Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα των φοιτητών

Το δικό τους μήνυμα δίνουν αύριο χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές με τη συμμετοχή τους στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, οι οποίες γίνονται σε μια στιγμή που σημαντικά τμήματα του ελληνικού λαού βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Σε μια περίοδο που η επίθεση ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση ολοένα και εντείνεται, καθώς και η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης παραδίδει τα ΑΕΙ στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τα υποβαθμίζει και με την πολιτική της υποχρηματοδότησης αποδιαρθρώνει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Από την άλλη, η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων τα τελευταία χρόνια - με την κυριαρχία των δυνάμεων του δικομματισμού και των συμπληρωμάτων του - στο φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα δημιουργεί νέες και πρόσθετες δυσκολίες στην ευρύτερη ανάπτυξη των αντιστάσεων των φοιτητών και των σπουδαστών. Δυσκολίες που και από την αυριανή ψήφο θα εξαρτηθεί εάν θα πάψουν να υπάρχουν ή εάν θα παραμείνουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης.

Τις τελευταίες μέρες τα αμφιθέατρα των σχολών γνώρισαν το όψιμο ενδιαφέρον των κομμάτων αυτών, που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ στην υποβάθμιση. Παρέλασαν από τις σχολές πολιτικοί αρχηγοί, δελφίνοι, τηλεοπτικοί αστέρες, γραφικοί βουλευτές, τραγουδιστές, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και φτηνής προεκλογικής εκστρατείας. Μίλησαν για πολλά, αλλά απέφυγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να μιλήσουν για τα μεγάλα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για τις αιτίες που τα γεννούν. Εύλογη η σιωπή τους. Οταν από κοινού - όπως φάνηκε και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή - η κυβέρνηση, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη υπακούουν στα κελεύσματα των Βρυξελλών και εντείνουν τα μέτρα υποβάθμισης της παιδείας, τότε το μόνο που τους μένει για διαφοροποίηση είναι οι διαφορετικές εκδοχές της υποβάθμισης. Οταν όλη τη χρονιά απουσίαζαν από τους αγώνες των φοιτητών και των σπουδαστών είναι φυσικό επακόλουθο να κατέρχονται μόνο προεκλογικά στα αμφιθέατρα και να επικοινωνούν με τις χιλιάδες των φοιτητών και σπουδαστών μέσα από τα χρυσοπληρωμένα διαφημιστικά της τηλεόρασης.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας απευθύνονται στους φοιτητές και τους σπουδαστές με καθαρό μέτωπο. Τους καλούν ν' αναδείξουν την αυριανή διαδικασία σε συνέχεια, αλλά και νέα αρχή της αγωνιστικής τους δράσης, της πάλης τους και της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Τους καλούν να ενισχύσουν τις ΠΚΣ ως βασική προϋπόθεση που εξασφαλίζει αγώνες με συνέχεια και προοπτική. Εγγύηση για την ενότητα των φοιτητών και των σπουδαστών με την υπόλοιπη νεολαία και το λαό κόντρα σε κάθε συντεχνιασμό και σε κάθε είδους αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του κινήματος. Γιατί οι ΠΚΣ έχουν αντιπρόταση για μία άλλη πορεία στις σπουδές. Γιατί οι ΠΚΣ υποστηρίζουν την ύπαρξη και λειτουργία των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Γιατί, τέλος, είναι σίγουρο - και αυτό το ξέρουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές - ότι οι συνάδελφοί τους των ΠΚΣ θα είναι κοντά τους και την επόμενη μέρα των εκλογών, όταν οι μεγαλόσχημοι κομματάρχες θα έχουν γίνει καπνός, για να ξαναεμφανιστούν πάλι προεκλογικά του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ