Παρασκευή 31 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε ιδιώτες και η ενοποίηση

"Απαράδεκτη η ιδιωτικοποίηση της προστασίας των αρχαιολογικών χώρων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων του ΥΠΠΟ

Στη λεγόμενη "ιδιωτική πρωτοβουλία", με σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας,παραδίδουν ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΠΟ το έργο της ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων.Χωρίς αιδώ, παραχωρούν σε ιδιώτες όχι μόνο τα κονδύλια του 2ου πακέτου, αλλά και ένα σημαντικότατο "κομμάτι" της αρμοδιότητας του ΥΠΠΟ: την προστασία και ανάδειξη της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Ηδη, μπροστά σε αυτό το σχέδιο υπεξαίρεσης, στην ουσία του κύριου λόγου ύπαρξης και ρόλου του ΥΠΠΟ, το Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων του ΥΠΠΟ εκφράζει την αντίθεσή του, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του: "Η σύσταση ΑΕ οδηγεί σε απαράδεκτη ιδιωτικοποίηση της προστασίας, που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Διασπά το φορέα προστασίας του ΥΠΠΟ και δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, που μπορεί να οδηγήσει σε επαναλήψεις και τελικά διάλυση του ίδιου του ΥΠΠΟ. Και αυτό γιατί οι μελέτες και τα έργα κάθε φορά θα μπορούν να αθροίζονται σε ενότητες και να αποκόπτονται από το φορέα προστασίας που είναι το ΥΠΠΟ, ο οποίος δε θα μετέχει ούτε σε απλή εποπτεία".

Συγκεκριμένα, ο νόμος 2229/94,που αναφέρεται στη διατήρηση της Κοινοτικής Οδηγίας 92/50 για τις μελέτες, προβλέπει ότι για έργα με συνολικό κόστος πάνω από 25 δισ. ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρία. Ωστόσο, το Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων, δεδομένου ότι η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων προβλέπει ένα σύνολο έργων διαφορετικών μεταξύ τους, ως προς τη φύση και τη θέση τους, πιστεύει ότι "ο νόμος 2229/94 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εφόσον κανένα αυτοτελές έργο δεν έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 20 δισεκατομμυρίων".

Παρ' όλα αυτά το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΠΟ εσκεμμένα αθροίζουν τα έργα, με συνολικό κόστος πάνω από 45 δισ., προκειμένου να εφαρμόσουν το νόμο και τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να βάλουν στο "χορό" της ιδιωτικοποίησης ένα ακόμη μεγάλο έργο.

Το Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων επισημαίνει: "Η αρμοδιότητα για το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να μεταβιβαστεί από τον υφυπουργό ή τον υπουργό Πολιτισμού σε άλλον φορέα, εφόσον έχει γίνει εξουσιοδότηση στον υφυπουργό Πολιτισμού, με βάση την υπ' αριθμόν 4637/94 απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτισμού".

Ετσι, οι τεχνικοί επιστήμονες του ΥΠΠΟ μέσω του σωματείου τους θα προσφύγουν σε κάθε νόμιμο μέσον,για "να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά και να περιφρουρηθούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ