Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανοικοδομικός συναγερμός!

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία αύριο. Εφτασε το μαχαίρι στο κόκαλο. Μήνες χωρίς μεροκάματο! Μιλάνε στο "Ρ" πρόεδροι των μεγαλύτερων παραρτημάτων του συνδικάτου

Με αγώνα ταξικό, ενωτικό, διαρκή, είναι αποφασισμένοι οι οικοδόμοι να απαντήσουν στην προκλητική ανευθυνότητα και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που με την αντεργατική πολιτική της οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση. Ετσι, μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και συναντώνται στο νέο αγωνιστικό τους ραντεβού, αύριο Τετάρτη στη νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ομοσπονδία του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, ενώ στην Αθήνα οι οικοδόμοι θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Σε απόγνωση έχει οδηγήσει χιλιάδες οικοδόμους και τις οικογένειές τους η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας στο κλάδο, που έχει ήδη αγγίξει το 40%. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, που βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας, σημειώνοντας τον τελευταίο μήνα και νέα πτώση 20%, αλλά αντίθετα, με την πολιτική της, οξύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί, αλλά και τις επιπτώσεις της σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, σκιαγραφούν στο "Ρ" οι πρόεδροι των μεγαλύτερων παραρτημάτων του συνδικάτου στην Αθήνα. Οπως θα μας πει ο Τ. Κίτσιος,πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Λιοσίων - Πετρούπολης - Αγ. Αναργύρων, "η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική. Η ανεργία ξεπερνά το 50% και ειδικά αυτή την περίοδο οξύνεται περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μας, που έχουν να κάνουν μεροκάματο από το Δεκέμβρη. Η άγρια εκμετάλλευση από τους κατασκευαστές των αλλοδαπών, και κύρια Αλβανών, οξύνει περισσότερο το πρόβλημα. Εξαιτίας ακριβώς της απελπισίας που έχουν περιέλθει ορισμένοι συνάδελφοί μας, γίνονται ευάλωτοι στις πιέσεις. Αναγκάζονται να δουλεύουν με χαμηλότερα μεροκάματα, ανασφάλιστοι, να κάνουν υποχωρήσεις. Επίσης το γεγονός πως στην περιοχή μας το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι οικοδόμοι, δημιουργεί επιπλέον σοβαρό πρόβλημα σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Με την οικοδομή να πεθαίνει, και τα μαγαζιά και όλοι υποφέρουν".

Την ίδια τραγική πραγματικότητα αντιμετωπίζουν και οι οικοδόμοι στο Περιστέρι. Ο Σ. Σεβαστός,πρόεδρος του παραρτήματος της περιοχής, θα τονίσει: "Το Περιστέρι είναι εργατογειτονιά. Με την ακρίβεια που υπάρχει, πώς να μπορέσουν να χτίσουν ένα σπίτι οι εργάτες; Μεγάλες κατασκευές δεν υπάρχουν. Αν συνολικά στη χώρα η πτώση της οικοδομής είναι 40%, εδώ είναι ακόμα χειρότερα. Πρώτα έρχονταν συνάδελφοι στο παράρτημα για να ζητήσουν εργάτες. Τώρα έρχονται απελπισμένα οι ίδιοι και ζητάνε ένα μεροκάματο. Είμαι 37 χρόνια στο επάγγελμα και, για πρώτη φορά στη ζωή μου, δεν είχα μεροκάματο για τρεις μήνες. Δεχόμαστε μια ανηλεή επίθεση σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας".

Η αδιαφορία της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα, έχει ξεσηκώσει τη δίκαιη οργή και αγανάκτησή τους. Οπως θα τονίσουν οι συνδικαλιστές, "στις εξορμήσεις που κάνουμε στα γιαπιά, όλοι οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχώς και περισσότεροι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου. Μια φωνή οργής ακούς απ' όλους. Δεν πάει άλλο. Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας μέχρι εσχάτων".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ