ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 1995
Σελ. /31
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αξιος ο μισθός του!

Ο γνωστός "ευρωευαγγελιστής" του "ΣΥΝ" Δ. Χατζησωκράτης ανέλαβε να βάλει τα πράγματα στη... θέση τους και να πει με το όνομά τους όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών κοινωνικών υποθέσεων της ΕΕ και τα όσα ντρέπεται να ανακοινώσει ευθέως ακόμα και ο υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με γραπτή ενημέρωση του κυρίου αυτού προς την ΕΕ της ΓΣΕΕ, η σύνοδος αυτή ήταν "ιδιαίτερα αναβαθμισμένη". Αλλά αυτό - όπως παρατηρεί με φανερό εκνευρισμό - δεν έγινε αντιληπτό στη χώρα μας. Και μπαίνει στο "ψητό": Ενα χρόνο - λέει - μετά τη "λευκή βίβλο", "προσδιορίστηκαν, ως κεντρικός πολιτικοοικονομικός στόχος για τη ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (σ.σ. δικά του τα κεφαλαία) συγκεκριμένα μέτρα και κατευθύνσεις". Και εξηγεί τους στόχους σε ό,τι αφορά την "αύξηση της έντασης της απασχόλησης", η οποία θα προκύψει "... κυρίως μέσα από την ελαστικότερη οργάνωση του χρόνου εργασίας, τη μισθολογική πολιτική με συλλογικές συμβάσεις κάτω από το επίπεδο της παραγωγικότητας, τη μείωση του παραμισθολογικού (!) κόστους για την πρόσληψη ιδίως μη ειδικευμένων εργαζόμενων..." κλπ.

***

Συνεχίζει δε απτόητος, χωρίς να κωλώνει να αποκαλύψει τον υποκριτικό χαρακτήρα όσων που και το κόμμα του υποστηρίζει, περί "μη υποχρεωτικότητας" στην εφαρμογή των μαύρων μέτρων της "λευκής βίβλου", αλλά και τον πραγματικό χαρακτήρα της... μελέτης που έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα η επιτροπή των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας για την... απασχόληση: "Το Συμβούλιο του ΕΣΣΕΝ έχει καλέσει τα κράτη - μέλη να εφαρμόσουν τις συστάσεις αυτές στις κατ' ιδίαν πολιτικές τους στο πλαίσιο πολυετούς προγράμματος. Εξ ου και η δέσμη προτάσεων για την ανεργία που το ΥΠΕΘΟ και το υπουργείο Εργασίας παρουσίασαν ως πόρισμα της Επιτροπής τους για συζήτηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Τόσο το Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας μαζί με το ΕΚΟΦΙΝ, όσο και η Επιτροπή επιφορτίστηκαν να παρακολουθήσουν με προσοχή την εξέλιξη της απασχόλησης, να επανεξετάσουν τις αντίστοιχες πολιτικές των κρατών - μελών και να υποβάλουν μαζί για όλα αυτά, για πρώτη φορά, Εκθεση τον Δεκέμβριο του 1995...".

***

Εμείς τι να πούμε; Μπορεί το εν λόγω στέλεχος του "ΣΥΝ" να απέβαλε μαζί με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και το τελευταίο "φύλλο συκής", αλλά δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε ότι αναδεικνύεται σ' έναν από τους πιο συνεπείς υπαλλήλους της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στη χώρα μας. Γι' αυτό εξάλλου η κυβέρνηση και η ΠΑΣΚΕ της ΓΣΕΕ τον τίμησαν δεόντως, διορίζοντάς τον αντιπρόεδρο της ΟΚΕ. Αξιος ο μισθός του!

Χ. Μ.

ΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ομόφωνα στον αγώνα

Πανεργατική απεργία αύριο στο Αγρίνιο ενάντια στην ανεργία, τη φτώχια, το αντιασφαλιστικό πλαίσιο. Συλλαλητήριο στην Πάτρα την Πέμπτη για την επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και για τη λήψη μέτρων κατά της αποβιομηχάνισης

Απεργία ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της λιτότητας, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του Αγρινίου αύριο Τετάρτη, με ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης.Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.00 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου,θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση, βελτίωση των προϋποθέσεων για την επιδότηση της ανεργίας (αύξηση διάρκειας επιδότησης, μείωση αναγκαίων ενσήμων), κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τριμερή χρηματοδότηση, μείωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη.

Εκδηλώνουν επίσης την αντίθεσή τους στην προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, προς το χειρότερο και διεκδικούν 7ωρο - 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

Η αυριανή απεργία είναι η δεύτερη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων της περιοχής. Είχαν απεργήσει ξανά κατά την προηγούμενη απεργία των οικοδόμων, ενώ είχαν συμπαρασταθεί και στους αγώνες των καπνοκαλλιεργητών. Εξάλλου μερικά από τα εργοστάσια που έκλεισαν στην περιοχή επεξεργάζονταν κυρίως καπνό (πχ "Παπαστράτος").

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Μαργιώλης,μίλησε στο "Ρ": "Πολλά εργοστάσια έκλεισαν και υπολογίζουμε την ανεργία στο 17%,ίσως και περισσότερο, του εργατικού δυναμικού. Μεγάλη είναι και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ ορισμένα μικρά εργοστάσια λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.

Στην πόλη μας δεν υπάρχει βιομηχανική ζώνη. Η βιομηχανική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την αγροτική οικονομία. Τα έντονα προβλήματα των μικροκαλλιεργητών και κυρίως των καπνοπαραγωγών, αναγκάζουν πολλούς να φεύγουν από την πόλη ή να αναζητούν άλλες δουλιές μεγαλώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.

Χρειάζεται μια αναπτυξιακή πολιτική που θα στηρίξει την αγροτική οικονομία στην περιοχή ώστε να δημιουργήσει προοπτικές απασχόλησης και για τους εργαζόμενους". Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου σημείωσε την ανάγκη του συντονισμού της δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τους μαζικούς τους φορείς.

Συλλαλητήριο στην Πάτρα

Με κύριο αίτημα την επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ενάντια στην αποβιομηχάνιση της Πάτρας,διαδηλώνουν μεθαύριο Πέμπτη, 6 Απρίλη,οι άνεργοι της Π-Π,στο Παμπατραϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το σωματείο απολυμένων από την επιχείρηση.

Οι φωνές διαμαρτυρίας των χιλιάδων ανέργων της Π-Π Πάτρας, θα ενωθούν με αυτές των συναδέλφων τους, απολυμένων της επιχείρησης, από το εργοστάσιο της Π-Π στη Χαλκίδα και των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.

ΠΡΩΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗ
Στο οριστικό κλείσιμο διά του κατακερματισμού!

Σπάσιμο σε εφτά κομμάτια προβλέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος

ΧΑΛΚΙΔΑ.- (του ανταποκριτή μας)

Σε κατακερματισμό και οριστική διάλυση οδηγεί η κυβέρνηση το πρώην συγκρότημα Σκαλιστήρη στο Μαντούδι Ευβοίας,όπου η ανεργία έχει φτάσει στο 75%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία! Αυτό προκύπτει από τη δημοσιευθείσα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αγορά των εταιριών "ΑΕ Επιχειρήσεων Μεταλλευτικών Βιομηχανιών" και "Ανώνυμος Μεταλλευτική Βιομηχανική και Ναυτιλιακή Εταιρία" (και οι δυο μαζί αποτελούν το πάλαι ποτέ συγκρότημα Σκαλιστήρη). Ο διαγωνισμός που θα ακολουθήσει μετά από 20 περίπου μέρες, είναι ο τρίτος και ο τελευταίος μετά την υπαγωγή της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Η πρόβλεψη που περιέχεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον κατακερματισμό της επιχείρησης σε εφτά κομμάτια,όπως επίσης και το δεδομένο ότι κατά τους προηγούμενους διαγωνισμούς δεν είχε εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον - πλην της... προσφοράς των 150 εκατ. δρχ (!) του πρώην ιδιοκτήτη - δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το οριστικό κλείσιμο του συγκροτήματος. Ταυτόχρονα προχώρησε στον κατακερματισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο βιομήχανο που ενδιαφέρεται μόνο για τα μεταλλεία στην Ορμύλια Χαλκιδικής.Να σημειωθεί ότι, κατά τα άλλα, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, όσο και και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, "διαβεβαίωναν" τους εκπροσώπους των ΟΤΑ, αλλά και τα τοπικά στελέχη τους, ότι θα η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα αφορούσε ενιαία τουλάχιστον εκείνα τα τμήματα που, αν λειτουργούσαν μαζί - σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΓΜΕ - θεωρούνται βιώσιμα και ανταγωνιστικά.

Συγκέντρωση για τα Ναυπηγεία

Στις 6.30 το απόγευμα συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Αγ. Νικόλαο Νίκαιας

Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να παραμείνει το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά στο δημόσιο έλεγχο, καλεί την κυβέρνηση ο Δήμος Νίκαιας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του.

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα ο Δήμος καλεί όλους τους δημότες σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους εργαζόμενους, στην πλατεία Αγ. Νικολάου,κινητοποίηση που δείχνει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, δε σημαίνει παρά την αρχή νέων αγώνων ώστε να μην γίνει πράξη.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας σημειώνει ότι "ολόκληρη η περιοχή του Πειραιά δέχεται τεράστια πλήγματα από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού και την τεράστια αύξηση της ανεργίας". Τονίζει επίσης ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποβάθμιση της περιοχής και άλλη αύξηση της ανεργίας, γι' αυτό παλεύει μαζί με τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία για τον εκσυγχρονισμό και την παραμονή του Ναυπηγείου στο Δημόσιο.

Παράταση προθεσμίας από τον ΟΕΚ

Με απόφαση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας παρατάθηκε μέχρι τις 31.5.1995 η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων για τη συμμετοχή στην κλήρωση εργατικών κατοικιών στην περιοχή Αθηνών - Πειραιά, που έληγε στις 31.3.1995.

Οι αιτήσεις μαζί με το έντυπο οδηγιών θα χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους από τα γραφεία του Οργανισμού (Σολωμού 60 Αθήνα) και από το περιφερειακό γραφείο του στον Πειραιά (Δημ. Ομ. Σκυλίτση 19), όπου και θα υποβάλλονται συμπληρωμένα.

Δεν υπάρχουν αλλαγές στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την κατάθεση των αιτήσεων.

Προσλήψεις στον ΕΟΤ

Σε προσλήψεις εποχιακού προσωπικού για το "ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ" Αθηνών, προβαίνει ο ΕΟΤ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, θα προσληφθούν συγκεκριμένα 14 άτομα, τα οποία θα καλύψουν αποκλειστικά τις φετινές ανάγκες. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 10/4/95, από το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, στα γραφεία της υπηρεσίας τουριστικών εκδηλώσεων, οδός Βουκουρεστίου 1, στον 1ο όροφο. Πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 3223.111 - 9 εσωτ. 554 και 3311.727.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ