Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ
Διατηρείται το ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο

Ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν πολλά θέματα που έχουν σχέση με τη διαφάνεια και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ, με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος.Αν και το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και ορισμένες από τις διατάξεις του περιορίζουν τη συγκέντρωσή τους, εντούτοις καίρια ζητήματα, που μεταξύ άλλων έχουν σχέση με τη συμμετοχή μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και με τις μετρήσεις θεαματικότητας, εξακολουθούν να διατηρούν το ομιχλώδες τηλεοπτικό τοπίο.

Στις 83 σελίδες του και στα 13 άρθρα του, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τους κώδικες δεοντολογίας, με τα κριτήρια για την παροχή αδειών σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με το χώρο της διαφήμισης. Στο νομοσχέδιο "καταγράφεται" το ασυμβίβαστο του ιδιοκτήτη ΜΜΕ με τη συμμετοχή του σε εταιρία δημοσίων έργων, θεσπίζεται σύστημα βαθμολόγησης για τη χορήγηση αδειών, ονομαστικοποιούνται οι μετοχές, ενώ οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας θα καταβάλλουν στο ελληνικό δημόσιο 1.000.000 την ημέρα σε "αντάλλαγμα" της χρήσης των συχνοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο πρώτο κεφάλαιο, που αφορά στην ιδιωτική τηλεόραση, περιλαμβάνεται διάταξη, σύμφωνα με την οποία είναι ασυμβίβαστο να είναι κανείς ιδιοκτήτης τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού και παράλληλα μέτοχος εταιρίας δημοσίων έργων. Αναφέρεται ότι όσοι συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρίας ή κατέχουν ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνουν έργα ή προμήθειες από το δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορούν να κατέχουν ατομική επιχείρηση ή να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση εταιρίας που κατέχει άδεια τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού.

Το νομοσχέδιο δεν περιορίζει τους ιδιοκτήτες συγκροτημάτων Τύπου να είναι και ιδιοκτήτες ηλεκτρονικών μέσων.Προβλέπει μόνο ότι κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να είναι μέτοχος σε μία μόνο εταιρία, που κατέχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και με ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο 25%.

Οι μετοχές των ανωνύμων εταιριών, που υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού, πρέπει να είναι ονομαστικές, σύμφωνα με τους "ειδικότερους όρους και τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 24 παρ. 2 και 4 του νόμου 1746/1988".

Οι άδειες ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών χορηγούνται, ανανεώνονται και ανακαλούνται με απόφαση του υπουργού Τύπου, μετά από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ ελέγχει την προέλευση των μέσων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που ζητούν ή έχουν άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και των μετόχων τους, ενώ ο υπουργός Τύπου μπορεί να ζητήσει από το ΕΣΡ να προβεί και σε έκτακτο ή συμπληρωματικό έλεγχο. Για το σκοπό αυτό το ΕΣΡ και ο υπουργός μπορούν να ζητούν από την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει έλεγχο και να τους κοινοποιεί όλα τα σχετικά στοιχεία. Οι άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών χορηγούνται και ανανεώνονται για 7 χρόνια. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν όμως ήδη πάρει άδεια, οι άδειες εξακολουθούν να ισχύουν για διάστημα δύο ετών από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τέλος, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ραδιοφωνικών σταθμών ισχύει ό,τι και για την τηλεόραση. Κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο μπορεί να κατέχει μόνο μία άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ