Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
"Ερωτηματικές" ιδεολογικές αναζητήσεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Σε τρέχοντα πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα, καθώς και στη δημιουργία κάποιας "νέας ιδεολογίας" αναφέρθηκαν την Παρασκευή, 31 Μάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και ο εκπρόσωπος του ρωσοαμερικανικού Πανεπιστημίου Ι. Ποντμπεριόζκιν. Αφορμή για τη συνέντευξη αποτέλεσε η έκδοση από το ρωσοαμερικανικό Πανεπιστήμιο μιας συλλογής μελετών των επιστημόνων - συνεργατών και στελεχών του λεγόμενου πατριωτικού χώρου της Ρωσίας. Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε: "Η κρίση του φιλελευθερισμού είναι πλέον φανερό πως οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία και σε ορισμένες περιπτώσεις σε καταστροφικούς πολέμους. Καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για να βρεθεί διέξοδος απ' αυτή την κατάσταση. Πολλοί επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους και εξέδωσαν αυτή την εργασία που, κατά την άποψή μου, θα βοηθήσει στη δημιουργία νέας ιδεολογίας, νέας διδασκαλίας, η οποία θα στηρίζεται στις ιστορικές παραδόσεις".

Από τη μεριά του, ο Ποντμπεριόζκιν είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα είναι αδύνατο να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κομμουνιστική ιδεολογία ως κρατική ιδεολογία. Προτείνουμε, λοιπόν, μια σύνθεση της ρωσικής ιδέας με τη σημερινή πραγματικότητα και τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων 70 χρόνων. Πρόκειται για τη ρωσική ιδέα που πολλοί αποκαλούν κρατικό πατριωτισμό". Ο Ποντμπεριόζκιν τόνισε επίσης πως "η κατεύθυνση συνειδητοποίησης των εθνικών συμφερόντων άρχισε να φαίνεται από το 1994 παντού, στην προεδρία, την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες. Με μεγαλύτερη συνέπεια, υποστηρίζει την κατεύθυνση αυτή το ΚΚΡΟ". Τόνισε επίσης πως πρόκειται για τη "συγκρότηση συνασπισμού των κρατιστών - κομμουνιστών και των κρατιστών - εξωκομματικών. Χρειάζεται να δώσουμε το χέρι σε όλες τις κρατικές - πατριωτικές δυνάμεις, είτε είναι στον προεδρικό μηχανισμό, είτε στην κυβέρνηση, είτε στους ντόπιους επιχειρηματίες. Τόσο για τις δικές μας τράπεζες, όσο και για το ΚΚΡΟ ένα είναι το πρόβλημα σήμερα: η εισβολή των ξένων τραπεζών στη χώρα".

Ο Ζιουγκάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν συμμερίζεται αυτές τις σκέψεις, είπε: "Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και ακόμα με το διάβολο για τη σωτηρία της Ρωσίας. Μπορείτε να γράψετε με μεγάλα γράμματα ότι όποιον αγωνίζεται για το κράτος όχι μόνο θα το λάβουμε υπόψη και θα συνεργαστούμε μαζί του". Εθεσε τρεις όρους για μια τέτοια συνεργασία: υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ευημερία σε κάθε σπίτι και ειρήνη.

Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για το πώς βλέπει το ΚΚΡΟ τον συνεχή χυδαίο αντικομμουνισμό και αντιλενινισμό, που εκτοξεύουν τελευταία αρκετοί παράγοντες και κόμματα που εμφανίζονται ως σύμμαχα με το ΚΚΡΟ και κατά πόσο μια τέτοια τακτική των συμμάχων του ΚΚΡΟ μπορεί να επηρεάσει τη δημιουργία του συνασπισμού και πώς αυτή η στάση τους κρίνεται από ηθική άποψη, ο Ζιουγκάνοφ είπε: "Βασικά, αυτή η ερώτηση αφορά τους συμμάχους. Εμείς θα εφαρμόσουμε τις συμφωνίες και στις χυδαιότητες θα απαντήσουμε με σκληρή αναλυτική κριτική".

Πρέπει να σημειώσουμε ότι πολλές από τις ιδέες που διατυπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου έρχονται σε άμεση ή έμμεση ριζική αντίθεση με τα ίδια τα ντοκουμέντα του πρόσφατου 3ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ, στα οποία, όπως είναι γνωστό, αναφέρεται ρητά πως ιδεολογική βάση του κόμματος "είναι ο αναπτυσσόμενος μαρξισμός - λενινισμός και ο ιστορικός υλισμός". Οι προσπάθειες, λοιπόν, για την ανακάλυψη κάποιας "νέας" ιδεολογίας και μάλιστα με τη βοήθεια του "ρωσοαμερικανικού Πανεπιστημίου", δημιουργεί, οπωσδήποτε, πολλά εύλογα ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΚΚΡΟ. Εκτός απ' αυτό, ο λεγόμενος "κρατικός πατριωτισμός" απορρίφθηκε κατά την προσυνεδριακή συζήτηση και, μάλιστα, δεν αναφέρεται καθόλου στα ντοκουμέντα του 3ου Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ