ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 1995
Σελ. /31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με την ψήφιση του Προγράμματος Δράσης και την εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου

Σταθμός για την παραπέρα πορεία του κινήματος ειρήνης στην Ελλάδα το 12ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το Συνέδριο αυτό, με τις διαδικασίες που προηγήθηκαν και με τους στόχους που βάζει, σηματοδοτεί μια πορεία ανασυγκρότησης και ανάκαμψης του φιλειρηνικού κινήματος.

Πάνω από 70 Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών λειτούργησαν, πολλές από αυτές εξαρχής, ανέπτυξαν δράση και ανοίχτηκαν στην κοινωνία. Παράλληλα, το Πρόγραμμα Δράσης που εγκρίθηκε από το Συνέδριο σηματοδοτεί τη συνέχεια αυτής της δράσης, με στόχο το κίνημα ειρήνης να παίξει το ρόλο του. Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την άσκηση πίεσης στα διάφορα κέντρα για τον τερματισμό των τοπικών πολέμων, την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, τη μείωση των εξοπλισμών, την καταστροφή των πυρηνικών και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο πήραν μέρος 500 περίπου αντιπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης και παρακολούθησαν 14 αντιπροσωπείες φιλειρηνικών κινημάτων από την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, έληξαν το μεσημέρι της Κυριακής με την εκλογή του νέου Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, που αποτελείται από 141 μέλη,το οποίο στη συνέχεια συνεδρίασε και εξέλεξε 25μελή Γραμματεία.

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ αποτελείται από τους εξής: Ε. Μαχαίρα, Α. Αντανασιώτη, Θ. Γεράνιο, Μ. Βακαλόπουλο, Σ. Κουνιά, Γρ. Λαμπράκη, Γ. Λαμπράκη, Χ. Λαζαρίδη, Δ. Μωραφιτου, Σ. Μαντά, Π. Μακρή, Μ. Πρίφτη, Γ. Πετρόπουλο, Ν. Παπακωνσταντίνου, Σ. Παπακωνσταντίνου, Θ. Παφίλη, Μ. Παπαθανασίου, Γ. Πέππα, Γ. Πετροπουλάκη, Ζ. Σακελλαρίδη, Μ. Σιμιτσοπούλου, Λ. Τσελίκα, Ν. Φωτιάδη, Α. Μαμωνά.

Την Κυριακή το πρωί, τελέστηκε πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη των προέδρων της ΕΕΔΥΕ Αλκη Αργυριάδη και Σταύρου Κανελλόπουλου και του οργανωτικού της γραμματέα Ντίνου Τσίρου.Ακολούθησε η απονομή των μεταλλίων Γρηγόρη Λαμπράκη.Οι τιμηθέντες με τη διάκριση αυτή για την προσφορά τους στο κίνημα ειρήνης είναι: Παναγιώτης Καραφωτιάς, Αντώνης Σαμαράκης, Ιάκωβος Καμπανέλης, Μίκης Θεοδωράκης, Δάφνη Σκούρα, Πέτρος Κόκκαλης, Ελλη Αλεξίου, Ρούλα Κουκούλου, Ανδρέας Ζάκκας, Γεώργιος Ιορδανίδης, Γεώργιος Βουδούρης, Αλκης Αργυριάδης, Ντίνος Τσίρος, Παναγιώτης Μακρής, Παντελής Γούτης, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Ανδρέας Μαμωνάς.

Το 12ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, με τη θεματολογία του και τις αποφάσεις του, διευρύνει τους ορίζοντες του φιλειρηνικού κινήματος, ανοίγοντας καινούρια μέτωπα και ταυτόχρονα διατηρεί και βαθαίνει το σαφή αντιιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα. Συνδέει τα προβλήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της φτώχειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ρατσισμού, του εθνικισμού με το ζήτημα της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, του αγώνα ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Σημαντική συμβολή

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έγινε συζήτηση για τα σημαντικότερα διεθνή προβλήματα. Οι απόψεις που κατατέθηκαν από τους εισηγητές αποτελούν σημαντική συμβολή όχι στην κατάρτιση και επεξεργασία των θέσεων του φιλειρηνικού κινήματος γύρω από τα καινούρια προβλήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή, αλλά και γενικότερα. Τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους είναι: Η Νέα Τάξη και οι επιπτώσεις της στη διεθνή κατάσταση. Η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια. Ελλάδα και περιφερειακές συγκρούσεις. Κυπριακό και Μεσανατολικό. Ρατσισμός, εθνικισμός και ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτισμός, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειρήνη. Εξοπλισμοί, πυρηνικά και ειρήνη.

Με θέμα "Πολιτισμός - ΜΜΕ - Ειρήνη",μίλησε ο Μιχάλης Μερακλής,καθηγητής πανεπιστημίου. "Η Νέα Τάξη και οι επιπτώσεις της στη Διεθνή κατάσταση",ήταν το θέμα της εισήγησης του Παναγιώτη Παπανικολάου,προέδρου της Παμπειραϊκής ΕΕΔΥΕ. Το θέμα "Βαλκάνια. Η σημερινή κατάσταση",παρουσιάστηκε από τον Μιχάλη Σπυριδάκη,πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής Στρατής Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, μίλησε με θέμα: "Ελλάδα και περιφερειακές συγκρούσεις".Επίσης μίλησαν για τα θέματα: "Κυπριακό και Μεσανατολικό πρόβλημα",ο Νίκος Φωτιάδης,γενικός γραμματέας της Παναθηναϊκής ΕΔΥΕ. "Ρατσισμός - Εθνικισμός - Ανθρώπινα Δικαιώματα",η Μαρία Πρίφτη,γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. "Εξοπλισμοί - Πυρηνικά - Περιβάλλον",ο Θανάσης Γεράνιος,μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Ανδρέας Θεοφίλου,μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Τη δική τους συμβολή είχαν και οι σύνεδροι, εκπρόσωποι των τοπικών επιτροπών ειρήνης. Μετέφεραν την εμπειρία τους από τη δράση των Επιτροπών. Κοινή διαπίστωση ότι όπου οι Επιτροπές Ειρήνης ανέλαβαν πρωτοβουλίες η ανταπόκριση ήταν θετική. Δεκάδες Επιτροπές συγκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας και από τότε συνεχίζουν να έχουν συνεχή παρουσία. Από την εμπειρία που μεταφέρθηκε ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με σχολεία. Οπως τονίστηκε η συμβολή της παιδείας στην καλλιέργεια των ιδανικών της ειρήνης είναι καθοριστική. Επίσης, στις τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι επισήμαναν την ανάγκη το κίνημα ειρήνης να έχει σαφή ανεξαρτησιακά - αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά παράλληλα με τη διεύρυνση των στόχων του.

Δράση σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση

Με στόχο τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα της ΕΕΔΥΕ και κατ' επέκταση του φιλειρηνικού κινήματος, καθορίστηκε από το Συνέδριο το Πρόγραμμα Δράσης για το επόμενο διάστημα.

"Σιγά σιγά το κίνημά μας, τονίζεται στη σχετική απόφαση, αποχωρίζεται από την εσωστρέφεια και από τη χαλάρωση που του καλλιέργησε ο εφησυχασμός. Μόνο ένα δυνατό, αγωνιστικό, μαζικό κίνημα ειρήνης με σαφή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση μπορεί να παίξει σημαντικό και καθοριστικό ρόλο για να ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός σε βάρος των λαών που έχει επιβάλει η "νέα τάξη πραγμάτων"".

Στην απόφαση επισημαίνεται: "Το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα θα πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς. Να διευρύνει το χαρακτήρα του περιεχομένου του. Να γίνει ελκυστικό για τη νεολαία, τις γυναίκες. Να εντάξει στους κόλπους του όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης. Μόνο ένα τέτοιο φιλειρηνικό κίνημα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις δύσκολες σημερινές συνθήκες".

Το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα Δράσης που εγκρίθηκε από το Συνέδριο έχει ως εξής:

Πρώτος μεγάλος σταθμός το 17ο Δεκαήμερο Ειρήνης στις αρχές του Μάη που θα περιλαμβάνει:

- Εκθεση φωτογραφίας και αφίσας

- Εβδομάδα αντιπολεμικού κινηματογράφου

- Μαραθώνια Πορεία - 50 χρόνια αντιφασιστικής νίκης. Εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εθνική Αντίσταση και άλλους φορείς

- Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια του δεκαημέρου

- Εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες - καταγγελίες ενάντια στα κοινά γυμνάσια Αμερικανών, Αλβανών, Βουλγάρων και Ρουμάνων στη Νότια Πελοπόννησο.

Στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ημερίδα με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημόνων με θέμα: "Η συμβολή του κινήματος ειρήνης στην προστασία του περιβάλλοντος".

Στις 15-22 Ιούλη: Εβδομάδα αφιερωμένη στην Κύπρο και εκδηλώσεις σε συνεργασία με κυπριακές οργανώσεις και φορείς με αίτημα: "Δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος".

Στις 6-9 Αυγούστου: Με αφορμή τα 50 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της ρίψης της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, με αίτημα την πλήρη καταστροφή των πυρηνικών και βιοχημικών όπλων και διατήρηση της διεθνούς σύμβασης για τη διάλυση των πυρηνικών όπλων.

Στις 24-31 Οκτώβρη εβδομάδα αφοπλισμού του ΟΗΕ: Ημερίδα για τη διάλυση όλων των στρατιωτικών συνασπισμών. Επίσης εκδηλώσεις για την κατάργηση του Στρατηγείου της Λάρισας και το κλείσιμο όλων των βάσεων στη χώρα (ΑΒΑΚΣ - Ακτιο, Κρήτη).

Το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη εκδηλώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη των κινημάτων ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις για την εγκατάσταση της έδρας της ταχυκίνητης Μεραρχίας του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ