ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Ερωτηματικές" ιδεολογικές αναζητήσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Σε τρέχοντα πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα, καθώς και στη δημιουργία κάποιας "νέας ιδεολογίας" αναφέρθηκαν την Παρασκευή, 31 Μάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και ο εκπρόσωπος του ρωσοαμερικανικού Πανεπιστημίου Ι. Ποντμπεριόζκιν. Αφορμή για τη συνέντευξη αποτέλεσε η έκδοση από το ρωσοαμερικανικό Πανεπιστήμιο μιας συλλογής μελετών των επιστημόνων - συνεργατών και στελεχών του λεγόμενου πατριωτικού χώρου της Ρωσίας. Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε: "Η κρίση του φιλελευθερισμού είναι πλέον φανερό πως οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία και σε ορισμένες περιπτώσεις σε καταστροφικούς πολέμους. Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για να βρεθεί διέξοδος απ' αυτή την κατάσταση. Πολλοί επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξέδωσαν αυτή την εργασία που, κατά την άποψή μου, θα βοηθήσει στη δημιουργία νέας ιδεολογίας, νέας διδασκαλίας, η οποία θα στηρίζεται στις ιστορικές παραδόσεις".

Από τη μεριά του, ο Ποντμπεριόζκιν είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κομμουνιστική ιδεολογία ως κρατική ιδεολογία. Προτείνουμε, λοιπόν, μια σύνθεση της ρωσικής ιδέας με τη σημερινή πραγματικότητα και τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 70 χρόνων. Πρόκειται για τη ρωσική ιδέα που πολλοί αποκαλούν κρατικό πατριωτισμό". Ο Ποντμπεριόζκιν τόνισε επίσης πως "η κατεύθυνση συνειδητοποίησης των εθνικών συμφερόντων άρχισε να φαίνεται από το 1994 παντού, στην προεδρία, την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες. Με μεγαλύτερη συνέπεια, υποστηρίζει την κατεύθυνση αυτή το ΚΚΡΟ". Τόνισε επίσης πως πρόκειται για τη "συγκρότηση συνασπισμού των κρατιστών - κομμουνιστών και των κρατιστών - εξωκομματικών. Χρειάζεται να δώσουμε το χέρι σε όλες τις κρατικές - πατριωτικές δυνάμεις, είτε είναι στον προεδρικό μηχανισμό, είτε στην κυβέρνηση, είτε στους ντόπιους επιχειρηματίες. Τόσο για τις δικές μας τράπεζες, όσο και για το ΚΚΡΟ ένα είναι το πρόβλημα σήμερα: η εισβολή των ξένων τραπεζών στη χώρα".

Ο Ζιουγκάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συμμερίζεται αυτές τις σκέψεις, είπε: "Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και ακόμα με το διάβολο για τη σωτηρία της Ρωσίας. Μπορείτε να γράψετε με μεγάλα γράμματα ότι όποιον αγωνίζεται για το κράτος όχι μόνο θα το λάβουμε υπόψη και θα συνεργαστούμε μαζί του". Εθεσε τρεις όρους για μια τέτοια συνεργασία: υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ευημερία σε κάθε σπίτι και ειρήνη.

Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για το πώς βλέπει το ΚΚΡΟ τον συνεχή χυδαίο αντικομμουνισμό και αντιλενινισμό, που εκτοξεύουν τελευταία αρκετοί παράγοντες και κόμματα που εμφανίζονται ως σύμμαχα με το ΚΚΡΟ και κατά πόσο μια τέτοια τακτική των συμμάχων του ΚΚΡΟ μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργία του συνασπισμού και πώς αυτή η στάση τους κρίνεται από ηθική άποψη, ο Ζιουγκάνοφ είπε: "Βασικά, αυτή η ερώτηση αφορά τους συμμάχους. Εμείς θα εφαρμόσουμε τις συμφωνίες και στις χυδαιότητες θα απαντήσουμε με σκληρή αναλυτική κριτική".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές από τις ιδέες που διατυπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου έρχονται σε άμεση ή έμμεση ριζική αντίθεση με τα ίδια τα ντοκουμέντα του πρόσφατου 3ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ, στα οποία, όπως είναι γνωστό, αναφέρεται ρητά πως ιδεολογική βάση του κόμματος "είναι ο αναπτυσσόμενος μαρξισμός - λενινισμός και ο ιστορικός υλισμός". Οι προσπάθειες, λοιπόν, για την ανακάλυψη κάποιας "νέας" ιδεολογίας και μάλιστα με τη βοήθεια του "ρωσοαμερικανικού Πανεπιστημίου", δημιουργεί, οπωσδήποτε, πολλά εύλογα ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΚΚΡΟ. Εκτός απ' αυτό, ο λεγόμενος "κρατικός πατριωτισμός" απορρίφθηκε κατά την προσυνεδριακή συζήτηση και, μάλιστα, δεν αναφέρεται καθόλου στα ντοκουμέντα του 3ου Συνεδρίου.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Πολύνεκρη επιχείρηση

ΑΛΓΕΡΙ.-

Το λουτρό αίματος συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στην Αλγερία. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο ηγέτης της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" απηύθυνε, ανοιχτά, μήνυμα στην αλγερινή κυβέρνηση για έναρξη διαλόγου και τερματισμό της αιματοχυσίας.

Τέσσερις αστυνομικοί δολοφονήθηκαν μόλις 300 μέτρα από τα γραφεία της περιφερειακής διοίκησης της όασης Μετλίλι Σάαμπα, στη νότια Αλγερία. Οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, οι αλγερινές αρχές ασφαλείας όμως κάνουν λόγο για άλλη μια "τρομοκρατική" επίθεση των φανατικών ισλαμιστών. Στους "τρομοκράτες" αποδίδεται από την αλγερινή αστυνομία και η ευθύνη της έκρηξης ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Τίζι Ούζου, από την οποία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα δύο.

Μεγάλα πλήγματα έχουν δεχτεί οι φανατικοί ισλαμιστές από την ευρείας κλίμακας επιχείρηση του αλγερινού στρατού, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αλγερινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χατζί Οσμάν Μπενσερίφ. Αν και ο Μπενσερίφ εκθείασε τα αποτελέσματα της επιχείρησης "σκούπας", διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ούτε και το αν σκοτώθηκε ο ηγέτης της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας Τζαμέλ Ζιτούνι. Ας σημειωθεί εδώ ότι η εφημερίδα "Αλ Ουάταν", στο φύλλο της της Τρίτης, έγραφε ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν χάσει τη ζωή τους από την επέλαση των Αλγερινών στρατιωτών τουλάχιστον 800 φανατικοί ισλαμιστές!

Εκκληση για έναρξη διαλόγου, ώστε να εξευρεθεί μια νόμιμη και αποφασιστική λύση, απηύθυνε στον Αλγερινό Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ ο Μεζράγκ Μαντανί, ηγέτης του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας". Με ανοιχτό του μήνυμα προς τον αλγερινό λαό, αλλά και τους ισλαμιστές μαχητές, ο 35χρονος Μαντανί υπογραμμίζει την ανάγκη μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας για να σταματήσει η αιματοχυσία. Αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης, έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι η πρόταση Μαντανί θα απορριφθεί.

ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Τώρα και ιρακινή επίθεση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης και πυροβολικού, εξαπέλυσαν ευρεία επίθεση εναντίον κουρδικών δυνάμεων νότια του Ερμπίλ.

Η "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν", μια από τις δύο μεγάλες κουρδικές οργανώσεις του βορείου Ιράκ και εκείνη που ελέγχει το νότιο τμήμα του αυτόνομου θύλακα, κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίθεση από ιρακινό σώμα 3.000 περίπου ανδρών. Οι Ιρακινοί, αφού βομβάρδισαν τις κουρδικές θέσεις, επιχείρησαν να κινηθούν με την υποστήριξη τεθωρακισμένων προς τα εδάφη του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ανακοίνωση της "Πατριωτικής Ενωσης" επισημαίνει ότι η εκδήλωση νέας ιρακινής επίθεσης στο νότο του ιρακινού Κουρδιστάν, ταυτόχρονα με την τουρκική εισβολή στο βορρά, εντείνει τις ανησυχίες τόσο για την τύχη του αυτόνομου θύλακα, όσο και για τις αληθινές προθέσεις ή σκοπούς των επιτιθεμένων. Η "Πατριωτική Ενωση" απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει μια νέα σφαγή σε βάρος των Κούρδων. Καμία από τις μεγάλες χώρες της Δύσης δεν είχε σχολιάσει, όμως, ως χτες το βράδυ, αυτές τις πληροφορίες.

"Σιγήν ιχθύος" τηρεί, όμως, και η τουρκική κυβέρνηση, τόσο για τη νέα επίθεση των ιρακινών στρατευμάτων στο ιρακινό Κουρδιστάν, όσο και για την εξέλιξη των δικών της επιχειρήσεων στην περιοχή. Χτες, η Αγκυρα ανακοίνωσε μόνο ότι η περιοδεία του νέου υπουργού Εξωτερικών, Ερντάλ Ινονού, στις δυτικές πρωτεύουσες ξεκινά αύριο Κυριακή. Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Τουρκία στην περιοδεία Ινονού, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Βόννη, το Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, είναι πως θα συνοδεύεται από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας και σήμερα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Χικμέτ Τσετίν.

  • Την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ και την ουσιαστική στήριξη της συγκεκριμένης επιχείρησης από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλες τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, και Ρωσία, κατήγγειλε χτες με μήνυμά της η Πανελλήνια Ενωση ΣυνταξιούχωνΑναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Αεροπορική τραγωδία

Εκρηξη σε αεροσκάφος είχε σαν αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο των 49 επιβατών και των 10 μελών του πληρώματος

BOYKOYPEΣTI.-

Εκρηξη, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Οτοπένι, εκδηλώθηκε χτες το πρωί σε αεροσκάφος Α-130 της ρουμανικής εθνικής εταιρίας ΤΑΡΟΜ. Το αεροσκάφος έπεσε κοντά στο χωριό Μπαλοτέστι, παρασύροντας σε ακαριαίο θάνατο τους 49 επιβάτες και το 10μελές πλήρωμα.

Ο γενικός διευθυντής της ΤΑΡΟΜ Νικολάε Μπρουτάρου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να οφείλεται η αεροπορική τραγωδία σε σφάλμα του πιλότου, προσθέτοντας ακόμη πως ο καιρός, παρότι χιόνιζε, επέτρεπε την απογείωση του αεροπλάνου από το διεθνές ρουμανικό αεροδρόμιο Οτοπένι. Αυτόπτης μάρτυρας υποστήριξε πως το αεροπλάνο τινάχτηκε στον αέρα, αφού προηγουμένως σημειώθηκε έκρηξη, ενώ οι κάτοικοι του Μπαλοτέστι αισθάνθηκαν το γεγονός "σαν σεισμό"!

Η πλειοψηφία των 41 επιβατών, που ταξίδευαν με προορισμό τις Βρυξέλλες, ήταν Βέλγοι, ενώ υπήρχαν και τρεις Ισπανοί, ένας Ολλανδός, ένας Γάλλος και εννέα Ρουμάνοι.

Η χτεσινή αεροπορική τραγωδία, που θεωρείται από τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρουμανία, συνοδεύτηκε από απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο αεροδρόμιο Μπανεάσα του Βουκουρεστίου, που εξυπηρετεί μόνον εσωτερικές πτήσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει και αυτό.

Η ρουμανική αεροπορική εταιρία ΤΑΡΟΜ διαθέτει τρία Αιρμπάς Α-130 στο στόλο της, εκ των οποίων το ένα κινδύνευσε να συντριβεί τον περασμένο Σεπτέμβρη στο αεροδρόμιο "Ορλί" του Παρισιού. Την κάθετη βουτιά του παραπάνω αεροσκάφους στο έδαφος είχαν ανακόψει τότε οι ψύχραιμοι χειρισμοί του πιλότου, ενώ η έρευνα που ακολούθησε δεν έδειξε βλάβη στο αεροσκάφος.

Τουρκική περίπολος στην πόλη Ζάχο του Β. Ιράκ. Γρήγορα, συνάντηση με

Τουρκική περίπολος στην πόλη Ζάχο του Β. Ιράκ. Γρήγορα, συνάντηση με Ιρακινούς;

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκέψεις για τη συνέχιση της επιχείρησης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Ανταπόκριση Αλέξη ΦΙΛΙΟΥ).-

Παρά την επιμονή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αποχώρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα ιρακινά εδάφη, οι επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ συνεχίζονται. Ωστόσο, τα κρησφύγετα των Κούρδων ανταρτών φαίνεται ότι παραμένουν άγνωστα για τον τουρκικό στρατό, αφού σε κανένα σημείο της περιοχής δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις.

Παράλληλα με τη μεγάλη επιχείρηση του βορείου Ιράκ, άρχισαν τις τελευταίες ώρες και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Δεκάδες χιλιάδες άντρες του τουρκικού στρατού έχουν περιζώσει την περιοχή Χοζάτ του Νομού Τούντζελι, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τα καταφύγια 2.000 περίπου Κούρδων ανταρτών. Παρόμοια επιχείρηση είχε γίνει στην ίδια περιοχή και στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τα αποτελέσματά της ήταν μάλλον πενιχρά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έστειλε μήνυμα προς τον Γερμανό καγκελάριο, επικρίνοντας την πολυεθνική δύναμη που σταθμεύει στη βάση του Ιντζιρλίκ και υποστηρίζοντας ότι "πίσω της κρύβονται φίδια".

Η διγλωσσία της τουρκικής κυβέρνησης ως προς τις μελλοντικές κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ φανερώνει ξεκάθαρα τη σημαντική διαφωνία στο χειρισμό του θέματος, που έχει ανακύψει μεταξύ της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ και του υπουργείου Εξωτερικών. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορούν την πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να χειριστεί το ζήτημα μόνη της και αποκλειστικά μέσω των συμβούλων της. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι της άποψης ότι για την επίλυση του εσωτερικού κουρδικού προβλήματος της Τουρκίας επιβάλλεται η συνεργασία με τους δύο ηγέτες του Ιρακινού Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί και Τζελάλ Ταλαμπανί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ