Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Κυνηγετική σεζόν

Ξύλινη γλώσσα, σου λέει ο άλλος. Τι να σου κάνει η καημένη, μπροστά σ' αυτά που αποκαλύπτονται στην "πλαστική" γλώσσα των συγχρόνων ΜΜΕ...

Ας πάρουμε το παράδειγμα των όσων μεταδίδει από την Ιταλία ο γνωστός ανταποκριτής του ΑΝΤΕΝΝΑ Εντο Νταλ' Αρα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στην εκ δυσμών γειτονική μας χώρα, υπάρχει πρακτορείο ταξιδιών, πολύ γνωστό και με επίσημη φίρμα, το οποίο προσφέρει το εξής "πακέτο": Ενα ταξίδι στη Βοσνία, όπου οργανώνεται σαφάρι ανθρώπων, κατά το πρότυπο των αφρικανικών. Ετσι, ο τουρίστας μπορεί να σκοτώσει μερικά ανθρώπινα θηράματα και να επιστρέψει θριαμβευτής. Για να πούμε, όμως, και την αλήθεια και με όλο το σεβασμό προς τον συνάδελφο, το ρεπορτάζ του έχει ένα κενό: Δεν αναφέρει εάν προβλέπεται, μετά την επιστροφή, και η δυνατότητα ανάρτησης του κεφαλιού του κυνηγετικού τροπαίου στον τοίχο, στη γνώριμη θέση πάνω από το τζάκι. Η μιλάμε για πλήρες πακέτο ή δε μιλάμε.

Δυστυχώς, αγαπητέ αναγνώστη, εκεί έχουμε φτάσει. Και, όπως φαίνεται, μάλλον στην αρχή είμαστε ακόμη. Οπως όλα δείχνουν, η περιβόητη και μετά χρηστών ελπίδων εγκαινιασθείσα Νέα Τάξη δε μας επιφυλάσσει μόνο το θέαμα πρωθυπουργού να απειλεί με κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του γνωστού απείθαρχου βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκου. Μας επιφυλάσσει και την πλήρη αποθηρίωση των ανθρώπινων σχέσεων. Ακριβέστερα, μας απειλεί με την αποθηρίωση όσων ελαχίστων ακόμη ρακών τους είχαν γλιτώσει από την καπιταλιστική επιδρομή της Παλιάς Τάξης.

Κάτω από τον αόρατο (και, γι' αυτό, ακόμη βαρύτερο) ζυγό του χρήματος, μέσα στα πλαίσια του θηριοτροφείου του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, ο άνθρωπος, αφού έγινε πρώτα θηρίο, γίνεται τώρα και θήραμα. Ενα θήραμα, μάλιστα, ξεχωριστό, γιατί διαθέτει έλλογη και όχι μόνο ενστικτώδη συνείδηση.

Ε, τι ψυχή έχουν μερικά χιλιάρικα παραπάνω, μπροστά στη συγκίνηση να το κυνηγήσετε;

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι (ο Πυθαγόρας, μάλιστα, αν δεν κάνουμε λάθος) είχαν ονομάσει το περιβάλλον μας "κόσμο", δηλ. κόσμημα. Αν σκεφθούμε το παραπάνω, δεν μπορούμε να μην αναρωτηθούμε μήπως διέπραξαν ένα τραγικό λάθος.

Ας ελπίσουμε ότι είχαν δίκιο. Ας ελπίσουμε ότι τα σχέδια αυτά δε θα επιτύχουν. Ας ελπίσουμε πως ό,τι ανθρώπινο παραμένει στην κοινωνία αυτή (έστω σ' αυτή) θα βρει τη δύναμη να αντισταθεί και να τα ανατρέψει. Γιατί, αλλιώς και αν, μάλιστα, σκεφθούμε ότι τα φαινόμενα που βλέπουμε τώρα δεν είναι καν τα τελικά, αλλά μάλλον τα αρχικά, ο κόσμος μας θα καταλήξει στην κόλαση. Η, ακόμη χειρότερο, σεκόλαση.

Θανάσης ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ