ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Διατηρείται το ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο

Ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν πολλά θέματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος.Αν και το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και ορισμένες από τις διατάξεις του περιορίζουν τη συγκέντρωσή τους, εντούτοις καίρια ζητήματα, που μεταξύ άλλων έχουν σχέση με τη συμμετοχή μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και με τις μετρήσεις θεαματικότητας, εξακολουθούν να διατηρούν το ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο.

Στις 83 σελίδες του και στα 13 άρθρα του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τους κώδικες δεοντολογίας, με τα κριτήρια για την παροχή αδειών σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με το χώρο της διαφήμισης. Στο νομοσχέδιο "καταγράφεται" το ασυμβίβαστο του ιδιοκτήτη ΜΜΕ με τη συμμετοχή του σε εταιρία δημοσίων έργων, θεσπίζεται σύστημα βαθμολόγησης για τη χορήγηση αδειών, ονομαστικοποιούνται οι μετοχές, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας θα καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο 1.000.000 την ημέρα σε "αντάλλαγμα" της χρήσης των συχνοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο πρώτο κεφάλαιο, που αφορά στην ιδιωτική τηλεόραση, περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία είναι ασυμβίβαστο να είναι κανείς ιδιοκτήτης τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού και παράλληλα μέτοχος εταιρίας δημοσίων έργων. Αναφέρεται ότι όσοι συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρίας ή κατέχουν ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνουν έργα ή προμήθειες από το δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορούν να κατέχουν ατομική επιχείρηση ή να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση εταιρίας που κατέχει άδεια τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού.

Το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τους ιδιοκτήτες συγκροτημάτων Τύπου να είναι και ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών μέσων.Προβλέπει μόνο ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι μέτοχος σε μία μόνο εταιρία, που κατέχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και με ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο 25%.

Οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών, που υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, πρέπει να είναι ονομαστικές, σύμφωνα με τους "ειδικότερους όρους και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 24 παρ. 2 και 4 του νόμου 1746/1988".

Οι άδειες ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών χορηγούνται, ανανεώνονται και ανακαλούνται με απόφαση του υπουργού Τύπου, μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ ελέγχει την προέλευση των μέσων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που ζητούν ή έχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και των μετόχων τους, ενώ ο υπουργός Τύπου μπορεί να ζητήσει από το ΕΣΡ να προβεί και σε έκτακτο ή συμπληρωματικό έλεγχο. Για το σκοπό αυτό το ΕΣΡ και ο υπουργός μπορούν να ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει έλεγχο και να τους κοινοποιεί όλα τα σχετικά στοιχεία. Οι άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών χορηγούνται και ανανεώνονται για 7 χρόνια. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν όμως ήδη πάρει άδεια, οι άδειες εξακολουθούν να ισχύουν για διάστημα δύο ετών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τέλος, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοφωνικών σταθμών ισχύει ό,τι και για την τηλεόραση. Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει μόνο μία άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού.

ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Μετ' εμποδίων στην τελική ευθεία

Απεργούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Προεδρίας

Στην τελική ευθεία, αλλά με πολλά εμπόδια, έχει εισέλθει η διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού της 8ης και 9ης Απρίλη, το επόμενο Σαββατοκύριακο, για την πρόσληψη 3.074 μόνιμων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.

Στα προβλήματα που υπάρχουν με την ανεύρεση βαθμολογητών, προστίθενται τώρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Προεδρίας, οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους την ερχόμενη βδομάδα, με 24ωρη απεργία την Τρίτη και 48ωρη Πέμπτη και Παρασκευή, παραμονές, δηλαδή, του γραπτού διαγωνισμού. Βασικό αίτημα είναι η μισθολογική εξομοίωσή τους με υπαλλήλους άλλων υπουργείων (Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας), το οποίο μεταφράζεται σε καταβολή επιδόματος 40 - 70.000 δραχμών σε όλους τους υπαλλήλους. Αν και δεν έχει αποφασιστεί η διεκδίκηση των αιτημάτων τους να συνδεθεί με το "μπλοκάρισμα" της προετοιμασίας του γραπτού διαγωνισμού, ωστόσο, συνδικαλιστικοί κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό να γίνει τις επόμενες μέρες.

Η ηγεσία του υπουργείου Προεδρίας, από τη μεριά της, διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξουν επιπτώσεις στη διεξαγωγή του γραπτού διαγωνισμού, γιατί έχει τρόπους, όπως υποστηρίζει, να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα προκύψουν από την απεργία των υπαλλήλων. Μια βδομάδα, όμως, πριν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού το υπουργείο Προεδρίας δεν έχει καταφέρει να δώσει στη δημοσιότητα τα κέντρα που θα εξεταστούν οι πάνω από εκατό χιλιάδες υποψήφιοι, παίζοντας κυριολεκτικά με την αγωνία τους και βάζοντας σε δοκιμασία το κύρος του διαγωνισμού.

Γενική Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Την Τετάρτη 5-4-95 στις 5.30 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων

Το Γενικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 5-4-95 στις 5.30 μ.μ.,στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος), με θέματα της ημερήσιας διάταξης: "1. Απολογισμός του απερχόμενου Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου, και 2. Εκλογή νέου Γενικού Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής".

Στη Γενική Συνέλευση μπορούν να συμμετάσχουν τα τακτικά μέλη του Συνδέσμου που έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους για το 1995.

Το Γενικό Διοικητικό Συμβούλιο κάνει έκκληση σε όσα μέλη του Συνδέσμου επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα για το Γενικό Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή να το δηλώσουν με αίτησή τους προς το απερχόμενο ΓΔΣ. Η υποβολή των αιτήσεων και η καταβολή των συνδρομών θα γίνεται στα γραφεία του Συνδέσμου καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από 5-8 μ.μ.

Η παρουσία όλων των μελών κατά την έναρξη των εργασιών θεωρείται απαραίτητη. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει ως τις 9 μ.μ.

Ζητούν διχοτόμηση του Αιγαίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται συντονισμένη επιχείρηση, των ΝΑΤΟικών "συμμάχων", άσκησης πιέσεων στην Ελλάδα για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, και ειδικότερα αυτών που αφορούν το θέμα της λειτουργίας των ΝΑΤΟικών στρατηγείων στη Λάρισα και του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου. Οι τελευταίες εξελίξεις, οι προτάσεις που κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση από κοινού οι πρεσβευτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η όποια διευθέτηση θα είναι σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, είναι τόσο προκλητικά τα όσα προτείνονται, ώστε χτες ο υπουργός Αμυνας, Γερ. Αρσένης, αναγκάστηκε να τα χαρακτηρίσει απαράδεκτα, σημειώνοντας ότι βάζουν σε ίδια μοίρα την Ελλάδα και την Τουρκία, δηλαδή, δικαιώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Ο δε υφυπουργός, Ν. Κουρής, τόνισε μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας, ότι οι προτάσεις αυτές "είναι οι χειρότερες των τελευταίων ετών" και ότι οδηγούν σε διχοτομική λύση στον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου. Και παρομοίασε τη λύση αυτή με τη Συνθήκη της Ζυρίχης για το Κυπριακό, πάνω στην οποία στηρίχτηκε νομικά η τουρκική εισβολή το 1974.

Αλλη πολιτική

"Λάθος" πόρτα χτύπησε χτες ο αρχηγός της ΝΔ, ζητώντας την παραίτηση και αντικατάσταση του πρωθυπουργού, ως διέξοδο από την κατάσταση της δήθεν ακυβερνησίας, που υποτίθεται πως ευθύνεται για όλα τα κακά της χώρας. Και το λάθος, βέβαια, γίνεται συνειδητά και εξεπίτηδες.

Ο Μ. Εβερτ γνωρίζει πολύ καλά, ότι δε φταίει καμιά ακυβερνησία. Κυβέρνηση υπάρχει και εφαρμόζει τη γνωστή σε όλους, κοινοτικής έμπνευσης, αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή, ακριβώς, η τελευταία είναι και η καθοριστική αιτία των πολλών και ραγδαία οξυνόμενων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Μια πολιτική, με την οποία ο Μ. Εβερτ και η ΝΔ, όπως και η Πολιτική Ανοιξη και ο "ΣΥΝ", είναι βασικά σύμφωνοι.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τις διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού και καπήλευσης των δίκαιων αγώνων και της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας. Οι αγρότες, οι ΕΒΕ, οι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οικοδόμοι, οι συνταξιούχοι - για να αναφερθούμε μόνο σε όσους εκφράζουν συγκεκριμένα και πρακτικά τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματά τους τις μέρες αυτές - δε ζητάνε μια απλή εναλλαγή προσώπων στις πρωθυπουργικές και υπουργικές καρέκλες. Ούτε "ν' αλλάξει ο Μανωλιός, φορώντας τα ρούχα αλλιώς". Αλλη πολιτική απαιτούν. Πολιτική προς όφελος του λαού και όχι των μεγάλων συμφερόντων, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και όχι των πολυεθνικών και των καρεκλοκένταυρων των Βρυξελλών.

Και ας είναι σίγουρος ο Μ. Εβερτ, ότι οι λαϊκοί αγώνες θα συνεχίζονται και θα δυναμώνουν, μέχρι να επιβάλουν αυτή την αλλαγή.

Μ. ΕΒΕΡΤ
Δημαγωγία και "ευθύνη"

Στην "ανικανότητα της κυβέρνησης" να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, επέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ,τις ευθύνες για την "έκρυθμη κατάσταση" που έχει δημιουργηθεί. Δε δίστασε, όμως, να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αν ο πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου... προτού παραιτηθεί και αντικατασταθεί, συγκαλέσει, υπό την προεδρία του σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Αφού επέκρινε την κυβέρνηση γιατί αρνήθηκε τις προτάσεις διαλόγου που της υπέδειξε, καθώς και την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για σήμερα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για ανικανότητα να συντονίσει, με αποτέλεσμα "να έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση, που κάνει καθημερινές επιπολαιότητες (!) και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό".

Μετά από αυτά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να ορίσει αντικαταστάτη του. Προηγουμένως, όμως, του ζήτησε να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να αντιμετωπιστεί η "έκρυθμη κατάσταση". Καταλήγοντας, απείλησε ότι η ΝΔ δε θα αφήσει την κατάσταση να διαιωνίζεται, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει τι προτίθεται να κάνει σε αυτή την κατεύθυνση.

  • Απαντώντας στον Μ. Εβερτ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Βενιζέλος,τον κατηγόρησε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις καταλήψεις των εθνικών δρόμων, δε βοηθά στην εκτόνωση και υποδαυλίζει την ένταση. Γενικότερα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ "κήρυγμα ανταρσίας", προφανώς γιατί δεν ανέλαβε να γίνει "χαλίφης στη θέση του χαλίφη".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ