ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Κι άλλο τσιμέντο!

Ελεύθερος χώρος χαρίζεται σε ιδιώτη

Μπετό θα χτιστεί τελικά σε έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους του Αιγάλεω, σε μια έκταση 2,2 στρεμμάτων, αν δεν υπάρξει αποφασιστική κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων. Πρόκειται για ένα κομμάτι του κτήματος Δούση, συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων, από τα οποία τα 10 έχουν αγοραστεί από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν χτιστεί σχολεία. Στα υπόλοιπα 3,8 στρέμματα, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης κάποιος Μπούρας, με τον οποίο ο Δήμος Αιγάλεω εμφανίζεται να παζαρεύει το αν θα γίνει πάρκο ο χώρος ή μπετό. Το ζήτημα έχει συζητηθεί ήδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και έχει εκφραστεί επανειλημμένα η θέληση των κατοίκων να γίνει ο χώρος πάρκο ή αθλητικές εγκαταστάσεις. Προχτές το βράδυ όμως, ο δήμαρχος, συνοδευόμενος από δικηγόρο του Μπούρα, εξασφάλισε τη συναίνεση ορισμένων κατοίκων της περιοχής για την οικοδόμηση ενός μεγάλου μέρους αυτού του χώρου.

Σε συγκέντρωση που οργανώθηκε γι' αυτό το σκοπό με την παρουσία αρχικά 300 κατοίκων, ο δήμαρχος εκβίασε ουσιαστικά απόφαση υπέρ του Μπούρα. Από τους 110 κατοίκους που πήραν τελικά μέρος στην ψηφοφορία, πέρασε με οριακή πλειοψηφία η πρόταση του δημάρχου να αρκεστεί ο δήμος στο 40% του οικοπέδου(1,6 στρέμματα) και το υπόλοιπο να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν από τον Μπούρα.

Ο παριστάμενος στη συγκέντρωση επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" και δημοτικός σύμβουλος Γ. Σταυρόπουλος κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του δημάρχου και το γεγονός ότι ακόμα και αυτή η οριακή πλειοψηφία εξασφαλίστηκε με τη μεταφορά ατόμων από άλλες περιοχές του Αιγάλεω! "Η διαδικασία αυτή, δήλωσε, προσβάλλει τη δημοκρατία και στερεί το δικαίωμα στους άμεσα ενδιαφερόμενους κατοίκους, να πάρουν αποφάσεις για τόσο σοβαρά θέματα που τους αφορούν. Τις αποφάσεις αυτές παίρνουν κάποιοι άλλοι που μένουν σε άλλες περιοχές".

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο φόβος για τη δημιουργία γκαράζ στο χώρο παραμένει, παρά τις διαβεβαιώσεις του δικηγόρου του Μπούρα, ο οποίος υποστήριξε πως ο πελάτης του θα χτίσει ή σπίτι ή γραφεία ή καταστήματα. Η "δέσμευση" αυτή δεν κατοχυρώνει βέβαια, σε καμία περίπτωση, ούτε το δήμο ούτε και τους κατοίκους, αφού μέχρι πριν λίγες μέρες όλοι γνώριζαν ότι σκοπεύει να χτίσει γκαράζ, σ' έναν από τους λίγους ελεύθερους χώρους στο υποβαθμισμένο Αιγάλεω. Η σχετική γνωμάτευση του προέδρου του Οργανισμού Αθήνας Κ. Ντηνιακού,ότι ο χώρος είναι ιδανικός για γκαράζ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές!

Σχετικά με την ανάγκη για άμεση απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ο συγκεκριμένος χώρος, χώρος πράσινου και αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και την άμεση διεκδίκηση κονδυλίων για την απαλλοτρίωση του χώρου από διάφορες πηγές, έκανε λόγο ο Γ. Σταυρόπουλος στην τοποθέτησή του. "Με το συντονισμένο αγώνα των κατοίκων και με επικεφαλής το δημοτικό συμβούλιο, ο χώρος αυτός μπορεί να κερδηθεί και να αποτελέσει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη λύση για την περιοχή", τόνισε. "Η παράταξή μας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας χρέος της να υπερασπίσει έναν από τους λίγος μεγάλους χώρους που υπάρχουν στο Αιγάλεω", κατέληξε ο Γ. Σταυρόπουλος.

ΠΕΡΑΜΑ
Ενα άλσος για τους Περαματιώτες

"ΑΛΣΟΣ ΛΑΟΥ" ανακήρυξαν χτες το πρωί το χώρο του "Αρμός", τη μοναδική ελεύθερη πρόσβαση - στο κατά τ' άλλα παραθαλάσσιο Πέραμα - προς τη θάλασσα, οι κάτοικοι του Περάματος. Τα συμβολικά "βαφτίσια" έγιναν για να επιβεβαιώσουν πως τόσο η δημοτική αρχή όσο και ο λαός του Περάματος είναι πια αποφασισμένοι να μην αφήσουν άλλο το χρόνο να τρέχει σε βάρος τους. Αλλωστε δε φτάνει να απαιτείς τα δίκαιά σου, πρέπει και να τα διεκδικείς. Και ακριβώς αυτό κάνουν στο Πέραμα. Καταλαμβάνοντας το χώρο του "Αρμού" από την Τρίτη το μεσημέρι και στη συνέχεια δεντροφυτεύοντάς τον με σκοπό να αποτελέσει πνεύμονα ζωής για την πόλη.

Η κατάληψη συνεχίζεται για τέταρτη μέρα, στο ζωτικό για την αναβάθμιση της πόλης χώρο, τον οποίο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά εκμεταλλεύεται αυθαίρετα και μάλιστα προς όφελος των εταιρίων υγρών καυσίμων. Ο ΟΛΠ όχι μόνο μπαζώνει το χώρο του "Αρμού", αλλά δεν πληρώνει δημοτικά τέλη, άδειες υποδομής, ενώ χωρίς να έχει αρμοδιότητα φτάνει να δίνει μέχρι και άδειες οικοδόμησης.

Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα είχε ξεκινήσει να κατασκευάζει μαντρότοιχους γύρω από τις εφαπτόμενες στον "Αρμό" εταιρίες πετρελαιοειδών. Γεγονός που προκάλεσε για ακόμη μια φόρα την οργή του λαού, αφού οι εταιρίες συνεχώς επεκτείνονται σε βάρος των ελεύθερων χώρων του Περάματος. Ο περαματιώτικος λαός, που ζει διαρκώς με το φόβο του ατυχήματος στις εγκαταστάσεις των εταιριών, δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει τις αυθαιρεσίες και του ΟΛΠ σε βάρος του. Οι κάτοικοι του Περάματος μαζί με τη δημοτική αρχή, έχοντας πάρει την τύχη στα χέρια τους, διαμορφώνουν μέρα με τη μέρα τον "Αρμό" σε χώρο αναψυχής.

Στο μεταξύ η δημοτική αρχή, αποφασισμένη να πιέσει για να δοθεί άμεσα οριστική λύση, πρόκειται να συναντηθεί με τη διοίκηση του ΟΛΠ και τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρα στις 11.00 το πρωί στα γραφεία του ΟΛΠ, ενώ στη συνέχεια ο υπουργός πρόκειται να επισκεφτεί τον υπό κατάληψη χώρο.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε, στις 30 Μάρτη 1995, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ.Γεννήθηκε στο χωριό Πανυπέρι Πυλίας Μεσσηνίας το 1922. Στην Κατοχή, ήταν ΕΠΟΝίτης και υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή της Πύλου.

Διώχτηκε μετά την απελευθέρωση και εξορίστηκε στο Μακρονήσι. Ηταν μέλος του ΚΚΕ και το βοηθούσε με όσες δυνάμεις είχε.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα Παρασκευή 31 Μάρτη στις 5.30 μ.μ. από το Νεκροταφείο του Π. Ηρακλείου.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

ΚΗΔΕΙΑ

Τον λατρευτό μας πατέρα, παππού και θείο

ΗΛΙΑ ΚΟΤΤΗ

Ετών 80

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 31-3-95 και ώρα 5.00 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως νεκροταφείου Νεαπόλεως.

Τα τέκνα: Γιώργος και Ανδρομάχη Κόττη, Κυριάκος και Μαρία Ντούρου.

Ο εγγονός Ηλίας, τ' ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΓΕΩΡΓ. ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ

Συνταξιούχο Εθνικής Τράπεζας

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

Ετών 77

κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 31-3-95 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Γ Κοιμητηρίου.

Η σύζυγος: Σοφία.

Τα τέκνα: Γεώργιος και Πέπη Μπούτσικα, Δημήτριος και Ελένη Μπούτσικα, Ειρήνη Μπούτσικα.

Η αδελφή: Ελένη, χήρα Γεωργίου Βεροιοπούλου.

Τα εγγόνια: Αγγελική, Αλέξανδρος, Ευδοκία, Βασιλική.

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Περιοδεία της ΝΑΣ στον Ταύρο

Περιοδεία στο Δήμο Ταύρου θα κάνουν την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Απρίλη, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Σπύρος Χαλβατζής και Χρήστος Λαζαρίδης.Οι δύο σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας" θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με τη δημοτική αρχή και τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης στις 12.00 και με τους εργατοϋπαλλήλους του δήμου στη 1.15 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΞΥΛΑΓΑΝΗ ΡΟΔΟΠΗΣ
Ζητάνε σύνδεση με το ποτάμι

Την ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων των κατοίκων της Κοινότητας Ξυλαγανής Ροδόπης, ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός και Στρατής Κόρακας προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή τους, οι βουλευτές ζητούν τη σύνδεση του καναλιού που διασχίζει τον κάμπο με τον ποταμό Λίσσο και τη δημιουργία ταμιευτήρα νερού, καθώς και την κατασκευή του δρόμου Φαναρίου - Ιμέρου, που θα επιτρέψει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και θα διευκολύνει την πρόσβαση και αξιοποίηση των 30.000 πιο παραγωγικών στρεμμάτων που ανήκουν σε κατοίκους της Ξυλαγανής. Τέλος, αίτημα των κοινοτικών αρχών της Ξυλαγανής είναι η εκχώρηση αρμοδιότητας έκδοσης οικοδομικών αδειών για περιφράξεις και βοηθητικούς χώρους, όπως γινόταν στο παρελθόν. Οι δυο βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς τη λήψη μέτρων για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Προκλητική αξίωση βιομήχανου

Ζητάει να αφαιρεθεί το όνομα του Κώστα Λουλέ από δρόμο της πόλης

Την αξίωση γνωστού βιομηχάνου, "χορηγού" του τυρναβίτικου καρναβαλιού, ν' αφαιρέσει το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου το όνομα του Κώστα Λουλέ από κεντρικό δρόμο της πόλης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα Τυρνάβου της ΠΕΑΕΑ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην αγωνιστική πορεία του Κώστα Λουλέ, τον οποίο χαρακτηρίζει ακούραστο επαναστάτη και καθημερινό συμπαραστάτη των αγροτών της θεσσαλικής γης κι όλης της Ελλάδας. Οι αντιστασιακοί θέτουν το Δημοτικό Συμβούλιο προ των ευθυνών του και δηλώνουν ότι θα αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια μείωσης της ιστορίας του τόπου μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ