ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Απρίλη 1995
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συγκυβέρνηση και ... "αντιπολίτευση"

Πραγματικά είχε πολύ σοβαρούς λόγους ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, για να διακόψει την επίσκεψή του και να επιστρέψει εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες, όπου είχε μεταβεί, "αντικαθιστώντας", όπως αρέσκεται συχνά να λέει, την κυβέρνηση, για "την προώθηση των εθνικών συμφερόντων".

Οι απρόβλεπτα παρατεταμένης διάρκειας κινητοποιήσεις των αγροτών, που χαρακτηρίζονταν από αποφασιστικότητα και πρωτοφανή μαζικότητα, η καθολική συμμετοχή των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών στην απεργία, οι αγώνες των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οικοδόμων κ.ά., έβαζαν σε σοβαρό κίνδυνο μια πολύ σπουδαία υπόθεση για τον πρόεδρο της ΝΔ: Την τύχη και τις προοπτικές της "κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης".

Η στρατηγικής σημασίας επιδίωξη των πολιτικών δυνάμεων του δικομματισμού, η επίτευξη και υλοποίηση της πολιτικής συναίνεσης, τέθηκε σε σοβαρή δοκιμασία τις τελευταίες μέρες με τις κινητοποιήσεις των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα η μεγάλη ζημιά που υπέστησαν τα κόμματα εξουσίας ήταν ότι αποδείχτηκε η σαθρότητα του οικοδομήματος της κοινωνικής συναίνεσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική, το οποίο με τόσο κόπο και ιδρώτα έχουν κτίσει ενάμιση χρόνο τώρα.Η "αυτονόμηση", όπως τη χαρακτήρισαν, των αγροτών, των ΕΒΕ κλπ., από τις επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και από τον πολύχρωμο δικομματισμό, στην πραγματικότητα σήμαινε αυτονόμηση από το "μονόδρομο" της κυρίαρχης πολιτικής και αντίσταση στην εφαρμογή της.

Η περιβόητη "κοινωνική συναίνεση" στην εφαρμοζόμενη πολιτική δέχτηκε ισχυρό ράπισμα, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν αρκεί η πλειοψηφία στην κορυφή, για να εξασφαλιστεί η καθυπόταξη των λαϊκών στρωμάτων στην κυρίαρχη πολιτική.

Διαβλέποντας αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο η ηγεσία της ΝΔ έσπευσε, έντρομη σχεδόν, από την αρχή να απεκδυθεί κάθε ευθύνη για υποκίνηση των αγροτικών κινητοποιήσεων. "Αυταπάτες και αστείες υπεκφυγές", χαρακτήρισε ο εκπρόσωπός της Β. Μαγγίνας τις σχετικές "κατηγορίες" που απηύθυνε η κυβέρνηση προς τη Ρηγίλλης.

Παράλληλα, επιχείρησε να παρέμβει, στο μέτρο των δυνάμεών της, πυροσβεστικά και κατευναστικά στην εξέγερση των αγροτών, ζητώντας "διάλογο" στη Βουλή, με προφανή στόχο την εκτόνωση και τον εκφυλισμό των κινητοποιήσεων.

Βέβαια, από την άλλη η ηγεσία της ΝΔ είναι υποχρεωμένη να σκέφτεται και το μέλλον του δικομματισμού, την "ομαλή εναλλαγή στην εξουσία" και στα πλαίσια αυτά έκανε λόγο για δίκαια αιτήματα - χωρίς να τα κατονομάζει - των αγροτών και ζήτησε "συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις από τον πρωθυπουργό".

Αντιλαμβανόμενη, ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ ότι η στάση της δεν "ανταποκρίνεται στις συνθήκες", όπως την προέτρεπαν κυβέρνηση και "διαφωνούντες" εσωκομματικοί αντίπαλοι, επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επικαλούμενη το γεγονός ότι ούτε οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δε στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική (!). "Κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - δήλωσε "απολογούμενος" ο Β. Μαγγίνας - τις κρίσιμες μέρες των κινητοποιήσεων δεν υπάρχει που να έχει βγει και να έχει στηρίξει τη στάση και την πολιτική της κυβέρνησης". Μη ζητάτε, λοιπόν, από μάς, θα μπορούσε να προσθέσει, να βγάλουμε μόνοι μας το φίδι από την τρύπα και να γίνουμε παντού κυβέρνηση στη θέση της κυβέρνησης....

Από την άλλη επιχείρησε να ικανοποιήσει την εκλογική βάση του κόμματος και να κερδίσει ό,τι μπορούσε πολιτικά και για αυτό ξιφούλκησε, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του, αλλά... πριν φύγει να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να αντιμετωπιστεί η έκρυθμη κατάσταση.

"Διαφωνούντες από τα δεξιά"

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη όμως και η στάση των εσωκομματικών αντιπάλων του Μ. Εβερτ απέναντι στις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Αρκετά, από τα λεγόμενα διαφωνούντα κορυφαία στελέχη του κόμματος, μεταξύ αυτών οι Στ. Μάνος, Γ. Σουφλιάς, Ντ. Μπακογιάννη και, αγνοώντας δήθεν το πολιτικό κόστος, άσκησαν κριτική από σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στην ηγεσία της ΝΔ και δε δίστασαν να συμπαραταχτούν απροκάλυπτα με το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση. Κατηγόρησαν τους αγρότες για"καταχρηστική άσκηση δικαιώματος" (Μάνος), ακόμα ότι "δεν μπορούν να στρέφονται ενάντια άλλης τάξης" (Μπακογιάννη), καλλιεργώντας το έδαφος για μια δυναμική αντιμετώπισή τους.

Την ίδια στιγμή ένα άλλο φιλόδοξο στέλεχος του κόμματος, ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος,έσπευσε, ως μη όφειλε, να καταθέσει το "δικό του λιθαράκι" στο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας, προτείνοντας ουσιαστικά τον περιορισμό των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας. Επιτρέπονται μόνο όσες γίνονται από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον "νεοφώτιστο" δήμαρχο.

Μόνιμη έγνοια του προέδρου της ΝΔ, Μ. Εβερτ, από τις πρώτες μέρες της ανάδειξής του στην ηγεσία του κόμματος είναι να πείσει για το "φιλολαϊκό" ακόμα για το "προοδευτικό" χαρακτήρα της πολιτικής του, σε αντιδιαστολή δήθεν με τις νωπές αναμνήσεις από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι παρατεταμένες και μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών όμως αποδείχτηκαν ικανές, για να πέσει στο κενό η δημαγωγία της ηγεσίας της ΝΔ και να αποκαλυφθεί ότι δεν είναι "πλάι" στους αγρότες - και όχι μόνο - αλλά μακριά και ενάντια τους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ρυθμίσεις όπως απαιτεί η Ουάσιγκτον

Η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών "διαφορών" και η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΝΑΤΟ αποτελεί κύριο και διακηρυγμένο στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση, έχει ήδη αισθανθεί τις εντονότατες πιέσεις της Ουάσιγκτον η οποία απροκάλυπτα απαιτεί, μέσα στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, τις υποχωρήσεις της Αθήνας και την έναρξη μιας εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικής συζήτησης.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, τους προηγούμενους μόλις μήνες ολοκλήρωσε - φυσικά καθ' υπαγόρευσιν της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών - τη στροφή της έναντι των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η στροφή ολοκληρώθηκε βήμα - βήμα, πολύ προσεκτικά με την αποδοχή της βρετανικής πρότασης για την αναβάθμιση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων από την κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας και την αποδοχή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κοινότητα από την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου.Η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου, σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που για 20 και πλέον χρόνια έθετε ως απαράβατο όρο, προκειμένου να συμφωνήσει στην αναβάθμιση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την αλλαγή στάσης της Αγκυρας, τόσο στο Κυπριακό όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με την κίνηση αυτή, το Κυπριακό, καλώς ή κακώς, παύει να αποτελεί το "ανάχωμα" που εμπόδιζε την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής είναι ήδη ορατά: Από τη μια πλευρά επιταγχύνονται οι διαδικασίες που οδηγούν στη "νομιμοποίηση" της διχοτόμησης του κυπριακού κράτους. Από την άλλη κλιμακώνονται οι πιέσεις της Ουάσιγκτον προς την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκική συζήτηση. Να αποδεχτεί, με άλλα λόγια, τα θέματα που εγείρει η Αγκυρα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και να τα συζητήσει, προκειμένου να εξευρεθεί συμβιβασμός.

Οι τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν αποδεχτεί τη λογική της Ουάσιγκτον για την ανάγκη διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Το "πρόβλημα" που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αφορά στη θέση που έναντι της Τουρκίας θα επιφυλάξει στη χώρα η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Το πρόβλημα, με άλλα λόγια, είναι τι είδους και ποιο ρόλο στην περιοχή, επιφυλάσσει στην Ελλάδα η αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Επ' αυτού, λοιπόν, συνεχίζεται η όποια διαπραγμάτευση είναι δυνατό να υπάρξει μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον. Από τα πρώτα, δημοσιοποιημένα αποτελέσματα αυτού του "διαλόγου", είναι φανερό, ότι οι όροι κάτω από τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση "σπρώχνει" την Ελλάδα σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία είναι εξαιρετικά δυσμενείς για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι ελπίδες που εξακολουθεί να τρέφει η ελληνική εξωτερική πολιτική για την ανάληψη "διευρυνομένου ρόλου" στην περιοχή, αποδεικνύονται φρούδες, σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική διαμάχη. Η αμερικανική "επιδιαιτησία" φαίνεται πως έχει κατακυρώσει στην Αγκυρα, τόσο τη "μισή Κύπρο" όσο και το "μισό Αιγαίο" όπως αποδεικνύουν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για την ενιαιοποίηση κάτω από ένα στρατηγείο, του εναέριου χώρου.

Η ελληνική κυβέρνηση, γνωρίζει, μάλιστα, ότι τα διαπραγματευτικά της περιθώρια έναντι της Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, όχι μόνο εξ αιτίας των διαφορετικών μεγεθών. Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της επένδυσε υπερβολικά στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον ακολουθώντας μονοσήμαντη εξωτερική πολιτική και αναγόρευσε τις ΗΠΑ σε διαιτητή των διαφορών της με τους γείτονές της. Τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τα οποία όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά ανά πάσα στιγμή είναι δυνατό να πολλαπλασιαστούν, και το πρόβλημα των Σκοπίων όπως αυτό έχει εξελιχτεί, δίνουν τη δυνατότητα στην Ουάσιγκτον να πιέζει σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους την ελληνική κυβέρνηση. Η τοποθέτηση του συνόλου των προβλημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, στην ουσία, στο "διαπραγματευτικό τραπέζι" της Ουάσιγκτον, είναι προφανές πως εξαφανίζει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Σε αυτό το παζάρι, λοιπόν, τα όποια κέρδη, εκ προοιμίου, για μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι πενιχρά, σε σχέση με το κόστος που καλείται να καταβάλει.

Και το κόστος, έχει αρχίσει ήδη να καταβάλλεται, με επώδυνο τρόπο, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις...

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εισπράττει το αντίτιμο της πολιτικής της

Οποιος πιστεύει πραγματικά ότι η έκφραση της κοινωνικής αγανάκτησης, που εκδηλώνεται κατά κύματα στη χώρα, έχει ημερομηνία λήξης, είναι τουλάχιστον αφελής.Και αυτό για δυο λόγους:

Πρώτον,η ακολουθούμενη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο για το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης. Μονόδρομος που καθορίζεται από τις σαφέστατες "ευρωενωσιακές" εντολές των μονοπωλίων, τις οποίες υλοποιούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν οι δικομματικοί εταίροι και οι συνοδοιπόροι τους. Αλλωστε, η εμμονή της κυβέρνησης στην προώθηση των επιλογών της, παρά την έκρηξη που σημειώνεται σε μια σειρά κοινωνικούς χώρους, αλλά και το προχτεσινό διάγγελμα "φαυλότητας και αγυρτείας" του Α. Παπανδρέου, είναι ενδεικτικά των ανύπαρκτων περιθωρίων (ακόμα και σε επίπεδο τακτικής) που αφήνει η αστική τάξη στους πολιτικούς εκπροσώπους της, αναθέτοντάς τους την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Δεύτερον,αυτή ακριβώς η πολιτική και ο εντεινόμενος αντιλαϊκός της χαρακτήρας, διαμορφώνει καθημερινά το έδαφος για την παραγωγή της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αποτελεί το καλύτερο λίπασμα, για να φουντώσει η οργή και να επέλθει το ξέσπασμα των θυμάτων της ανάλγητης πολιτικής. Οσο, λοιπόν, θα προωθείται, τόσο περισσότεροι αντικειμενικοί λόγοι θα προσθέτονται στους ήδη αρκετούς, άλλωστε, για τη μετατροπή των διευρυνόμενων κοινωνικών προβλημάτων σ' αυτό που ονομάζεται "κοινωνική αναστάτωση". Πρόκειται για φαινόμενο θετικό, από τη στιγμή που το περιεχόμενο της "κοινωνικής αναστάτωσης" αποτελεί τον άλλο μονόδρομο, τον λαϊκό μονόδρομο, που ανοίγει μπροστά στους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, για την ανατροπή, τελικά, της πολιτικής που παράγει τα αίτια της αναστάτωσης.

Κρίσεων

αντανακλάσεις...

Με βάση τα παραπάνω, είναι αναμφισβήτητο ότι η νέα κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε με την αποπομπή Παπαθεμελή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αποτελεί, εκτός των άλλων, αντανάκλαση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, της κοινωνικής κρίσης που προκαλεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για φαινόμενο που δεν αφορά φυσικά μόνο το κυβερνών κόμμα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρουσιάζεται στο εσωτερικό όλων των καθεστωτικών κομμάτων και ανάλογα με την περίπτωση, όπως για παράδειγμα εκείνη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, ακολουθεί σε παράλληλη πορεία την κρίση που προκαλούν οι προσωπικές στρατηγικές των διαφόρων "δελφίνων".

Οσον όμως αφορά την κυβερνητική κρίση των τελευταίων ημερών, έδειξε και από άλλη μια πλευρά την τεράστια απόσταση που χωρίζει αυτό το κόμμα από τις λαϊκές ανάγκες. Εδειξε ότι εκτός από εκείνους που συμμετέχουν σε μια κούρσα διαδοχής χωρίς αρχές, υπηρετώντας τη φιλοδοξία τους να παίξουν τον πρώτο ρόλο στο υπό ανασύνθεση πολιτικό σκηνικό (και χωρίς να φείδονται σε προκλητικές δηλώσεις τύπου Πάγκαλου για το ότι έχουν "τις χειρότερες δυνατές προθέσεις για τους εργαζόμενους"), υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: Εκείνη των κυβερνητικών και λοιπών κομματικών στελεχών που επικαλούμενοι αρχές, διατυμπανίζουν τη "διαφωνία" τους για μια σειρά ζητήματα, αλλά όταν τα φώτα της τηλεοπτικής κάμερας πέφτουν, επικαλούμενοι τις ίδιες αρχές (!) τις τσαλαπατούν και αποδέχονται, τελικά, νομοσχέδια όπως αυτό για το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά.

Οσο για αυτή καθ' εαυτή την αποπομπή Παπαθεμελή ήταν άκρως ενδεικτική από μια ακόμα πλευρά. Ο παραιτηθείς και η κυβέρνηση, μόλις "χώρισαν οι δρόμοι τους" (σχηματικός ο όρος), θυμήθηκαν να ανταλλάξουν ύβρεις περί "εξ επαγγέλματος ψευτών" και "μέγιστων απρεπειών". Και το έκαναν μάλιστα στο φόντο της υποτιθέμενης διαφωνίας τους για την επίθεση ή μη επίθεση της Αστυνομίας κατά των αγροτών, όταν είναι δεδομένη η ομογνωμία τους για συνέχιση της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των αγροτών!

... αλλά και

ενότητα

Το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι αν η διογκούμενη κοινωνική έκρηξη θα χρησιμοποιηθεί ως ένα επιπλέον "πυρομαχικό" στον πόλεμο χαρακωμάτων που διεξάγεται στο ΠΑΣΟΚ. Αν τα αντιτασσόμενα εσωκομματικά στρατόπεδα, και κυρίως εκείνα της "εσωτερικής αντιπολίτευσης", θα επιδιώξουν να εμφανίσουν την εκδήλωση της κοινωνικής κρίσης (και όχι βέβαια τα αίτια της) ως επιβεβαιωτική των απόψεών τους περί ανάγκης "κυβερνητικού συντονισμού" κλπ., συνεχίζοντας έμμεσα τις κατά Παπανδρέου βολές τους. Αν και θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα μέχρι τώρα δεδομένα απαντούν αρνητικά, και αυτό για τρεις λόγους: Πρώτον,οι λεγόμενοι "εκσυγχρονιστές" έχουν ήδη εκδηλώσει το αληθινό τους πρόσωπο, αρχίζοντας από τον Κ. Σημίτη που αναφώνησε ότι "η κυβέρνηση έπρεπε να τηρήσει εξ αρχής πιο δυναμική στάση" και φτάνοντας μέχρι τον Θ. Πάγκαλο,που τάχθηκε "αλληλέγγυος με τη σκληρότερη δυνατή αντιμετώπιση" των κινητοποιήσεων... Οσο για τον "σοσιαλιστή" Δ. Τσοβόλα,που μέχρι τώρα επιδιδόταν σε ανώδυνα καλέσματα για... "επιστροφή στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ", μάταια θα αναζητήσει κανείς κάποια δήλωσή του συμπαράστασης στα αγωνιζόμενα λαϊκά στρώματα.

Δεύτερον,το εσωτερικό μέτωπο κατά Α. Παπανδρέου,πολύ θα το σκεφτεί να παίξει φανερά εναντίον του στην παρούσα φάση (το πολύ να περιοριστεί σε ανώδυνες και περί διαγραμμάτων αναφορές όπως συνηθίζει η Β. Παπανδρέου), καταλογίζοντάς του "ανικανότητα" να "τιθασεύσει" τη λαϊκή δυσαρέσκεια, γιατί πρόλαβε ο Μ. Εβερτ να εντάξει το θέμα στον γνωστό δικομματικό καυγά, ζητώντας την αντικατάσταση του πρωθυπουργού από άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (δε δήλωσε ποιον προτιμά)...

Τρίτον και κυριότερο, ζητήματα που άπτονται των κοινωνικών αγώνων, πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι αγώνες θίγουν βασικές πλευρές της κυρίαρχης πολιτικής, είναι πολύ επικίνδυνο να αξιοποιούνται ως όπλο στις αντιθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων της άρχουσας τάξης. Και οι τελευταίοι, ως σήμερα τουλάχιστον, έχουν αποδείξει ότι τέτοια λάθη δεν κάνουν...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

"ΣΥΝ"
"Αριστερή" αρωγή στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Οι αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που χάραξαν τα επιτελεία των Βρυξελλών παίρνουν καθημερινά εκρηκτικό χαρακτήρα. Οι κυβερνητικοί διεκπεραιωτές των ευρωπαϊκών εντολών επιχειρούν να εμφανίσουν όσους αντιδρούν σ' αυτές περίπου σαν "εχθρούς του λαού". Ομως, επειδή τα προβλήματα πλέον έχουν πάρει εκρηκτικό χαρακτήρα και οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση επιδίδεται στη συκοφάντηση των λαϊκών αγώνων. Χρειάζεται, όμως, βοήθεια από την "αντιπολίτευση" και μάλιστα από τα "αριστερά". Τα κυβερνητικά επιτελεία θεωρούν πως με την "αρωγή" της "αριστερής αντιπολίτευσης", "ευδοκιμεί" η κυβερνητική αναλγησία και αδιαλλαξία και η αντιλαϊκή πολιτική περνά ευκολότερα.Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει - ποιος άλλος; - ο "ΣΥΝ".

Ο ρόλος του "ΣΥΝ" ως επίδοξου κυματοθραύστη των λαϊκών αγώνων, ξεσκεπάζεται καθημερινά με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο θέμα αυτό ο "ΣΥΝ" επισήμως συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών. Μιλά για προβλήματα που προκύπτουν από την "έλλειψη υποδομής"(!) για την αντιμετώπιση"των δυσμενών επιπτώσεων που αρχίζουν από 1/1/95 στα πλαίσια της εφαρμογής των ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ", χωρίς να μπαίνει στον κόπο να πει πως η υπογραφή τους ήταν θέμα συνειδητής επιλογής των κυβερνήσεων, οι οποίες ουδέποτε πήραν υπόψη τους τα προβλήματα των αγροτών. Ταυτόχρονα, ο "ΣΥΝ" εγκαλεί την κυβέρνηση που αρνείται το διάλογο με τους αγρότες και την καλεί να εγκαταλείψει "οποιαδήποτε σκέψη για βίαιη καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων (που θα) αποτελεί καθαρό τυχοδιωκτισμό και σύμπτωμα πολιτικής αφροσύνης". Ο "ΣΥΝ" προτείνει επίσης την "αξιοποίηση όλων των Ευρωβουλευτών σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν και να αναπληρωθούν δυσμενείς συνέπειες, οι οποίες σωρεύονται στους ώμους των αγροτών". Η πρόταση αυτή δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια "αβάντα" στην κυβέρνηση. Ο "ΣΥΝ" απευθύνει έκκληση στους αγρότες να "καθίσουν στ' αυγά τους", περιμένοντας από τους Ευρωπαίους θύτες τους να "ξεσφίξουν κάπως τον βρόχο από το λαιμό τους".

***

Ο "ΣΥΝ" παρέχει, παντός είδους "αρωγή" στην κυβέρνηση. Τα στελέχη του δε χάνουν ευκαιρία να υπονομεύουν και να δυσφημούν τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποί του στη νόθα ΓΕΣΑΣΕ ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους πράσινους ομογάλακτούς τους,βρίσκοντας τις "παροχές" της κυβέρνησης "ικανοποιητικές" και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων "άσκοπη" και"υποκινούμενη".

Η πρώην πρόεδρός του, αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο του παχυδερμισμού και της αναλγησίας, όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας βγάζει τους (καθαρόαιμους) δεξιούς από τη δύσκολη θέση να αρνηθούν το ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους των ναυπηγείων, τους οικοδόμους, τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, δηλώνοντας: "Δεν εκφράζω τη συμπάθειά μου προς αυτούς που δε θέλουν να φορολογηθούν". Με ύφος Μαρίας Αντουανέτας, η Μ. Δαμανάκη ισχυρίζεται πως "η έκφραση έστω και αφηρημένης συμπάθειας σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι απαράδεκτη",δίνοντας την ευκαιρία στην πλειοψηφία να καταψηφίσει την πρόταση.

Από τη θέση του νομάρχη Μαγνησίας ο Π. Σκοτινιώτης,αγκαλιά με τους πράσινους εταίρους του, επιχειρεί να σπάσει το μπλόκο των αγροτών στον Αλμυρό και όταν αποτυγχάνει, επιχειρεί δίκην... μεγαλοεισαγωγέα φρουτέμπορα, την από θαλάσσης μεταφορά φρούτων, αποδεικνύοντας έτσι στον Α. Παπανδρέου ότι η μάχη που εκείνος έδωσε με τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για να τον επιβάλλει δεν πήγε καθόλου χαμένη.Ποιος ξέρει, αν το πετύχει - πράγμα αρκετά δύσκολο - ίσως στο μέλλον να του ανατεθεί να μεταφέρει ο ίδιος τα προϊόντα των αγροτών προς τις χωματερές, όπως επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες.

Τη δυσφήμιση των κινητοποιήσεων αναλαμβάνει να παίξει ο Γρ. Γιάνναρος,ο οποίος δηλώνει πως "οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν πάρει αντικοινωνικό χαρακτήρα",παίζοντας το... πανάρχαιο παιχνίδι της άρχουσας τάξης: αυτό της διάσπασης της ενότητας των κοινωνικών φορέων με την καλλιέργεια διαχωριστικών γραμμών ανάμεσά τους.

Παίρνοντας το "μπαλάκι" του αντικομμουνισμού από την κυβέρνηση ο "ΣΥΝ" συντηρεί τη θεωρία περί υποκινητών μιλά για "χορό μικροκομματικής εκμετάλλευσης", στον οποίο επιδίδεται το... ΚΚΕ. Παλιά του τέχνη, άλλωστε...***

Η επιλογή του "ΣΥΝ", λοιπόν, είναι η στήριξη της ευρωκατευθυνόμενης πολιτικής του αφανισμού της ελληνικής αγροτιάς, δίνοντας την "αριστερή" δικαιολογία στην κυβέρνηση να χτυπά το κίνημα των αγροτών.Στην κρίσιμη στιγμή των επιλογών ο "ΣΥΝ" δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, στρέφοντας την πλάτη στις λαϊκές κινητοποιήσεις, που κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι στηρίζει. Στους αγώνες, όπου ο καθένας μετρά το μπόι του, ο "ΣΥΝ" απαρνιέται τους αγρότες, βοηθώντας για άλλη μια φορά τους πραγματικούς του φίλους.Με τι άραγε, θάρρος, θα απευθυνθεί και πάλι στους αγρότες, οι οποίοι απέδειξαν πως, ίσως, να αργούν, αλλά δε συγχωρούν το ψέμα και την υποκρισία και το τιμωρούν σκληρά. Γιατί συνεχίζει και σήμερα να είναι "μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή του λαού", που "κυλάει πάνω απ' τα χωράφια" παρασέρνοντας στο διάβα της όλα τα φράγματα.Αραγε, "Ποιος τη σταματάει; "

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

Τα κυβερνητικά επιτελεία θεωρούν πως με την "αρωγή" της "αριστερής αντιπολίτευσης", "ευδοκιμεί" η κυβερνητική αναλγησία και αδιαλλαξία και η αντιλαϊκή πολιτική περνά ευκολότερα. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει - ποιος άλλος; - ο "ΣΥΝ". Ο ρόλος του "ΣΥΝ" σαν επίδοξου κυματοθραύστη των λαϊκών αγώνων ξεσκεπάζεται καθημερινά με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ