Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντική συμβολή

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έγινε συζήτηση για τα σημαντικότερα διεθνή προβλήματα. Οι απόψεις που κατατέθηκαν από τους εισηγητές αποτελούν σημαντική συμβολή όχι στην κατάρτιση και επεξεργασία των θέσεων του φιλειρηνικού κινήματος γύρω από τα καινούρια προβλήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στη διεθνή σκηνή, αλλά και γενικότερα. Τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους είναι: Η Νέα Τάξη και οι επιπτώσεις της στη διεθνή κατάσταση. Η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια. Ελλάδα και περιφερειακές συγκρούσεις. Κυπριακό και Μεσανατολικό. Ρατσισμός, εθνικισμός και ανθρώπινα δικαιώματα. Πολιτισμός, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειρήνη. Εξοπλισμοί, πυρηνικά και ειρήνη.

Με θέμα "Πολιτισμός - ΜΜΕ - Ειρήνη",μίλησε ο Μιχάλης Μερακλής,καθηγητής πανεπιστημίου. "Η Νέα Τάξη και οι επιπτώσεις της στη Διεθνή κατάσταση",ήταν το θέμα της εισήγησης του Παναγιώτη Παπανικολάου,προέδρου της Παμπειραϊκής ΕΕΔΥΕ. Το θέμα "Βαλκάνια. Η σημερινή κατάσταση",παρουσιάστηκε από τον Μιχάλη Σπυριδάκη,πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής Στρατής Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, μίλησε με θέμα: "Ελλάδα και περιφερειακές συγκρούσεις".Επίσης μίλησαν για τα θέματα: "Κυπριακό και Μεσανατολικό πρόβλημα",ο Νίκος Φωτιάδης,γενικός γραμματέας της Παναθηναϊκής ΕΔΥΕ. "Ρατσισμός - Εθνικισμός - Ανθρώπινα Δικαιώματα",η Μαρία Πρίφτη,γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. "Εξοπλισμοί - Πυρηνικά - Περιβάλλον",ο Θανάσης Γεράνιος,μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Ανδρέας Θεοφίλου,μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Τη δική τους συμβολή είχαν και οι σύνεδροι, εκπρόσωποι των τοπικών επιτροπών ειρήνης. Μετέφεραν την εμπειρία τους από τη δράση των Επιτροπών. Κοινή διαπίστωση ότι όπου οι Επιτροπές Ειρήνης ανέλαβαν πρωτοβουλίες η ανταπόκριση ήταν θετική. Δεκάδες Επιτροπές συγκροτήθηκαν κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας και από τότε συνεχίζουν να έχουν συνεχή παρουσία. Από την εμπειρία που μεταφέρθηκε ξεχωρίζουν οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με σχολεία. Οπως τονίστηκε η συμβολή της παιδείας στην καλλιέργεια των ιδανικών της ειρήνης είναι καθοριστική. Επίσης, στις τοποθετήσεις τους οι αντιπρόσωποι επισήμαναν την ανάγκη το κίνημα ειρήνης να έχει σαφή ανεξαρτησιακά - αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά παράλληλα με τη διεύρυνση των στόχων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ