Τετάρτη 20 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μετατρέπουν έναν σπάνιο υδροβιότοπο σε γήπεδο γκολφ!

"Σκοπός της δημιουργίας γηπέδου γκολφ είναι η προσέλκυση διαφοροποιημένης τουριστικής πελατείας, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη συναλλαγματική απόδοση και βελτιωμένη χρονική κατανομή της ζήτησης"! Ετσι απαντά ο ΕΟΤ στις επισημάνσεις για την επιχειρούμενη τεράστια οικολογική καταστροφή

Ενας σπάνιος υδροβιότοπος στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής κινδυνεύει να μετατραπεί σε... γήπεδο του γκολφ, μετά τα "φιλόδοξα" σχέδια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και της άμεσα ενδιαφερόμενης ξενοδοχειακής μονάδας "ΣΑΝΗ ΑΕ".

Το "έργο" αυτό - θα κατασκευαστεί στον έναν από τους δύο υδροβιότοπους που υπάρχουν στην περιοχή και θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ - πέρα από το ότι θα αλλοιώσει τελείως το τοπίο και θα καταστρέψει ολοκληρωτικά τον έναν υδροβιότοπο, θα υποβαθμίσει ταυτόχρονα το όλο οικοσύστημα. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι τα γήπεδα γκολφ είναι από τις πιο υδροβόρες δραστηριότητες του ανθρώπου και η γειτονική περιοχή της Νέας Ποτίδαιας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με την ποιότητα του νερού της, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μείωσης της ποσότητας και υποβάθμισης της ποιότητας του νερού του υδροφόρου ορίζοντα της Νέας Φώκαιας...

Τους παραπάνω κινδύνους εξέφρασε στον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου και στον γραμματέα της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ Νίκο Παρθενιώτη- οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Νέα Φώκαια ως επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος - ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φώκαιας Θ. Καραδήμος.Ο πρόεδρος της Νέας Φώκαιας, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καταγγέλλουν ότι η μετατροπή του υδροβιότοπου σε γήπεδο του γκολφ δεν είναι παρά το κερασάκι στην τούρτα των καταπατήσεων της ξενοδοχειακής μονάδας "ΣΑΝΗ ΑΕ" και του ιδιοκτήτη της, Α. Ανδρεάδη,που εδώ και 30 χρόνια επιβουλεύεται αμφισβητούμενες περιοχές δασών. Κόβει δέντρα, χτίζει βίλες, ανοίγει δρόμους. Εκεί όπου, σύμφωνα με τους παλιότερους, υπήρχε το πιο πυκνό δάσος της περιοχής, σήμερα υπάρχουν ιδιόκτητες πισίνες και γκαζόν...

Και ελικοδρόμιο!

Ταυτόχρονα, το Κοινοτικό Συμβούλιο καταγγέλλει ότι στόχος του Α. Ανδρεάδη είναι να κατασκευάσει ένα χαμηλών προδιαγραφών γήπεδο του γκολφ, με απώτερο σκοπό την καταπάτηση και του δεύτερου παράκτιου υδροβιότοπου της Νέας Φώκαιας, όπου φιλοδοξεί να κατασκευάσειελικοδρόμιο! Καταγγέλλει, επίσης, ότι ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα της "ΣΑΝΗ" είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη της Σάνης, ενώ υπάρχουν και βάσιμες υποψίες ότι κάποια από τις κτιριακές μονάδες είναι χτισμένη πάνω στον πανάρχαιο ναό της Αρτέμιδος!

Απ' την άλλη πλευρά ο ΕΟΤ, απαντώντας στο αίτημα της κοινότητας να ακυρωθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ, προκλητικά δηλώνει: "Σκοπός της δημιουργίας γηπέδου γκολφ είναι η προσέλκυση διαφοροποιημένης τουριστικής πελατείας, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη συναλλαγματική απόδοση και βελτιωμένη χρονική κατανομή της ζήτησης"! Η πρόκληση συνεχίζεται, αφού σε άλλη επιστολή του υποστηρίζει ότι"καμία υπηρεσία δεν έχει αντίρρηση για τη συγκεκριμένη αξιοποίηση".

Ξεκάθαρη θέση, όμως, δεν παίρνει ο νομάρχης Χαλκιδικής κ. Βασιλάκης.Ενώ σε μια συνέντευξή του δηλώνει ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού είναι ο χαμηλός υδάτινος πόρος και η μοναδική λύση είναι η κατασκευή τεχνητών λιμνοδεξαμενών", σε άλλη συνέντευξή του αποδέχεται την κατασκευή του γηπέδου "αν τελικά αποδειχθεί από τη "ΣΑΝΗ ΑΕ" ότι δε θα τεθεί σε κίνδυνο ο υδροβιότοπος". Παραβλέπει, ωστόσο, ότι ο υδροβιότοπος είναι μια φυσική και ανέξοδη δεξαμενή νερού.

Θα χαθούν σπάνια είδη πτηνών

Είναι αξιοσημείωτο πως, αν υποστεί βλάβες ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος, δεκάδες σπάνια είδη πτηνών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σε εθνικό επίπεδο.

Κι αυτό γιατί ο υδροβιότοπος της Νέας Φώκαιας είναι μέρος ενός οικοσυστήματος που αποτελείται από δύο επιμέρους παράκτιους υδροβιότοπους, παράκτιο δάσος και αμμοθινικά συστήματα με σημαντικό βοτανικό ενδιαφέρον και πλούσια ορνιθοπανίδα. Καταγράφεται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υδροβιοτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ενώ πρόκειται να ενταχθεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδος (ΣΠΠΕ). Εως τώρα έχουν καταγραφεί 93 είδη πουλιών, 27 από τα οποία υπάγονται στα υπό διατήρηση άγρια πτηνά. Δύο μάλιστα από αυτά, η "Βαρβάρα" και ο "Καλαμοκάνας", είναι βέβαιο πως θα εξαφανιστούν σε εθνικό επίπεδο αν υποστεί βλάβες ο υδροβιότοπος της Νέας Φώκαιας.

Τους παραπάνω κινδύνους υποστηρίζει και το Δασαρχείο Κασσάνδρας. Επίσης, ο δασολόγος Κ. Δουλγερίδης,μετά από επιτόπια αυτοψία που πραγματοποίησε, αναφέρει ότι αν κατασκευαστεί γκολφ στη θέση του υδροβιότοπου, η περιοχή θα στερηθεί αμέσως μια τεράστια ποσότητα νερού που εμπλουτίζει τόσο τα επιφανειακά όσο και τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα. Τα νερά που συλλέγονται εκεί, επισημαίνει ο Κ. Δουλγερίδης, θα μετατοπιστούν σε άλλες περιοχές καταστρέφοντας γόνιμες εκτάσεις ή θα οδηγηθούν στη θάλασσα. "Και στις δύο περιπτώσεις θα επέλθει μία ανισορροπία, τα αποτελέσματα της οποίας δεν είναι προβλέψιμα, αφού δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον από την επέμβαση αυτή", τονίζει.

Πάντως, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους, το οργανωμένο σχέδιο καταστροφής της λίμνης. Οι δύο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Πολιτισμού "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προστατευτεί ο υδροβιότοπος, να ανακληθεί αμέσως το εγκληματικό σχέδιο του ΕΟΤ, να αντιμετωπιστεί του πρόβλημα της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα σ' ολόκληρη την περιοχή της Κασσάνδρας και τέλος τι πρόκειται να γίνει ώστε να αναδειχτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ