ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χάρες...

ΔΙΚΙΟ... έχει ο κύριος Ετσεβίτ, αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και πρωταγωνιστής της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το 1974. Χάρη χρωστάει η Ελλάδα στην Τουρκία, αφού η δεύτερη δεν κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη, το 1922.***

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι η... χάρη αυτή ήρθε, ως... φυσικό επακόλουθο της... χάρης που έκαναν οι τότε Ελληνες κυβερνώντες στους μεγάλους "εταίρους" και "συμμάχους" και οδήγησαν την Ελλάδα στη γνωστή σε όλους μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή.

***

Αλλωστε, το ίδιο έγινε και στην Κύπρο. Χάρη... στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ αποτελούσε το πραξικόπημα των Απριλιανών δικτατόρων στην Κύπρο. Ε, πώς να μη την ανταποδώσει μετά κι ο Ετσεβίτ; Δεν κατέλαβε ο άνθρωπος όλη την Κύπρο, αλλά τη μισή...

***

ΑΣΤΡΑΨΕ και βρόντησε και πάλι ο πρόεδρος της Βουλής. Τη φορά αυτή, οι βολές του δεν είχαν στόχο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, αλλά όσους εκ των υποψηφίων βουλευτών παρέβησαν τη σχετική, με την (α)διαφάνεια των εκλογικών εξόδων νομοθεσία.

***

Μοίρασε, λοιπόν, σε μερικές χιλιάδες υποψήφιους βουλευτές διάφορα χρηματικά πρόστιμα από μισό έως τρία περίπου εκατομμύρια δραχμές.

***

Δε λέμε, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, και να ήθελε δεν μπορούσε να κάνει και τίποτε άλλο ο πρόεδρος της Βουλής. Το γεγονός, όμως, πως ανάμεσα στους 2.500 περίπου παραβάτες υπάρχουν κανα δυο δεκάδες μόνο εν ενεργεία βουλευτές τα λέει όλα...

***

ΤΕΛΙΚΑ ποιος έχει τον άγιο και πού βρίσκεται το θαύμα; Για τα χτεσινά πρωτοσέλιδα του "Εθνους" και της "Ελευθεροτυπίας" μιλάμε. Το πρώτο "ισχυρίζεται" πως "από θαύμα σώθηκε η ιδιαιτέρα του Παπαθεμελή", ενώ το δεύτερο "αποφαίνεται", πως "άγιο" είχε ο Στέλιος Παπαθεμελής τον πολιούχο Θεσσαλονίκης Δημήτριο τον Μυροβλύτη.

***

Φτάνει ρε παιδιά, τα μπερδέματα, που υπάρχουν με τους τσακωμούς στην Ιερά Σύνοδο, με τις διαμάχες του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδας και όλα τα συναφή. Αν μπερδέψουμε και τα θαύματα και τους αγίους, δε θα βρίσκουμε άκρη, ούτε στον αιώνα τον άπαντα...

Ερωτηματικά

Τουλάχιστον ερωτηματικά προκαλεί η στάση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνη στο θέμα της - στην καλύτερη περίπτωση - επίμαχης μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Της μονάδας, δηλαδή, που ακόμα και κυβερνητικά στελέχη βλέπουν πλέον με καχυποψία, για να μην πούμε για μια σειρά φορείς και αρμοδίους, που ανοιχτά τη χαρακτηρίζουν απροκάλυπτο σκάνδαλο.

Τα ερωτηματικά μάλιστα εντείνονται όταν είναι γνωστό ότι ακόμα και το κυβερνητικό συμβούλιο αναγκάστηκε (άσχετα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει) να αποφασίσει την επανεξέταση του τιμήματος ανάθεσης της μονάδας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η υπερτίμηση του κόστους της κατά 50 δισ. δρχ.

Ολα αυτά κάνουν τα ίδια ερωτηματικά αφόρητα όταν μόλις χτες έγινε γνωστό ότι οι Ρώσοι, με επιστολές τους προς την κυβέρνηση, ουσιαστικά εκβιάζουν με την έκβαση της σύμβασης για το φυσικό αέριο, αν δε γίνει το χατίρι του Κοπελούζου για το σταθμό της Φλώρινας, ενώ χτες ο Γ. Λιάνης επέλεξε τη στιγμή - με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο - για να ταυτίσει την κατασκευή, και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις, της μονάδας με την "ύπαρξη της Φλώρινας".

Εμείς περιοριζόμαστε να καταγράψουμε τα ερωτηματικά. Και επειδή θα ήμασταν οι τελευταίοι που δε θα παίρναμε ακόμα και πάνω μας την υπόθεση μιας σημαντικής επένδυσης, απλά αναρωτιόμαστε, γιατί - πέραν του γεγονότος ότι πρόκειται για την εκλογική του περιφέρεια - ο Γ. Λιάνης εμφανίζεται τόσο απόλυτος, αποφεύγοντας μάλιστα και την οποιοδήποτε νύξη τόσο για τις διαδικασίες ανάθεσης, όσο και για το - κατά γενική σχεδόν ομολογία - υπερτιμημένο κόστος του έργου...

Ο αστερισμός της υποτέλειας

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να τυπωθούν χτες τα όσα έγραφε ο "Ρ" για την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης, και ο Ετσεβίτ έσπευσε να μας επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό και προκλητικό τρόπο.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, ερμηνεύοντας το "πνεύμα" της Μαδρίτης, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα Ιμίων (αφού είναι τουρκικά), αλλά θέμα Αιγαίου, συνολικά! Υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μετατρέψει σε επαρχία της τα Κατεχόμενα της Κύπρου και έφτασε να πει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ευχαριστημένη που η Θεσσαλονίκη δε βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία!

Ολα αυτά δεν είναι παράδοξα σε σχέση με την προκλητικότητα και την αδιαλλαξία, που συνηθίζει να επιδεικνύει η Αγκυρα μετά από κάθε "συμμαχική" παρέμβαση των Αμερικάνων για τη... διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Το παράδοξο είναι ότι οι Ελληνες κυβερνώντες σπεύδουν κάθε φορά να παραπονεθούν για τη στάση της Αγκυρας στις ΗΠΑ, δηλαδή, σε εκείνους που τροφοδοτούν την τουρκική αδιαλλαξία! Η μήπως στον αστερισμό της υποτέλειας ούτε αυτό είναι παράδοξο;

Και μια απορία

Και κοντά σε όλ' αυτά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χτες, σχετικά με τις δηλώσεις Ετσεβίτ: "Εφ' όσον δεν αποδοκιμάζονται από την ηγεσία της Τουρκίας αποδεικνύουν..." κλπ., κλπ.

Μα, κύριε υπουργέ, ο Ετσεβίτ είναι η ηγεσία της Τουρκίας. Ο Ετσεβίτ είναι ο αντιπρόεδρος της τούρκικης κυβέρνησης. Από ποιον ζητάτε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του; Από τον εαυτό του;

Υποκριτικές καταγγελίες

Ας μας επιτρέψουν, όσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατάγγειλαν - και μάλιστα με αρκετή σφοδρότητα - τις ρουσφετολογικές επιδόσεις κυβερνητικών αρμοδίων ή συναδέλφων τους, στη διάρκεια της προχθεσινής συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο δημόσιο, να κρατήσουμε πολλές και σοβαρές επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των προθέσεών τους.

Το λέμε αυτό, για τους εξής - νομίζουμε βάσιμους και υπεραρκετούς - λόγους: Πρώτον, διότι όλες οι καταγγελίες ήταν αόριστες και γενικόλογες. Ακόμη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που κατάγγειλε συνάδελφό του της ΝΔ, ότι χρησιμοποιεί συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να διορίζει σε κάθε προεκλογική περίοδο 400 - 500 ψηφοφόρους κι έτσι εκλέγεται, φρόντισε να μην τον ονοματίσει, παρότι προκλήθηκε γι' αυτό. Δεύτερον, επειδή αρκετοί από τους καταγγέλλοντες - μαζί και ο κυβερνητικός εισηγητής του νομοσχεδίου, που δήθεν εξοβέλιζε μια για πάντα το ρουσφέτι - υπέγραφαν την ίδια στιγμή πρόταση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία διορίζονταν στο δημόσιο οι μερικές δεκάδες συνεργάτες των περιφερειαρχών. Υπέγραφαν, δηλαδή, την ίδια στιγμή ένα σκαστό ρουσφέτι. Και τρίτο και σοβαρότερο, επειδή η ανύπαρκτη στην ουσία αξία των καταγγελιών τους αποκαλύφθηκε όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν ή όχι το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο διατηρεί και... βελτιώνει τα παραθύρια και τους φεγγίτες του... αθλήματος και να πάρουν θέση στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ.

Αν θεωρούν, πάντως, ότι τους αδικήσαμε, έχουν την ευκαιρία να μας πείσουν για το αντίθετο, όταν το συζητούμενο νομοσχέδιο έρθει για συζήτηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Αεράτη... ενημέρωση

Σχετικά με το θέμα αυτό, όμως, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε και το εξής: Δε νομίζουν οι διάφοροι δημοσιογράφοι, εκφωνητές, αρχισυντάκτες και διευθυντές ειδήσεων ραδιοφωνικών σταθμών, ότι κάθε άλλο παρά είναι ακριβείς και ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι ανταποκρίσεις και τα ρεπορτάζ, που αναφέρονται γενικώς σε βουλευτές, που κατάγγειλαν το ρουσφέτι, ενώ την ίδια στιγμή υπέγραφαν τροπολογίες, που, κλπ. κλπ.; Μήπως, θεωρούν οι προαναφερόμενοι περιττό, να σημειώσουν ποιοι βουλευτές είναι αυτοί και ιδιαίτερα σε ποιο κόμμα ανήκουν; Και πέρα απ' αυτό, θεωρούν περιττό να ενημερώσουν, ακόμη και για τη στάση του κάθε κόμματος, σχετικά με το συζητούμενο νομοσχέδιο;

Μα αν είναι έτσι, ποια ενημέρωση τελικά παρέχουν;

Αγώνας επιβίωσης

Εδώ και αρκετούς μήνες ναυτεργάτες, άνεργοι στην πλειοψηφία τους, δίνουν σκληρή μάχη ενάντια στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου και του δουλεμπορικού κυκλώματος. Μια μάχη, που έχει να κάνει με την επιβίωσή τους, το μεροκάματο, αλλά και την ίδια τη δουλιά τους και γι' αυτό είναι μονόδρομος για τους ναυτεργάτες. Καθημερινά αλωνίζουν τον Πειραιά και ξεσκεπάζουν δουλεμπορικά γραφεία, συνεχίζοντας έναν αγώνα που δεν είναι ξεκομμένος από τις άλλες μάχες, που δίνουν για τις οργανικές συνθέσεις, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων στα πλοία της ακτοπλοϊας, την απόκρουση των νέων αντιναυτεργατικών μέτρων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Φαίνεται, όμως, ότι η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, κατά τη συνήθη τακτική της και για τα άλλα ζητήματα, δε θεωρεί το ζήτημα του δουλεμπορίου σοβαρό, ή μάλλον παίρνει σοβαρά υπόψη της μόνο τις θέσεις των... εφοπλιστών. Από την άλλη, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Π. Ουσατζόπουλος, δηλώνει μεν ότι το κακό πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα, αλλά μένει ουσιαστικά μόνο στις φραστικές εκτιμήσεις, αν και η συνδρομή του Λιμενικού κρίνεται σημαντική κάθε φορά που αποκαλύπτεται ένα δουλεμπορικό γραφείο.

Καρατομήσεις και επιβραβεύσεις

O λόγος, λέει, που ο Παπαντωνίου "καρατόμησε" τον μέχρι πρότινος ειδικό γραμματέα του Γενικού Λογιστηρίου, Δ. Δρίτσα, είναι οι υπολογισμοί του τελευταίου, πως ο προϋπολογισμός θα "πέσει έξω" κατά 700 δισ. δραχμές και οι σχετικές διαρροές προς τον Τύπο.

Αν υποθέσουμε, ότι είναι έτσι, εκείνοι που διοχετεύουν ότι ο προϋπολογισμός είναι "φιλολαϊκός", "σοσιαλιστικός" και "ειλικρινής", τι πρέπει να πάθουν; Η μήπως, σ' αυτούς ο Γ. Παπαντωνίου και η κυβερνητική ηγεσία επιφυλάσσουν εύσημα και βραβεία;

Ψεύτικα διλήμματα

Πλήρης ασυδοσία στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ή απολύσεις. Μπορεί να μην το έθεσε τόσο άκομψα το δίλημμα ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ Κ. Βερόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, αλλά η ουσία αυτή ήταν. Οι μεγαλέμποροι, στο όνομα του ανταγωνισμού, και με αφορμή τις αποφάσεις των νομαρχών, που περιορίζουν την ασυδοσία στο ωράριο, πιέζουν και απειλούν, προκειμένου να επανέλθει το εξαιρετικά ωφέλιμο για τις τσέπες τους, πλήρως απελευθερωμένο ωράριο. Η μόνη ίσως "υποχώρησή" τους να είναι το ωράριο, που προήλθε από την περιβόητη"ιστορική συμφωνία".

Γνωρίζουν πολύ καλά όμως ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας δεν εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, εξάλλου το πλήρως απελευθερωμένο ωράριο δε δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, αντίθετα αυτές είτε μειώθηκαν είτε ανακατανεμήθηκαν σε περισσότερους ωρομίσθιους. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: το ΜΙΝΙΟΝ πριν το 1988 απασχολούσε 750 περίπου εργαζόμενους, στην πλειοψηφία με πλήρη απασχόληση. Από το 1988, οπότε επιβλήθηκε η μερική αποδέσμευση του ωραρίου, ως σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί στους 450 περίπου.

Γι' αυτό, ας αφήσουν τα ψεύτικα διλήμματα οι μεγαλέμποροι. Οχι μόνο δεν πείθουν, αλλά και προκαλούν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ