ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ
Ανύπαρκτοι οι προληπτικοί έλεγχοι

Καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαστηριακών γιατρών

Ευθύνες στην πολιτεία για την ανυπαρξία προληπτικού μικροβιολογικού ελέγχου στις βιομηχανίες εμφιάλωσης νερού, παρασκευής και συσκευασίας τροφίμων, επιρρίπτει η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών. Μάλιστα, καταγγέλλει την πολιτεία ότι "λειτουργεί πάντα κατασταλτικά σε ζητήματα δημόσιας υγείας και ποτέ προληπτικά".

Τα παραπάνω αναφέρει η Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απόσυρση από την αγορά του εμφιαλωμένου νερού της εταιρίας "Σάριζα" και την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου εμφιάλωσης, μετά τον εντοπισμό αρχικά εντεροκόκκου και στη συνέχεια ψευδομονάδας στο νερό. Σημειώνεται, ότι οι επιστήμονες του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας συνεχίζουν να εξετάζουν εκατοντάδες δείγματα εμφιαλωμένου νερού απ' όλη τη χώρα, ενώ τουλάχιστον άλλες δώδεκα εταιρίες εμφιάλωσης βρίσκονται αυτή την περίοδο στο μικροσκόπιο.

Η Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών καταγγέλλει ότι σε καμία εταιρία εμφιάλωσης νερού, παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών και ποτών, κατασκευής και συσκευασίας τροφίμων, φαρμάκων και ορών, δεν εποπτεύει ειδικός μικροβιολόγος. Επισημαίνει ότι ο μικροβιολόγος είναι ο μόνος επιστήμονας που υπεύθυνα μπορεί να ελέγχει τις συνθήκες υγιεινής, διενεργώντας και τους εκάστοτε ενδεικνυόμενους προληπτικούς μικροβιολογικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της παραγωγής και πριν τα προϊόντα κυκλοφορήσουν στην αγορά."Αντίθετα - τονίζει - σε όλες τις βιομηχανίες θα βρούμε "μικροβιολογικά εργαστήρια" στελεχωμένα με άσχετους, με το γνωστικό αντικείμενο της μικροβιολογίας, επιστήμονες όπως χημικούς ή τεχνολόγους αποφοίτους των ΤΕΙ που υπογράφουν (;) την καταλληλότητα του προϊόντος από μικροβιολογικής απόψεως".

Η Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών ζητά από την πολιτεία να επιβάλει στις βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, ποτών και φαρμάκων μικροβιολογικούς ελέγχους από επιστήμονες που κατέχουν τη μικροβιολογία, "πριν βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα ομαδικών μικροβιολογικών προσβολών".

Μαριχουάνα στοπ

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ εναντίον του Εθισμού στα Ναρκωτικά δημοσιεύτηκε στα χτεσινά "Νέα".

Η μακρόχρονη χρήση μαριχουάνας, αναφέρει η μελέτη, προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, τέτοιες που κάνουν τους χρήστες ευάλωτους στον εθισμό σκληρών ναρκωτικών και στα οινοπνευματώδη ποτά. Με τη μελέτη αυτή "συμφωνούν και τα αποτελέσματα δύο χωριστών ερευνών από διαφορετικές ομάδες επιστημόνων, οι οποίοι τονίζουν ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η μαριχουάνα μπορεί να λειτουργήσει ως το "κατώφλι", που περνώντας το οι χρήστες είναι πιθανόν να εξαρτηθούν από άλλα σκληρότερα ναρκωτικά".

Αυτές οι διαπιστώσεις, δημοσιευμένες στην πιο έγκυρη ιατρική επιθεώρηση του κόσμου "Science", έρχονται να δικαιώσουν τους επιστήμονες που μάχονται με συνέπεια ενάντια στα ναρκωτικά και προκρίνουν την απεξάρτηση ως μονόδρομο για την απαγκίστρωση των νέων απ' την εξαθλίωση των ψευδαισθήσεων.

***

Σε πολιτικό επίπεδο οι διαπιστώσεις αυτές δικαιώνουν το ΚΚΕ που με σταθερότητα τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση.

Το ΚΚΕ είχε επισύρει τη μήνι διαφόρων κύκλων και εντύπων για την επιμονή του να θέλει τους νέους ελεύθερους από ουσίες, καθώς και για τη σκληρή κριτική προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ του διαχωρισμού μαλακών και σκληρών ναρκωτικών και ζήτησε την ελεύθερη καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες για ιδιωτική χρήση. Ακόμα περηφανεύτηκε ότι ως φοιτητής στην Αμερική κάπνισε και μαριχουάνα.

Στο ερώτημα γιατί υποστηρίζει το διαχωρισμό των μαλακών - όπως η μαριχουάνα - από τα σκληρά ναρκωτικά, ο Γ. Παπανδρέου απαντά: "Διότι η αλήθεια είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμησή τους! Η αλήθεια για τα μαλακά ναρκωτικά μπορεί να διαλύσει το γενικότερο "μύθο", ο οποίος όσο υπάρχει ωφελεί μόνο τη μαφία που τα διακινεί".

***

Ισως ο "κ. Γ. Παπανδρέου, αμερικανοσπουδαγμένος, έχει προδήλως άλλες ψυχικές καταβολές από εκείνες που έχει ένας συνομήλικός του Ελλην. Και σε θέματα τέτοια ο ψυχισμός, πέραν των διδαγμάτων της Επιστήμης, παίζει και αυτός σπουδαίο ρόλο", όπως έγραψε το "Βήμα" (25.5.1997).

Τώρα, ποια είναι η αλήθεια; Τα διδάγματα της επιστήμης ή ο "μύθος" του κ. Παπανδρέου και των συν αυτώ περί του αβλαβούς των μαλακών ναρκωτικών και της απαλλαγής - με τη νομιμοποίηση - των χρηστών απ' τα κυκλώματα των ναρκωτικών;

Κάθε νουνεχής άνθρωπος - που δεν έχει υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο - είναι φυσικό να δεχτεί τις διαπιστώσεις των επιστημόνων.

Γ. Μ.

Οχι στην αλόγιστη οικοδόμηση

Δεν αφήνει να συνεχιστεί η αλόγιστη οικοδόμηση στο Δήμο Φιλοθέης το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ανέστειλε προσωρινά οικοδομική άδεια για τετραώροφη οικοδομή ύψους 15 μέτρων που εκδόθηκε από την Πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής.

Η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής στηριζόμενη στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τις 27.1.1997 εξέδωσε την επίμαχη οικοδομική άδεια. Ωστόσο, με πρόσφατη απόφαση του Νομάρχη Αθηνών (27 Γενάρη 1997) στη Φιλοθέη απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομών ύψους πάνω από 11 μέτρα. (Για τον τομέα 1 ανώτερο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 11 μέτρα και τον τομέα 2 τα 8 μέτρα).

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Δήμος Φιλοθέης και κάτοικοι της περιοχής, όπου το δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά την επίμαχη οικοδομική άδεια, αν και έχει αρχίσει η εκσκαφή των θεμελίων.

Αίτηση αναίρεσης απ' το Ιδρυμα Ωνάση

Να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών κατά το σκέλος που απάλλαξε τον Τιερί Ρουσέλ για ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία και μετέτρεψε τη συκοφαντική σε απλή δυσφήμιση, ζητάει το προεδρείο του Ιδρύματος Ωνάση με αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε χτες στον Αρειο Πάγο.

Στην αίτηση οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζουν ότι η αιτιολογία του βουλεύματος είναι "βαρύτατα αντιφατική και ανύπαρκτη" με συνέπεια να δημιουργούνται αντιφάσεις.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζουν ότι με τις κατηγορίες που έχει απαγγείλει ο Τ. Ρουσέλ ότι δήθεν η τιμή των δεξαμενόπλοιων είχε επιβαρυνθεί με τις μίζες που έδωσαν στο προεδρείο του Ιδρύματος Ωνάση, το βούλευμα δέχεται ότι η περίπτωση αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι στόχος της μήνυσης εναντίον του προεδρείου από τον Ρουσέλ, ήταν η συκοφάντησή τους με σκοπό να πετύχει την απομάκρυνσή τους. Εντούτοις, σε άλλο σημείο του βουλεύματος γίνεται λόγος για καλόπιστη πεποίθηση του Ρουσέλ ότι όσα είχε καταγγείλει ήταν αληθινά, πράγμα που καθιστά το βούλευμα αναιρετέο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ο Γ. Κουρής θα πληρώσει το πρόστιμο

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είχε επιβάλει πρόστιμο 20 εκατ. δραχμών στο "Κανάλι 5" για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο τον Οκτώβρη του 1996 και είχε επικυρωθεί από τον υπουργό Τύπου

Αμεσα θα πρέπει να καταβάλει ο Γ. Κουρής, ιδιοκτήτης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Κανάλι 5", το χρηματικό πρόστιμο των 20 εκατομμυρίων που του έχει επιβληθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ' αριθμό 509/1997 απόφασή του απέρριψε σχετική αίτηση του ιδιοκτήτη του σταθμού.

Στο σκεπτικό του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναφέρεται ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιβάλλεται η άμεση και επίκαιρη εκτέλεση των πράξεων με τις οποίες επιβάλλονται οι κυρώσεις, πράγμα που απορρέει από το άρθρο 2 του Συντάγματος, αλλά και από τις διατάξεις του νόμου 2328/1995. Μάλιστα το δικαστήριο τεκμηριώνοντας την απόφασή του επισημαίνει ότι οι παραπάνω συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις εμποδίζουν την αποδοχή της αίτησης των υπευθύνων του τηλεοπτικού σταθμού, ανεξάρτητα τη βλάβη που ενδεχομένως υφίσταται η αιτούσα εταιρία.

Το πρόστιμο των 20 εκατομμυρίων δραχμών είχε επιβληθεί από το ΕΣΡ για τη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο, στις 6.10.1996, ενώ είχε επικυρωθεί και από τον υπουργό Τύπου.

Οι υπεύθυνοι του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού "Κανάλι 5" προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζητούσαν την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του ΕΣΡ για το πρόστιμο. Ανάλογα πρόστιμα είχαν επιβληθεί πρόσφατα και στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΜΕGΑ, ΑΝΤΕΝΑ και ΣΚΑΪ.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι διαφημιστικά σεξουαλικά μηνύματα υπάρχουν καθημερινά στις σελίδες αρκετών ημερήσιων εφημερίδων και θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς να πάρουν κάποια μέτρα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ