Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Πολύνεκρη επιχείρηση

ΑΛΓΕΡΙ.-

Το λουτρό αίματος συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στην Αλγερία. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, ο ηγέτης της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας" απηύθυνε, ανοιχτά, μήνυμα στην αλγερινή κυβέρνηση για έναρξη διαλόγου και τερματισμό της αιματοχυσίας.

Τέσσερις αστυνομικοί δολοφονήθηκαν μόλις 300 μέτρα από τα γραφεία της περιφερειακής διοίκησης της όασης Μετλίλι Σάαμπα, στη νότια Αλγερία. Οι άγνωστοι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν, οι αλγερινές αρχές ασφαλείας όμως κάνουν λόγο για άλλη μια "τρομοκρατική" επίθεση των φανατικών ισλαμιστών. Στους "τρομοκράτες" αποδίδεται από την αλγερινή αστυνομία και η ευθύνη της έκρηξης ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Τίζι Ούζου, από την οποία σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν άλλα δύο.

Μεγάλα πλήγματα έχουν δεχτεί οι φανατικοί ισλαμιστές από την ευρείας κλίμακας επιχείρηση του αλγερινού στρατού, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αυτό υποστήριξε, χτες, ο Αλγερινός πρέσβης στην Ουάσιγκτον Χατζί Οσμάν Μπενσερίφ. Αν και ο Μπενσερίφ εκθείασε τα αποτελέσματα της επιχείρησης "σκούπας", διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων ούτε και το αν σκοτώθηκε ο ηγέτης της Ενοπλης Ισλαμικής Ομάδας Τζαμέλ Ζιτούνι. Ας σημειωθεί εδώ ότι η εφημερίδα "Αλ Ουάταν", στο φύλλο της της Τρίτης, έγραφε ότι μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν χάσει τη ζωή τους από την επέλαση των Αλγερινών στρατιωτών τουλάχιστον 800 φανατικοί ισλαμιστές!

Εκκληση για έναρξη διαλόγου, ώστε να εξευρεθεί μια νόμιμη και αποφασιστική λύση, απηύθυνε στον Αλγερινό Πρόεδρο Λιαμίν Ζερουάλ ο Μεζράγκ Μαντανί, ηγέτης του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας". Με ανοιχτό του μήνυμα προς τον αλγερινό λαό, αλλά και τους ισλαμιστές μαχητές, ο 35χρονος Μαντανί υπογραμμίζει την ανάγκη μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας για να σταματήσει η αιματοχυσία. Αν και δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης, έγκυρες πηγές υποστηρίζουν ότι η πρόταση Μαντανί θα απορριφθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ