις 10 Απριλίου, η οποία θα αποφασίσει για τη διατήρηση ή όχι του οικονομικού εμπάργκο ενάντια στο Ιράκ.

ΒΟΣΝΙΑ
Θάνατος κυανοκράνου

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Οι μάχες γενικεύονται και επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ενώ η απειλή των ΝΑΤΟικών επιδρομών μοιάζει πιο κοντινή μετά τον θάνατο, χθες, ενός Ολλανδού κυανοκράνου.

Ο Ολλανδός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη οβίδας, χτες, σε φυλάκιο της βορειοανατολικής Βοσνίας. Στην περιοχή αυτή, μαίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα στις σερβικές και τις μουσουλμανικές δυνάμεις. Μέχρι χτες το απόγευμα δεν είχε, ακόμα, διευκρινιστεί, αν η επίθεση αυτή ήταν προσχεδιασμένη ή ήταν απλώς ένα τυχαίο γεγονός. Επιπλέον, δεν είχε γίνει σαφές ποια ήταν η προέλευση των οβίδων.

Το τελευταίο 24ωρο παρατηρείται ένταση των συγκρούσεων στη Βορειο - Ανατολική Βοσνία και, σύμφωνα με εκτιμήσεις του εκπροσώπου της Δύναμης Προστασίας του ΟΗΕ, τα κυβερνητικά μουσουλμανικά στρατεύματα προελαύνουν σε βάρος των σερβικών θέσεων. Ο Ερβέ Γκουρμεγιόν, σχολιάζοντας ειρωνικά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βοσνία που ουσιαστικά σημαίνουν κατάρρευση της εκεχειρίας, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο παραμένουν κυανόκρανοι ως προστάτες της ειρήνης, όταν δεν "υπάρχει καμία ειρήνη για να προστατευτεί".

ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Τελείωσε ο πόλεμος;

ΜΟΣΧΑ.-

Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις κατέλαβαν χτες τις πόλεις Σάλι και Γκουντερμές, τελευταία οχυρά των Τσετσένων αυτονομιστών, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Σύμφωνα με το διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, στρατηγό Ανατόλι Κουλικόφ, είναι πιθανός στη συνέχεια όχι ένας ανταρτοπόλεμος, αλλά μόνο τρομοκρατικές πράξεις από τη μεριά περίπου 800 μαχητών, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ποινικό παρελθόν. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ολέγκ Σοσκοβέτς δήλωσε ότι το Γκουντερμές καταλήφθηκε, "χωρίς να σημειωθούν απώλειες ή καταστροφές".

Επίσης, ο Κουλικόφ ανακοίνωσε ότι οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων από την αρχή της επιχείρησης στην Τσετσενία, το Δεκέμβρη 1994, ανέρχονται σε 1.426 νεκρούς και 4.630 τραυματίες, ενώ 96 στρατιωτικοί έχουν αιχμαλωτιστεί.

Η αστυνομική κινητοποίηση στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του αρχηγού της αστυνομίας, είναι η μεγαλύτερη από πολλά χρόνια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ