Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μεγάλη απεργία στις μεταφορές

ΠΑΡΙΣΙ. -

"Μαύρη Πέμπτη" χαρακτηρίστηκε η χτεσινή ημέρα για τη Γαλλία, λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο μετρό, αλλά και στις εσωτερικές αεροπορικές γραμμές, απαιτώντας αύξηση των μισθών και των θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερες συνθήκες δουλιάς.

Από τις οκτώ το πρωί, παρέλυσε κυριολεκτικά το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και τεράστιες ουρές αυτοκινήτων, μήκους ακόμα και 14 χλμ., δημιουργήθηκαν στις μεγάλες λεωφόρους και στους δεκάδες περιφερειακούς δρόμους του Παρισιού. Στην απεργία, η οποία θα λήξει σήμερα τα ξημερώματα, φαίνεται ότι υπήρξε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Αν και δεν έγιναν εκτιμήσεις από τους ίδιους τους διοργανωτές, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", επικαλούμενο έγκυρες κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι τα γαλλικά αεροδρόμια λειτούργησαν, χτες, μόνο με προσωπικό ασφαλείας ενώ, από τις 13 γραμμές του μετρό, λειτούργησαν μόνο οι 6 και μάλιστα η συχνότητα των δρομολογίων ήταν μειωμένη κατά 30%. Οσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρέλυσαν σε ποσοστό 60-70%.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ χαρακτήρισε "κατανοητή" την απεργία των εργαζομένων, ενώ δήλωσε ότι συμμερίζεται τα αιτήματά τους. Η ίδια, δε, η γαλλική γνώμη εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική απέναντι στους απεργούς και τα αιτήματά τους, αν και τέτοιου εύρους απεργία δεν είχε, ποτέ, πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαία η επιλογή της χτεσινής ημέρας από τη γαλλική κυβέρνηση, για να ανακοινώσει ότι οι άνεργοι μειώθηκαν το Φλεβάρη κατά 10.000 - 15.000. Βέβαια, αυτή η ανακοίνωση δεν μπορεί να κάνει τους Γάλλους εργαζομένους να ξεχάσουν ότι η κυβέρνηση Μπαλαντίρ θέλει να περικόψει τις επιδοτήσεις προς τις υπηρεσίες συγκοινωνιών και μεταφορών σε μια προσπάθεια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα που ανέρχεται στα 300 δισ. γαλλικά φράγκα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ