Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ομόφωνα στον αγώνα

Πανεργατική απεργία αύριο στο Αγρίνιο ενάντια στην ανεργία, τη φτώχια, το αντιασφαλιστικό πλαίσιο. Συλλαλητήριο στην Πάτρα την Πέμπτη για την επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" και για τη λήψη μέτρων κατά της αποβιομηχάνισης

Απεργία ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της λιτότητας, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του Αγρινίου αύριο Τετάρτη, με ομόφωνη απόφαση του Εργατικού Κέντρου της πόλης.Στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10.00 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου,θα μιλήσει και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την εφαρμογή μιας αναπτυξιακής πολιτικής ενάντια στην ανεργία και την υποαπασχόληση, βελτίωση των προϋποθέσεων για την επιδότηση της ανεργίας (αύξηση διάρκειας επιδότησης, μείωση αναγκαίων ενσήμων), κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τριμερή χρηματοδότηση, μείωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη.

Εκδηλώνουν επίσης την αντίθεσή τους στην προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, προς το χειρότερο και διεκδικούν 7ωρο - 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

Η αυριανή απεργία είναι η δεύτερη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων της περιοχής. Είχαν απεργήσει ξανά κατά την προηγούμενη απεργία των οικοδόμων, ενώ είχαν συμπαρασταθεί και στους αγώνες των καπνοκαλλιεργητών. Εξάλλου μερικά από τα εργοστάσια που έκλεισαν στην περιοχή επεξεργάζονταν κυρίως καπνό (πχ "Παπαστράτος").

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Κ. Μαργιώλης,μίλησε στο "Ρ": "Πολλά εργοστάσια έκλεισαν και υπολογίζουμε την ανεργία στο 17%,ίσως και περισσότερο, του εργατικού δυναμικού. Μεγάλη είναι και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ ορισμένα μικρά εργοστάσια λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.

Στην πόλη μας δεν υπάρχει βιομηχανική ζώνη. Η βιομηχανική ανάπτυξη συνδέεται άμεσα με την αγροτική οικονομία. Τα έντονα προβλήματα των μικροκαλλιεργητών και κυρίως των καπνοπαραγωγών, αναγκάζουν πολλούς να φεύγουν από την πόλη ή να αναζητούν άλλες δουλιές μεγαλώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.

Χρειάζεται μια αναπτυξιακή πολιτική που θα στηρίξει την αγροτική οικονομία στην περιοχή ώστε να δημιουργήσει προοπτικές απασχόλησης και για τους εργαζόμενους". Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου σημείωσε την ανάγκη του συντονισμού της δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα και τους μαζικούς τους φορείς.

Συλλαλητήριο στην Πάτρα

Με κύριο αίτημα την επαναλειτουργία της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" υπό τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ενάντια στην αποβιομηχάνιση της Πάτρας,διαδηλώνουν μεθαύριο Πέμπτη, 6 Απρίλη,οι άνεργοι της Π-Π,στο Παμπατραϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το σωματείο απολυμένων από την επιχείρηση.

Οι φωνές διαμαρτυρίας των χιλιάδων ανέργων της Π-Π Πάτρας, θα ενωθούν με αυτές των συναδέλφων τους, απολυμένων της επιχείρησης, από το εργοστάσιο της Π-Π στη Χαλκίδα και των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ