Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Παράταση προεδρικής θητείας

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-

Μέχρι το 2.000 θα παραμείνει στη θέση του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν ο Ισλάμ Καρίμοφ. Αυτό αποφάσισε το 99,6%, ή αλλιώς περισσότεροι από 11.000.000 ψηφοφόροι, μέσα από δημοψήφισμα το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπως μετέδωσε χτες το πρακτορείο "Ιντερφαξ".

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού είχε αποφασιστεί από τη Βουλή του Ουζμπεκιστάν στις 23 Φλεβάρη, μετά από πρόταση του ίδιου του Καρίμοφ να παραταθεί η προεδρική του θητεία μέχρι το 2.000, τρία χρόνια παραπάνω από την προγραμματισμένη λήξη της. Η πρόταση του Καρίμοφ βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η χώρα χρειάζεται το δικό του αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης για να αποκτήσει τη σταθερότητα που της χρειάζεται κατά τη μετάβαση στην "ελεύθερη οικονομία".

Ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα καταπατά τους εκλογικούς νόμους της χώρας. Και αυτό γιατί έγινε σε διάστημα λιγότερο του ένα μήνα από τότε που λήφθηκε η σχετική απόφαση από το Κοινοβούλιο αλλά και γιατί τα αποτελέσματά του στηρίχτηκαν όχι στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αλλά μόνο στο σύνολο αυτών που ψήφισαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ