Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαριχουάνα στοπ

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ εναντίον του Εθισμού στα Ναρκωτικά δημοσιεύτηκε στα χτεσινά "Νέα".

Η μακρόχρονη χρήση μαριχουάνας, αναφέρει η μελέτη, προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, τέτοιες που κάνουν τους χρήστες ευάλωτους στον εθισμό σκληρών ναρκωτικών και στα οινοπνευματώδη ποτά. Με τη μελέτη αυτή "συμφωνούν και τα αποτελέσματα δύο χωριστών ερευνών από διαφορετικές ομάδες επιστημόνων, οι οποίοι τονίζουν ότι υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η μαριχουάνα μπορεί να λειτουργήσει ως το "κατώφλι", που περνώντας το οι χρήστες είναι πιθανόν να εξαρτηθούν από άλλα σκληρότερα ναρκωτικά".

Αυτές οι διαπιστώσεις, δημοσιευμένες στην πιο έγκυρη ιατρική επιθεώρηση του κόσμου "Science", έρχονται να δικαιώσουν τους επιστήμονες που μάχονται με συνέπεια ενάντια στα ναρκωτικά και προκρίνουν την απεξάρτηση ως μονόδρομο για την απαγκίστρωση των νέων απ' την εξαθλίωση των ψευδαισθήσεων.

***

Σε πολιτικό επίπεδο οι διαπιστώσεις αυτές δικαιώνουν το ΚΚΕ που με σταθερότητα τάσσεται ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση.

Το ΚΚΕ είχε επισύρει τη μήνι διαφόρων κύκλων και εντύπων για την επιμονή του να θέλει τους νέους ελεύθερους από ουσίες, καθώς και για τη σκληρή κριτική προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ του διαχωρισμού μαλακών και σκληρών ναρκωτικών και ζήτησε την ελεύθερη καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες για ιδιωτική χρήση. Ακόμα περηφανεύτηκε ότι ως φοιτητής στην Αμερική κάπνισε και μαριχουάνα.

Στο ερώτημα γιατί υποστηρίζει το διαχωρισμό των μαλακών - όπως η μαριχουάνα - από τα σκληρά ναρκωτικά, ο Γ. Παπανδρέου απαντά: "Διότι η αλήθεια είναι ο μόνος τρόπος για την καταπολέμησή τους! Η αλήθεια για τα μαλακά ναρκωτικά μπορεί να διαλύσει το γενικότερο "μύθο", ο οποίος όσο υπάρχει ωφελεί μόνο τη μαφία που τα διακινεί".

***

Ισως ο "κ. Γ. Παπανδρέου, αμερικανοσπουδαγμένος, έχει προδήλως άλλες ψυχικές καταβολές από εκείνες που έχει ένας συνομήλικός του Ελλην. Και σε θέματα τέτοια ο ψυχισμός, πέραν των διδαγμάτων της Επιστήμης, παίζει και αυτός σπουδαίο ρόλο", όπως έγραψε το "Βήμα" (25.5.1997).

Τώρα, ποια είναι η αλήθεια; Τα διδάγματα της επιστήμης ή ο "μύθος" του κ. Παπανδρέου και των συν αυτώ περί του αβλαβούς των μαλακών ναρκωτικών και της απαλλαγής - με τη νομιμοποίηση - των χρηστών απ' τα κυκλώματα των ναρκωτικών;

Κάθε νουνεχής άνθρωπος - που δεν έχει υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο - είναι φυσικό να δεχτεί τις διαπιστώσεις των επιστημόνων.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ